Márki-Zay szerint eddig virágzott a korrupció az önkormányzati cégekben, de most hozzá került a testületi többség is

Publikálás dátuma
2019.10.24. 13:33

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Hódmezővásárhely polgármestere tisztogatni fog, de azt ígéri, ezt nem politikai alapon teszi majd.
Márki-Zay Péter újrázni tudott Hódmezővásárhelyen a polgármesteri székért folytatott küzdelemben. A képviselőtestület azonban változott, megszűnt a fideszes többség, a polgármestert támogató Tiszta Vásárhelyért Egyesület és a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak 10 képviselője van a 15 tagú testületben. A változásokról Márki-Zay a Szeged.hu-nak nyilatkozott, amiben a leginkább érdekes kérdés az önkormányzati cégek témaköre. A polgármester az interjúban azt mondta, szerinte Hódmezővásárhelyen már csak az önkormányzati cégekben lehet esély korrupcióra, ezeknek a cégeknek a korábbi fideszes többséggel megválasztott és tisztségükben megtartott vezetőit eddig nem tudták leváltani. Aztán elég erős állításokat fogalmazott meg:
"Előfordult, hogy az orrunk előtt gyártattak Lázár-címeres boros ládákat, de voltak hamis menetlevelek, és olyanról is tudunk, hogy az ügyvezető a saját céljaira használta a céget. Virágzott a korrupció az önkormányzati cégekben."

Mindezek ellenére Márki-Zay úgy fogalmazott, hogy "természetesen lesz tisztogatás, de politikai tisztogatás nem lesz". Hozzátette: "Ez óriási különbség. Akik szakmailag nem végeznek kielégítő munkát, akik bűncselekményeket követnek el, lopnak, csalnak, hazudnak, azoktól rövid úton meg kell szabadulnia a városnak. Tisztességes, jó menedzsereket kell találnunk helyettük, miközben szeretnénk megtartani a jól dolgozókat." A fideszes többség védelmét élvező, mégis jól dolgozó  önkormányzati cégre példát is hozott, a helyi alsó- és középfokú oktatási intézményekben tanuló diákok étkeztetéséért felelős Hód-Menzát. Mint mondta, a nonprofit kht. sikeresen lépett fel a működése során tapasztalható lopások ellen, amivel a cég 30 millió forintot spórolt meg a város költségvetésének. "Őket például meg is akarjuk tartani" - tette hozzá a polgármester. Az önkormányzati választások hódmezővásárhelyi eredményét ugyanúgy értékelte Márki-Zay, ahogyan Lázár János, vagyis megkapták a jogot és a felelősséget arra, hogy végrehajtsák a programjukat. Szerinte Lázár "nyilván szkeptikus", majd később úgy fogalmazott, hogy "még mindig a Fidesz áll hozzám a legközelebb, ugyanis nem én változtam, hanem a Fidesz".
Szerző
Frissítve: 2019.10.24. 13:52

Rövidre zárta a Borkai-ügyet a MOB

Publikálás dátuma
2019.10.24. 13:12

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Visszahívta a Magyar Torna Szövetség Borkai Zsoltot a Magyar Olimpiai Bizottságból, a szervezetnek így már nincs dolga az üggyel.
2019. október 22-től Borkai Zsolt nem tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak. Személyével kapcsolatosan a továbbiakban fegyelmi, vagy etikai eljárásnak nincs helye, az ügyét ezzel lezártnak tekintjük - reagált az Index értesülésére a MOB. A portál azt írta, hogy a Borkait a MOB-ba delegáló Magyar Torna Szövetség hívta vissza a MOB - ahogy közleményükből is látszik - elfogadta a döntést, így szűnt meg az egykori olimpikon, olimpiai bajnok tagsága a szervezetben. Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke érdeklődésünkre megerősítette: a szövetség delegálta Borkait a MOB-ba, most ezt megvonták tőle. Az egykori bajnok olimpiai életjáradékáról egyelőre nincs döntés, ebben sem a szövetség sem a MOB nem illetékes. Az Olimpiai Bizottság valamikor létrehoz egy etikai bizottságot, amely megvizsgálja a kérdést, de döntést nem hozhatnak, csak ajánlatot tehetnek. Az életjáradékok kérdését ugyanis törvény szabályozza. (Eddig egyébként egyedül Farkas Péter birkózótól vonták meg a járadékot, miután kábítószerrel való visszaélés miatt jogerősen elítélték.)
Borkai 2010. november és 2017. május 2-a a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke volt, és ezzel párhuzamosan volt Győr polgármestere. 2017. május 2-án alulmaradt az elnökségért folytatott harcban, és kihívója, az olimpiai ezüstérmes Kulcsár Krisztián lett a szervezet vezetője.
Szerző
Témák
Borkai Zsolt MOB
Frissítve: 2019.10.24. 13:28

A rendőrség azt kéri, hogy aki teheti, az ne halottak napján látogasson ki a temetőbe, hanem hétköznap

Publikálás dátuma
2019.10.24. 12:11

Fotó: Népszava
Mert szerintük így kisebb lesz a forgalom a közutakon és a temetők környékén.
Fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani országszerte a közelgő mindenszentek és halottak napja idején, a rendőrség a polgárőrséggel közösen így segíti a temetőkbe látogatók közlekedését. Erről egy csütörtöki sajtótájékoztatón számolt be a rendőrség a budapesti Fiumei úti sírkertben az MTI tudósítása szerint. A sajtótájékoztatón az illetékes rendőrkollégától elhangzott az a lakosság felé intézett kérés is, hogy
aki teheti, az ne a hétvégén, hanem már hét közben látogasson ki a temetőbe, mert akkor várhatóan kisebb lesz a tömeg, és a forgalom sem lesz olyan nagy a közutakon.

Arról a rendőrök nem beszéltek, hogy idén esetleg a karácsonyt is ünnepelhetnénk a hétköznapra eső december 25. helyett, mondjuk, az azt megelőző hétvégén, de valószínűleg csak azért nem, mert karácsony még messze van. Idén a halottak napjának katolikus ünnepe (amit minden évben november 2-án tartanak) szombatra esik, ilyenkor szokás kimenni a temetőkbe gyertyát gyújtani a halottakért. A november elsején esedékes mindenszentek pénteken lesz. A temetők környékén egyébként a rendőrök elsősorban a forgalmat segítik majd, de a szabálytalanul közlekedőkkel szemben is fellépnek. Arra kérik az autósokat, hogy figyeljenek oda a temetők környékén kialakított ideiglenes forgalmi rendre. A rendőrség fokozott óvatosságra kéri az emlékezőket, és azt javasolja, lehetőség szerint úgy tervezzék a temetőlátogatást, hogy még sötétedés előtt hazaérjenek. Felhívták a figyelmet arra, hogy az őrizetlenül hagyott vagyontárgyak - kerékpárok, csomagok, táskák - "könnyű prédát" jelentenek. Kérik a temetőkbe látogatókat, hogy fokozottan figyeljenek az idős emberekre is, akik kevésbé képesek vigyázni értékeikre. A közlekedési eszközök is zsúfoltak lesznek, ezeken utazva is érdemes fokozottan figyelni értékeinkre, de ne hagyjunk az autó utasterében csomagot, iratot sem, valamint az őrizetlenül hagyott, üres lakások védelméről is gondoskodni kell. A rendőrség civil ruhás nyomozói a temetők környékén látnak majd el szolgálatot, és több ezer polgárőr lesz szolgálatban országszerte.
Szerző