Rövidre zárta a Borkai-ügyet a MOB

Publikálás dátuma
2019.10.24. 13:12

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Visszahívta a Magyar Torna Szövetség Borkai Zsoltot a Magyar Olimpiai Bizottságból, a szervezetnek így már nincs dolga az üggyel.
2019. október 22-től Borkai Zsolt nem tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak. Személyével kapcsolatosan a továbbiakban fegyelmi, vagy etikai eljárásnak nincs helye, az ügyét ezzel lezártnak tekintjük - reagált az Index értesülésére a MOB. A portál azt írta, hogy a Borkait a MOB-ba delegáló Magyar Torna Szövetség hívta vissza a MOB - ahogy közleményükből is látszik - elfogadta a döntést, így szűnt meg az egykori olimpikon, olimpiai bajnok tagsága a szervezetben. Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke érdeklődésünkre megerősítette: a szövetség delegálta Borkait a MOB-ba, most ezt megvonták tőle. Az egykori bajnok olimpiai életjáradékáról egyelőre nincs döntés, ebben sem a szövetség sem a MOB nem illetékes. Az Olimpiai Bizottság valamikor létrehoz egy etikai bizottságot, amely megvizsgálja a kérdést, de döntést nem hozhatnak, csak ajánlatot tehetnek. Az életjáradékok kérdését ugyanis törvény szabályozza. (Eddig egyébként egyedül Farkas Péter birkózótól vonták meg a járadékot, miután kábítószerrel való visszaélés miatt jogerősen elítélték.)
Borkai 2010. november és 2017. május 2-a a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke volt, és ezzel párhuzamosan volt Győr polgármestere. 2017. május 2-án alulmaradt az elnökségért folytatott harcban, és kihívója, az olimpiai ezüstérmes Kulcsár Krisztián lett a szervezet vezetője.
Szerző
Témák
Borkai Zsolt MOB
Frissítve: 2019.10.24. 13:28

A rendőrség azt kéri, hogy aki teheti, az ne halottak napján látogasson ki a temetőbe, hanem hétköznap

Publikálás dátuma
2019.10.24. 12:11

Fotó: Népszava
Mert szerintük így kisebb lesz a forgalom a közutakon és a temetők környékén.
Fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani országszerte a közelgő mindenszentek és halottak napja idején, a rendőrség a polgárőrséggel közösen így segíti a temetőkbe látogatók közlekedését. Erről egy csütörtöki sajtótájékoztatón számolt be a rendőrség a budapesti Fiumei úti sírkertben az MTI tudósítása szerint. A sajtótájékoztatón az illetékes rendőrkollégától elhangzott az a lakosság felé intézett kérés is, hogy
aki teheti, az ne a hétvégén, hanem már hét közben látogasson ki a temetőbe, mert akkor várhatóan kisebb lesz a tömeg, és a forgalom sem lesz olyan nagy a közutakon.

Arról a rendőrök nem beszéltek, hogy idén esetleg a karácsonyt is ünnepelhetnénk a hétköznapra eső december 25. helyett, mondjuk, az azt megelőző hétvégén, de valószínűleg csak azért nem, mert karácsony még messze van. Idén a halottak napjának katolikus ünnepe (amit minden évben november 2-án tartanak) szombatra esik, ilyenkor szokás kimenni a temetőkbe gyertyát gyújtani a halottakért. A november elsején esedékes mindenszentek pénteken lesz. A temetők környékén egyébként a rendőrök elsősorban a forgalmat segítik majd, de a szabálytalanul közlekedőkkel szemben is fellépnek. Arra kérik az autósokat, hogy figyeljenek oda a temetők környékén kialakított ideiglenes forgalmi rendre. A rendőrség fokozott óvatosságra kéri az emlékezőket, és azt javasolja, lehetőség szerint úgy tervezzék a temetőlátogatást, hogy még sötétedés előtt hazaérjenek. Felhívták a figyelmet arra, hogy az őrizetlenül hagyott vagyontárgyak - kerékpárok, csomagok, táskák - "könnyű prédát" jelentenek. Kérik a temetőkbe látogatókat, hogy fokozottan figyeljenek az idős emberekre is, akik kevésbé képesek vigyázni értékeikre. A közlekedési eszközök is zsúfoltak lesznek, ezeken utazva is érdemes fokozottan figyelni értékeinkre, de ne hagyjunk az autó utasterében csomagot, iratot sem, valamint az őrizetlenül hagyott, üres lakások védelméről is gondoskodni kell. A rendőrség civil ruhás nyomozói a temetők környékén látnak majd el szolgálatot, és több ezer polgárőr lesz szolgálatban országszerte.
Szerző

Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

Publikálás dátuma
2019.10.24. 10:29

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Vesztegetés miatt egy év - két évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte Balogh Jánost, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) vezetőjét csütörtökön a Nyíregyházi Törvényszék. Az ítélet nem jogerős.
Az előkészítő ülésen meghozott végzés szerint a szabadságvesztés végrehajtása esetén a vádlott büntetésének kétharmad részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság által megállapított - a vádirattal lényegében egyező - tényállás szerint az ORÖ a 2018-as országgyűlési választásokat megelőzően az állami költségvetésből 81 millió forint kampánycélú támogatást kapott. A vádlott 2018. március 24-én Ibrányban találkozott egy rendezvényszervezéssel foglalkozó társaság egyik munkatársával, akitől azt kérdezte, hogy a cég az ORÖ részére megszervezne-e egy rendezvényt, melynek költségéről számlát kellene kiállítani. Amikor a férfi érdeklődött a rendezvény időpontjáról, Balogh Jánost azt mondta, hogy a rendezvényt nem tartják meg. A néhány nap múlva megtartott másik találkozón a vádlott arra kérte a tanút, hogy annak cége állítson ki 3,5 millió forint összegű számlát az ORÖ mint megrendelő részére egy meg nem tartott eseményről. Balogh a férfinak azt mondta, a számlán feltüntetett összeget az önkormányzat átutalná a kft.-nek, melyből megtarthat 600 ezer forintot, a többi pénzt azonban vissza kell adni neki. A férfi nem fogadta el az ajánlatot, a beszélgetésről hangfelvételt készített. Bodnár Zsolt bíró az ítélet indoklásában elmondta, mivel a korábban megtartott előkészítő ülésen Balogh János beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezért a bíróság a vádirati tényállás megalapozottságát és a bűnösség kérdését nem vizsgálta, csak a büntetés kiszabásának szempontjait vette figyelembe. Súlyosító körülményként értékelte a bíróság a korrupciós bűncselekmények elterjedtségét, valamint azt, hogy a vádlott az önkormányzati szervezet vezetőjeként követte el a bűncselekményt. Bodnár Zsolt megjegyezte, a vádlott javára értékelték büntetlen előéletét, beismerő vallomását és megbánó magatartását, melynek komolyságát mutatja az a kijelentése is, miszerint "élete legnagyobb szégyenét éli át". A bíróság emiatt lehetőséget látott az ügyészi indítványnál enyhébb tartamú és rövidebb próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására - tette hozzá a bíró. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért.
Szerző