Donald Tusk;EPP;

Körön kívül a Fidesz – Nem hívják meg Orbánt az EPP zágrábi kongresszusára

A Fidesz távoltartása automatikusan következik abból, hogy az EPP március 20-ikán felfüggesztette a magyar párt tagságát.

Orbán Viktort és a Fidesz tagjait nem hívják meg az Európai Néppárt (EPP) november végi zágrábi kongresszusára – erősítették meg lapunknak.

A Fidesz távoltartása automatikusan következik abból, hogy az EPP március 20-ikán felfüggesztette a magyar párt tagságát. Az erről szóló döntés leszögezi, hogy fideszesek nem vehetnek részt a néppárt ülésein, nem jelölhetnek és nem jelölhetők vezető pozíciókra. A kereszténydemokraták európai parlamenti frakciójának szóvivője, Pedro López de Pablo érdeklődésünkre közölte, hogy a Fidesz EP-képviselői még megfigyelőként sem lesznek jelen a november 20-21-ikén sorra kerülő kongresszuson.

A kétnapos tanácskozáson részt vesznek az EPP-s tagpártok elnökei valamint állam- és kormányfői, köztük Angela Merkel német kancellár, Leo Varadkar ír miniszterelnök és Sebastian Kurz, az osztrák kancellári szék várományosa. Ott lesz Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület jelenlegi vezetője és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Zágrábban a küldöttek megválasztják az EPP új elnökét, főtitkárát, kincstárnokát és tíz alelnökét. Egy sor állásfoglalást is elfogadnak, többek között a klímaváltozásról és a fenntartható fejlődésről, valamint módosítják az alapszabályt. A Fidesz nem szólhat bele ezekbe a döntésekbe, és a tagságának a megvitatása sem szerepel a kongresszus napirendjén. Mint brüsszeli források fogalmaznak, a párt vezetése nem szeretné elterelni a figyelmet az új elnök megválasztásáról. Az európai kereszténydemokraták egyelőre nem kívánnak dönteni Orbán Viktorék néppárti jövőjéről.

Minden jel arra mutat, hogy az EPP következő elnöke Donald Tusk lesz, akinek nincs kihívója. A politikust a lengyel Polgári Párt jelölte a tisztségre. Tusk, aki december elsején köszön le az EU állam- és kormányfői testületének, az Európai Tanácsnak az éléről, a francia Joseph Dault válthatja az Európai Néppártban. A távozó elnök hosszú ideig Orbán Viktor egyik legodaadóbb híve volt, pár éve azonban kiábrándult egykori pártfogoltjából. A Fidesz elnöke Donald Tusktól sem számíthat több megértésre. A lengyel politikus az EPP tavalyi kongresszusán világossá tette, melyik oldalon áll: – Hadd fogalmazzak teljesen egyértelműen: ha ellenzed a jogállamot és a független igazságszolgáltatást, nem vagy kereszténydemokrata. Ha nem állsz ki a sajtószabadságért és a civil szervezetekért, ha türelmet tanúsítasz az idegengyűlölettel, a nacionalizmussal és az antiszemitizmussal szemben, nem vagy kereszténydemokrata. Ha konfliktust és megosztottságot szítasz nemzetközi szinten és az Európai Unióban, nem vagy kereszténydemokrata.

A beszédet Orbán Viktor akkor még a közönség soraiból hallgatta.