Előfizetés

Ötvenmilliárdhoz közelít Vargáék Várba menetele

Papp Zsolt
Publikálás dátuma
2019.10.25. 06:35

Fotó: Molnár Ádám
Az előre látható számla ma 47,5 milliárd forint. A projekt eredeti költségeit 26 milliárdra becsülték 2016-ban.
A miniszterelnök és szűkebb kabinetje az idén költözött a Karmelita-kolostorba, a költözés költségei elérhették a 30 milliárd forintot – bár a pontos elszámolással mind a mai napig adós kormányfő személye körüli miniszter Rogán Antal és vagy a Miniszterelnökség. Még ennél is többe kerülhet a Pénzügyminisztérium (PM) Budai Várba telepítése, amely a mai napig 21,8 milliárdjába került az adófizetőknek és az idei és a jövő évi büdzsékben még további 26,2 milliárd forint vár ezen nemes cél finanszírozására, így az előre látható számla ma 47,5 milliárd forint. A projekt eredeti költségeit 26 milliárdra becsülték 2016-ban.  A Várban már két éve folyik a Mátyás templom tőszomszédságában a volt királyi pénzügyminisztérium épületének renoválása, illetve visszaépítése az 1944-es állapotokra, hogy ott kapjon helyett a pénzügyminisztérium egy része. A tárca létszáma  ugyanis 1715 főre rúg, ám a régi-új épület mindössze 800-1000 főt lesz képes befogadni, igaz 21. századi irodai színvonalon és 19. századi eleganciát visszaállítva. A PM elvárásai szerint így lesznek az épületben parkolók, éttermek, könyvtár, irattár és reprezentatív terek a hivatalos fogadásokra. A kormány tervei szerint a Belügyminisztérium is a Várba készül, ám ez a projekt jelenleg sehol nem tart az adófizetők nagy „bánatára”. Az elmúlt napokban két közbeszerzési pályázatot is eredményes volt, így folytatódhat a királyi pénzügyminisztérium renoválása: a nyertesek az eddigi kivitelezők. Így kapott újabb 2,8 milliárd forintos megrendelést a Paár Attila tulajdonában lévő West Bau Hungária Kft. a és a vele együtt pályázó Garage Kft. csak a bontási munkálatokra. A bontás után építeni is kell, erre 2,1 milliárdot fizet ki a PM projektcége; ezért pénzért kell  a Tanácsterem és előtere, az Audienciás terem, valamint a Miniszteri Váróterem műemléki rekonstrukcióját elvégezni a közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint. Az idei keretből még 8,1 milliárdja maradt a minisztériumnak, jövőre pedig további 18,1 milliárdot költhetnek a palotára. 

Kék fólia lehet a csirkés bébiételben, visszahívta a DM

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.24. 19:50
Drogerie Markt
Fotó: AB / NurPhoto
Az üzletek visszaveszik a bontatlan és a már bontott termékeket, blokk nélkül is.
Pürésített csirkehúsos bébiételt hívott vissza a dm-drogerie markt, mert nem zárható ki, hogy kék fóliadarabkák kerültek a termékbe - tette közzé honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön. A tájékoztatás szerint a bébiételt a magyar dm üzletekben zárolták és visszahívják a fogyasztóktól. A dm értesítette a Nébih-et.
A termék neve dmBio csirkehúskészítmény, négy hónapos kortól adható a babáknak, 125 grammos kiszerelésű, minőségmegőrzési ideje 2021. január 21-én jár le.

A tájékoztatás szerint a bébiételt elővigyázatosságból hívták vissza. Arra kérik a vásárlókat, hogy az érintett lejárati idejű terméket ne fogyasszák el, az üzletek visszaveszik a bontatlan és a már bontott termékeket, blokk nélkül is.
Korábban szintén kék műanyaggal gyúlt meg a Lidl baja is: ott egy sütésnyi zsemlébe és kiflibe keveredhetett belőle.

329,35 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.24. 19:25

Fotó: Népszava
Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben csütörtök este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 329,35 forintra emelkedett este hét órakor a reggel hét órakor jegyzett 328,09 forintról. Az euró csütörtökön 328,05 forint és 329,72 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 297,48 forintról 298,76 forintra, a dolláré pedig 294,57 forintról 296,55 forintra emelkedett. Az euró a reggeli 1,1134 dollár után este 1,1107 dolláron állt.