világbank;versenyképesség;

Megdicsérte a Világbank a rabszolgatörvényt

Egy helyezéssel előrébb került a Világbank versenyképességi listáján Magyarország, így a 190 tagállamból az 52. helyen vagyunk az idén.

A Doing Business kutatás az országokat üzleti környezetük minősége alapján rangsorolja, ám ennek alapján meglepő eredmények születtek: a világ legversenyképesebb országa Új-Zéland, de a 25. helyre befutott Kazahsztán, a 28-ra pedig Oroszország – ami kérdéseket vethet fel a Világbank felmérésével kapcsolatban.

A magyar gazdaság ezzel együtt nem lehet túl büszke az elért 52. helyre, a régióban szinte minden ország – ideértve még Szerbiát és Horvátországot is – megelőz minket. A balti államok belefértek az első 20-ba, Cseh- és Lengyelország a 40-41. helyen osztozkodik. Magyarország mögött Románia (55) és Bulgária (61) kullog csak – más felmérések szerint is már csak ezen uniós országokat utasítjuk magunk mögé a versenyképesség terén.

A magyar helyezés javítása az áfavisszatérítések felgyorsításának és a szociális hozzájárulási adó két százalékpontos csökkentésnek köszönhető. A magyar gazdaság az átlagnál jobban teljesít a külkereskedelmi korlátok lebontásban, az ingatlan-nyilvántartásban, illetve a pénzügyi rendszer működésében. Rontja viszont a versenyképességünket az építési kérelmek lassú kiadása, a piaci (nem lakossági) energiaellátás hatékonysága vagy az befektetők védelmének szintje. A munkaerőpiaci elemzésében a Világbank dicsérte a foglalkoztatás övező szabályok lazítását, nevesül a rabszolgatörvényt, amely lehetővé teszi a cégek számára a 400 órás évi túlmunka elrendelését.