Előfizetés

Csak a hajnali hűvös köd feledteti majd pénteken, hogy még mindig tart az őszi nyár

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.24. 17:51
Illusztráció
Fotó: DANIEL KARMANN / AFP
A Kárpát-medence időjárását péntek estig magasnyomás és száraz, meleg levegő alakítja.
Csütörtök éjszaka ismét több helyen képződik pára, illetve köd, de pénteken a déli órákra még a makacsabb dunántúli ködfoltok is feloszlanak. A Kisalföldön csütörtökön a déli, délkeleti, pénteken ugyanakkor az északnyugati szél élénkül meg, egy-egy erős széllökés is előfordulhat.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4 és 11 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 22 és 26 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában

Közép- és Kelet-Európa térségében továbbra is magasnyomás található. Területén zömmel napos, kifejezetten enyhe az idő, ugyanakkor a Fekete-tengertől északra nagy területen borítja rétegfelhőzet az eget, emiatt arrafelé csupán 10, 15 fok a csúcsérték. Ezzel szemben 
a Kárpát-medencében és a Balkán-félszigeten általában 20 fok felett alakult a maximum, sőt Belgrádban 30 fokot mértek.

Nyugatabbra egy hullámzó frontálzóna helyezkedik el, felhőzetéből a Mediterráneum nyugati felében többfelé esik az eső. Spanyolországban, valamint Franciaország délkeleti tájain nem egy helyen 50-100 mm közötti csapadékot jelentettek. A Brit-szigetek felett is ciklon örvénylik, hátoldalán sarkvidéki eredetű hideg levegő halmozódott fel. A Kárpát-medence időjárását péntek estig az említett magasnyomás és száraz, meleg levegő alakítja.
Kapcsolódó
Hidegfront érkezik, újra előkerülnek a kabátok

Kiss Ambrus lehet az ötödik főpolgármester-helyettes

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.10.24. 17:38

Úgy tudjuk, a politológushoz a gazdasági és adminisztratív feladatok tartoznának.
Kiss Ambrus lehet Karácsony Gergely ötödik főpolgármester-helyettese – értesült a Népszava. Úgy tudjuk, a politológushoz a gazdasági és adminisztratív feladatok tartoznának. Kiss Ambrus 1979-ben született, az ELTE Jogtudományi Karán végzett. 2010 óta vezeti a Policy Agenda kutatóintézetet, több kötet szerkesztője, és publikációi jelentek meg főképpen társadalompolitikai témákban. 2016-ban jelent meg első könyve: Nem kell nemzeti minimum címmel. Főbb kutatási területei a társadalompolitikai folyamatok, a szakszervezeti mozgalmak és a munka világa intézményrendszere. Lapunk írta meg először, hogy Karácsonynak kezd összeállni a főpolgármester-helyettesi csapata: Kiss Ambruson kívül a DK-s Gy. Németh Erzsébet, a szocialista Tüttő Kata, a momentumos Kerpel-Fronius Gábor, valamint a párbeszédes Dorosz Dávid lehet főpolgármester-helyettes. Arról is írtunk, hogy Karácsony kabinetfőnöke Balogh Samu várostervező lesz.

A választás utánig várt az ÁSZ azzal, hogy kimondja: a fideszes ferencvárosi önkormányzat rossz gazda volt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.24. 17:30

Fotó: Népszava
Az új polgármester, Baranyi Krisztina szerint év eleje óta kész volt az a jelentés, amit csak most hoztak nyilvánosságra.
Október 21-én, tehát egy héttel az önkormányzati választások után hozta nyilvánosságra a fővárosi Ferencváros gazdálkodásával kapcsolatos vizsgálatát, amiben súlyosan elmarasztalja az önkormányzatot és a vagyongazdálkodással foglalkozó kincstárat, a FEV. IX. Zrt-t - írja a 444.hu. A jelentésből kiderül, az önkormányzat rossz gazda volt, a kincstár beszámolói nem voltak megalapozottak és a vagyonkezelőnek 2015 és 2017 között nem volt jóváhagyott beszámolója. Olyan megállapításokat tesznek, mint például
  • "a Társaság vagyongazdálkodási tevékenysége nem volt szabályszerű, így nem volt biztosított a vagyon megóvása";
  • "a Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata, tulajdonosi joggyakorlása nem volt szabályszerű, mert a jogszabályi előírás ellenére a Képviselő-testület nem alkotta meg a Társaság javadalmazással összefüggő szabályzatát, valamint nem hagyta jóvá a Társaság éves beszámolóit";
  • "a Társaság megsértette a Számv. tv. 15. § (3) bekezdésében leírt valódiság elvét, ezért a Társaság elszámoltathatósága és a nemzeti vagyon megóvása nem volt biztosított";
  • "a Társaságnak a 2015. és a 2017. évekre vonatkozóan nem volt jóváhagyott éves beszámolója".
Az ÁSZ jelentésében javasolja, hogy az illetékesek vizsgálják ki a feltárt anomáliákat, és kezdjék meg a felelősségre vonást.
Baranyi Krisztina
Fotó: Népszava
Baranyi Krisztina - aki csütörtök délután óta hivatalosan is Ferencváros polgármestere - azt nyilatkozta, hogy döbbenten olvasta az ÁSZ súlyos megállapításait. A Számvevőszék javaslata szerint kivizsgálják a szabálytalanságokat, és ha azok megalapozottak, akkor felelősségre vonják az érintetteket. Hozzátette, hogy mivel az ÁSZ vizsgálódása számos kerületi ügyere nem terjedt ki, további vizsgálatokat fog kérni. Azt viszont meglepőnek tartja, hogy
az ÁSZ a honlapján már az év elején jelezte, hogy a fenti vizsgálat elkészült, de csak a választásokat követően hozták nyilvánosságra.

"Felelős gazdálkodásról" írt közösségi oldalán a leköszönő fideszes városvezető, Bácskai János, mikor csütörtökön bejelentette, megtörtént az átadás-átvétel Ferencvárosban is. Azt írta: 8,9 milliárd forinttal gazdálkodhat az új testület - bár ennek fele már folyamatban lévő beszerzések finanszírozását szolgálja. A költségvetés tartaléka 300 millió forint. Az ÁSZ megállapításaira nem reagált.