Előfizetés

Órákon belül leváltotta Márky-Zay az önkormányzati cégek vezetőit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.25. 07:39
Márky-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A hódmezővásárhelyi Fidesz tisztogatásról beszél, a polgármester szerint azonban egyértelmű visszaéléseknek vetettek véget a döntéssel.
Csütörtökön, órákkal az alakuló ülés után már visszahívták az önkormányzati cégek igazgatóit Hódmezővásárhelyen. A helyi Fidesz szerint máris politikai tisztogatás történt, Márki-Zay Péter viszont azt mondja, hogy a szabálytalanságokra már korábban fény derült, de eddig éppen az eddig többségben levő Fidesz akadályozta a leváltásukat – írja a hvg.hu. „Sem az önkormányzati cégek átvilágítását, sem a cégvezetők visszahívását nem voltak hajlandók megszavazni a fideszes képviselők korábban, pedig a szabálytalanságokról régóta tudunk, mert belső vizsgálatot tartottunk” – indokolta a fejcseréket Márki-zay Péter, Hódmezővásárhely újraválasztott polgármestere.
„Lázár János címeres borosládáit faragták az önkormányzati cég műhelyében, vadhúst tároltak a cég hűtőjében

 – sorolja a példákat Márki-Zay arra, hogyan használták saját célokra az önkormányzat vállalkozásait. Egy sofőr még tavaly azzal bukott le, hogy elkottyantotta, Lázár boraiért megy Szekszárdra, majd amikor a menetlevelet kérték tőle, akkor az Kozármisleny távra volt kitöltve.
Ezeket már korábban is jelezték a közgyűlésen, de sem a cégek átvilágítását, sem a vezetők visszahívását nem szavazta meg az akkor kormánypárti többségű testület. A cégek vezetői között voltak Lázár János bizalmasai, köztük például a Batidai Vadászkastély ügyeit is intéző Soós Gábor ügyvéd- emlékeztet a lap. Most nem teketóriázott túl sokat a nagy többséggel megszavazott új városvezetés, már a csütörtöki alakuló ülés után zárt ülésen meg is szavazták a két gigacég, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. és a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának és felügyelőbizottságának a leváltását. A HMSZ Zrt. egyébként több cég fúziójából alakult 2016-ban, így az idősek otthonának működtetése, a közétkeztetés, és a város köztisztasági feladatai is a vállalat hatáskörébe tartoznak, míg a HVSZ Zrt. a fürdőért, a távhőszolgáltatásért, illetve a kábeltelevíziós szolgáltatást végző cégeket foglalja magába. Az előbbi cég leváltott öt igazgatótanácsi tagja között volt Soós Gábor, aki annak a vadászháznak az eladását is intézte, amely korábban az Előre Vadásztársaság tulajdona volt, később a Lázár János baráti köre vette meg, illetve a politikus maga is tulajdonrészt szerzett benne. Mint a hírportál hozzáteszi, ennek az egyébként nonprofit cégnek a felügyelő bizottságában volt Havasi Katalin, a helyi Fidesz elnöke is. 

Nyomoz a rendőrség a csonttörő játszótér ügyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.25. 07:22
Kovács Péter XVI. kerület fideszes polgármestere (fehér ingben) Gulyás Gergely kancelláriaminiszter társaságában adta át csúszdát
Fotó: Facebook/Kovács Péter
Egymás után törték össze magukat a gyerekek a kampányhajrában átadott csúszdákon, a BRFK vizsgálatot rendelt el.
Hatósági útra terelődött annak a játszótérnek az ügye, amelyen legalább egy gyerek lábtörést szenvedett, másik gyereknek a térde, egy harmadiknak a feje sérült meg, és volt, aki a fogát veszítette el – de a polgármester szerint nagyon jól sikerült a beruházás, írja a 24.hu. A  balesetveszélyes csúszdákat a Reformátorok terén két nappal a választások előtt adták át Budapesten a XVI. kerületben, és már a megnyitás napján tömegével számoltak be arról szülők, hogy a gyerekek sírva esnek ki a csúszdákból, zúzódásokat szenvednek, akik kipróbálják az eszközöket, de voltak komolyabb sérülések is. Miután a hírportál először írt a sérülésveszélyes játszótérről, a bejelentéseiről ismert Tényi István nyomban a rendőrséghez fordult, a Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig arról tájékoztatta a lapot, hogy
a BRFK foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A kerület újraválasztott, fideszes polgármestere, Kovács Péter lassan két hete nem reagál a portál kérdéseire, az ATV csütörtökön riportot készített a témában, de az ő kamerájuk elé sem állt a kerületvezető. Kovács korábban még úgy vélekedett, hogy a csúszdák talán kicsit gyorsak, 
de hát ez egy fejlesztő játék, és a csúszdák tervezője, forgalmazója szerint a fejlesztéshez az is hozzátartozik, hogy a gyerekek megtanulják, mikor álljanak meg időben a lecsúszás végén.

Körön kívül a Fidesz – Nem hívják meg Orbánt az EPP zágrábi kongresszusára

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.10.25. 07:00

Fotó: Wiktor Dabkowski / Picture-Alliance/AFP
A Fidesz távoltartása automatikusan következik abból, hogy az EPP március 20-ikán felfüggesztette a magyar párt tagságát.
Orbán Viktort és a Fidesz tagjait nem hívják meg az Európai Néppárt (EPP) november végi zágrábi kongresszusára – erősítették meg lapunknak. A Fidesz távoltartása automatikusan következik abból, hogy az EPP március 20-ikán felfüggesztette a magyar párt tagságát. Az erről szóló döntés leszögezi, hogy fideszesek nem vehetnek részt a néppárt ülésein, nem jelölhetnek és nem jelölhetők vezető pozíciókra. A kereszténydemokraták európai parlamenti frakciójának szóvivője, Pedro López de Pablo érdeklődésünkre közölte, hogy a Fidesz EP-képviselői még megfigyelőként sem lesznek jelen a november 20-21-ikén sorra kerülő kongresszuson. A kétnapos tanácskozáson részt vesznek az EPP-s tagpártok elnökei valamint állam- és kormányfői, köztük Angela Merkel német kancellár, Leo Varadkar ír miniszterelnök és Sebastian Kurz, az osztrák kancellári szék várományosa. Ott lesz Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület jelenlegi vezetője és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Zágrábban a küldöttek megválasztják az EPP új elnökét, főtitkárát, kincstárnokát és tíz alelnökét. Egy sor állásfoglalást is elfogadnak, többek között a klímaváltozásról és a fenntartható fejlődésről, valamint módosítják az alapszabályt. A Fidesz nem szólhat bele ezekbe a döntésekbe, és a tagságának a megvitatása sem szerepel a kongresszus napirendjén. Mint brüsszeli források fogalmaznak, a párt vezetése nem szeretné elterelni a figyelmet az új elnök megválasztásáról. Az európai kereszténydemokraták egyelőre nem kívánnak dönteni Orbán Viktorék néppárti jövőjéről. Minden jel arra mutat, hogy az EPP következő elnöke Donald Tusk lesz, akinek nincs kihívója. A politikust a lengyel Polgári Párt jelölte a tisztségre. Tusk, aki december elsején köszön le az EU állam- és kormányfői testületének, az Európai Tanácsnak az éléről, a francia Joseph Dault válthatja az Európai Néppártban. A távozó elnök hosszú ideig Orbán Viktor egyik legodaadóbb híve volt, pár éve azonban kiábrándult egykori pártfogoltjából. A Fidesz elnöke Donald Tusktól sem számíthat több megértésre. A lengyel politikus az EPP tavalyi kongresszusán világossá tette, melyik oldalon áll: – Hadd fogalmazzak teljesen egyértelműen: ha ellenzed a jogállamot és a független igazságszolgáltatást, nem vagy kereszténydemokrata. Ha nem állsz ki a sajtószabadságért és a civil szervezetekért, ha türelmet tanúsítasz az idegengyűlölettel, a nacionalizmussal és az antiszemitizmussal szemben, nem vagy kereszténydemokrata. Ha konfliktust és megosztottságot szítasz nemzetközi szinten és az Európai Unióban, nem vagy kereszténydemokrata. A beszédet Orbán Viktor akkor még a közönség soraiból hallgatta.