Előfizetés

Nyomoz a rendőrség a csonttörő játszótér ügyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.25. 07:22
Kovács Péter XVI. kerület fideszes polgármestere (fehér ingben) Gulyás Gergely kancelláriaminiszter társaságában adta át csúszdát
Fotó: Facebook/Kovács Péter
Egymás után törték össze magukat a gyerekek a kampányhajrában átadott csúszdákon, a BRFK vizsgálatot rendelt el.
Hatósági útra terelődött annak a játszótérnek az ügye, amelyen legalább egy gyerek lábtörést szenvedett, másik gyereknek a térde, egy harmadiknak a feje sérült meg, és volt, aki a fogát veszítette el – de a polgármester szerint nagyon jól sikerült a beruházás, írja a 24.hu. A  balesetveszélyes csúszdákat a Reformátorok terén két nappal a választások előtt adták át Budapesten a XVI. kerületben, és már a megnyitás napján tömegével számoltak be arról szülők, hogy a gyerekek sírva esnek ki a csúszdákból, zúzódásokat szenvednek, akik kipróbálják az eszközöket, de voltak komolyabb sérülések is. Miután a hírportál először írt a sérülésveszélyes játszótérről, a bejelentéseiről ismert Tényi István nyomban a rendőrséghez fordult, a Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig arról tájékoztatta a lapot, hogy
a BRFK foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A kerület újraválasztott, fideszes polgármestere, Kovács Péter lassan két hete nem reagál a portál kérdéseire, az ATV csütörtökön riportot készített a témában, de az ő kamerájuk elé sem állt a kerületvezető. Kovács korábban még úgy vélekedett, hogy a csúszdák talán kicsit gyorsak, 
de hát ez egy fejlesztő játék, és a csúszdák tervezője, forgalmazója szerint a fejlesztéshez az is hozzátartozik, hogy a gyerekek megtanulják, mikor álljanak meg időben a lecsúszás végén.

Körön kívül a Fidesz – Nem hívják meg Orbánt az EPP zágrábi kongresszusára

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.10.25. 07:00

Fotó: Wiktor Dabkowski / Picture-Alliance/AFP
A Fidesz távoltartása automatikusan következik abból, hogy az EPP március 20-ikán felfüggesztette a magyar párt tagságát.
Orbán Viktort és a Fidesz tagjait nem hívják meg az Európai Néppárt (EPP) november végi zágrábi kongresszusára – erősítették meg lapunknak. A Fidesz távoltartása automatikusan következik abból, hogy az EPP március 20-ikán felfüggesztette a magyar párt tagságát. Az erről szóló döntés leszögezi, hogy fideszesek nem vehetnek részt a néppárt ülésein, nem jelölhetnek és nem jelölhetők vezető pozíciókra. A kereszténydemokraták európai parlamenti frakciójának szóvivője, Pedro López de Pablo érdeklődésünkre közölte, hogy a Fidesz EP-képviselői még megfigyelőként sem lesznek jelen a november 20-21-ikén sorra kerülő kongresszuson. A kétnapos tanácskozáson részt vesznek az EPP-s tagpártok elnökei valamint állam- és kormányfői, köztük Angela Merkel német kancellár, Leo Varadkar ír miniszterelnök és Sebastian Kurz, az osztrák kancellári szék várományosa. Ott lesz Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület jelenlegi vezetője és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Zágrábban a küldöttek megválasztják az EPP új elnökét, főtitkárát, kincstárnokát és tíz alelnökét. Egy sor állásfoglalást is elfogadnak, többek között a klímaváltozásról és a fenntartható fejlődésről, valamint módosítják az alapszabályt. A Fidesz nem szólhat bele ezekbe a döntésekbe, és a tagságának a megvitatása sem szerepel a kongresszus napirendjén. Mint brüsszeli források fogalmaznak, a párt vezetése nem szeretné elterelni a figyelmet az új elnök megválasztásáról. Az európai kereszténydemokraták egyelőre nem kívánnak dönteni Orbán Viktorék néppárti jövőjéről. Minden jel arra mutat, hogy az EPP következő elnöke Donald Tusk lesz, akinek nincs kihívója. A politikust a lengyel Polgári Párt jelölte a tisztségre. Tusk, aki december elsején köszön le az EU állam- és kormányfői testületének, az Európai Tanácsnak az éléről, a francia Joseph Dault válthatja az Európai Néppártban. A távozó elnök hosszú ideig Orbán Viktor egyik legodaadóbb híve volt, pár éve azonban kiábrándult egykori pártfogoltjából. A Fidesz elnöke Donald Tusktól sem számíthat több megértésre. A lengyel politikus az EPP tavalyi kongresszusán világossá tette, melyik oldalon áll: – Hadd fogalmazzak teljesen egyértelműen: ha ellenzed a jogállamot és a független igazságszolgáltatást, nem vagy kereszténydemokrata. Ha nem állsz ki a sajtószabadságért és a civil szervezetekért, ha türelmet tanúsítasz az idegengyűlölettel, a nacionalizmussal és az antiszemitizmussal szemben, nem vagy kereszténydemokrata. Ha konfliktust és megosztottságot szítasz nemzetközi szinten és az Európai Unióban, nem vagy kereszténydemokrata. A beszédet Orbán Viktor akkor még a közönség soraiból hallgatta.

Ráégett a Fideszre a Borkai-botrány

Boda András Vas András
Publikálás dátuma
2019.10.25. 06:00

Fotó: Népszava
Még a kormánypártiak harmada is úgy gondolja, hogy Orbán Viktor kormányfő tudott a győri polgármester viselt dolgairól – derül ki a Publicus friss felméréséből.
Működött a kormánymédia hírelhallgatása a Borkai-ügyben, de ezúttal ez kevés volt, a szexvideóról és a korrupciógyanús ügyekről szóló hírek utat törtek az emberek több mint kétharmadához – olvasható ki az újraválasztott győri polgármester botránya kapcsán készített Publicus-felmérés adataiból. Jól kimutatható ugyanis, hogy ott hallottak a legkevesebben a botrányról, ahol a kormánypárti sajtó, azaz a köztévé, a közrádió és a megyei lap a fő információforrás. A községekben élőknek csak 67 százaléka tudott a kínos esetről, miközben a megyeszékhelyeken élők 78, fővárosiak 88 százaléka hallott arról. A botrányról értesülők magas aránya viszont azt jelzi, hogy a kormánymédia „blokkja” ezúttal csak a vidéki kistelepüléseken vált be, és ott sem teljesen. Mint arról többször írtunk, egy névtelen blog tett közzé egy horvát jachton készített csoportszex-videót, amelyen Borkai Zsolt is látható több nő és ismert győri vállalkozók társaságában. A blogon megjelentek és a független sajtó nyomozása alapján megannyi korrupciógyanús esetre derült fény. A videón látható – a győri önkormányzatnak is köszönhetően gazdagodó – Rákosfalvy Zoltán például érdekeltségein át egymilliós fizetést adott Borkai fiának. Borkai lánya pedig egy céget vett egy olyan – a videón szintén feltűnő vállalkozótól –, aki korábban jelentős, közpénzből fizetett megrendeléshez jutott Győrben. Kiderült az is, hogy Borkai pedagógus felesége négyhektáros birtok tulajdonosa lett. Borkai azt állította, hogy az adriai utazás költségeit maga állta, vagyis ezek szerint úgy kéthavi jövedelmét költötte el egy hét alatt.
A botrányról értesülők némileg meglepő módon „árazták be” az ügy egyes elemeit. A legkevesebben, de azért így is a kérdezettek 61 százaléka, azt tartotta felháborítónak, hogy Borkai megcsalta a feleségét. Kicsivel többen háborogtak a luxuséletvitel, a magánrepülőzés és a jachtbérlés miatt. Nagyobb arányban tartották viszont felháborítónak azt, hogy Borkai családja korrupciógyanús módon gazdagodhatott és becsapta választóit tisztes családapát játszva. A legtöbben azt tartották elfogadhatatlannak, hogy a sajtóhírek szerint a hajón szexelő nők közül volt, aki uniós pénzből vállalkozásfejlesztési támogatást kapott.
A Publicus 1001 fős, reprezentatív felméréséből kiderült az is, hogy a Fidesz-KDNP szavazói elnézőbbek: a hajón szexelő lányok uniós támogatását 22, a választók becsapását 21, a korrupciógyanús győri ügyeket 19, gyerekei kétes gazdagodását 23 százalékkal kevesebben ítélték el közülük, mint az ellenzéki szimpatizánsok. Borkai elmaradt lemondásával, visszalépésével kapcsolatban is igencsak éles a választóvonal a kormánypárti és az ellenzéki szavazók között. A Fidesz-szimpatizánsok ötöde vélte úgy, hogy a párt nem engedte távozni a polgármestert, mert már nem jelölhetett mást a helyére, 71 százalékuk pedig elhiszi, Borkai maga dönthetett a sorsáról, s nem akart lemondani. Az ellenzékiek több mint fele viszont bizonyos benne, hogy a pártközpontban nem engedték lelépni a színről a győri polgármestert.
A felmérés készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy a kérdezettek szerint a Borkai-botrány egyedi jelenség, vagy a kormánypártban másnak is lehet hasonló ügye. Az ellenzéki szavazók 87 százaléka szerint messze nem elszigetelt jelenségtől van szó, de még a kormánypártiak 30 százaléka is úgy vélte, többeknek lehet a Fideszben titkolni való ügye. Ugyanakkor minden második kormányszimpatizáns biztos benne, a győri polgármester csak egyedüli „megtévedt bárány.” Száz ellenzékiből viszont csak kilenc hasonlóan megengedő, a legkevésbé a Momentum-szimpatizánsok vélekednek így, 91 százalékuk szerint még sok Fidesz-politikusról derülhetne kínos ügy. A legfiatalabb szavazó korosztály, a 18-29 évesek köre is hasonlóan borúlátó, csak 8 százalékuk hiszi, hogy Borkai afféle „magányos harcos” volt.
Politikai oldal szerint hasonlóan megosztott a társadalom abban is, hogy Orbán Viktor tudhatott-e előzetesen Borkai viselt dolgairól. A kormánypártiak 46 százaléka szerint ez kizárt, azaz Orbán csak a botrány kipattanásakor szembesülhetett a történtekkel, minden harmadik Fidesz-KDNP-szavazó viszont úgy hiszi, a miniszterelnök tisztában volt Borkai tetteinek nagy részével. Az ellenzékieknek éppen a duplája gondolkodik ugyanígy.

Nem akar politikai botrányt a MOB

Borkai Zsolt keddtől már nem tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) – írta csütörtöki közleményében a szervezet. „Személyével kapcsolatosan a továbbiakban fegyelmi, vagy etikai eljárásnak nincs helye, az ügyét ezzel lezártnak tekintjük” – olvasható az olimpiai bizottság közleményében, amelyben meglepő módon nem részletezték, hogy pontosan miért kerül ki a testületből a szervezet egykori elnöke. A MOB szemérmesen említést sem tett Borkai szex- és korrupciós botrányáról. Noha a MOB hallgatott, később kiderült, a Magyar Torna Szövetség (MTSZ) döntött Borkai visszahívásáról. A szervezet ugyanis bejelentette: áttekintették a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésébe delegált tagjaik sorát, és az elnökség egyhangú határozata szerint Sörös Ferencet a szervezet általános elnökhelyettesét jelölték Borkai Zsolt helyére. A tornaszövetség közleményében sem szerepeltek a botrányos ügyek, és nem indokolták a cserét. Az MTSZ nem válaszolt lapunknak arra a kérdésre, hogy pontosa miért – a szexbotrány vagy a korrupciógyanú miatt – döntöttek Borkai leváltása mellett. A MOB és az MTSZ indoklás nélküli döntése azért is különös, mert Borkai nem csupán egy volt a tagok közül, hiszen 2010 és 2017 között ő vezette az olimpiai bizottságot. Másfelől viszont nagyon is világos: a MOB-nak – még kevésbé a kormánynak, meg a Borkait a közelmúltig a soraiban tudó Fidesznek – nem lett volna érdeke, hogy etikai, fegyelmi vizsgálatot indítsanak, ezzel napirenden tartva az ügyet.

Még kérdéses a járadék

Borkai Zsolt olimpiai járadékának esetleges megvonásáról a MOB tudatta, hogy az „olimpiai járadékkal összefüggő minden feladatot a sportpolitikáért felelős miniszter lát el 2017. január 1. óta, a kérdésében a Magyar Olimpiai Bizottságnak nincs hatásköre eljárni”. A szervezet jelezte, a MOB-ot Steinmetz Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője kereste meg, aki az olimpiai járadékról szóló törvény módosítása tervezetének véleményezését kérte. A törvénymódosítás tervezetéről kialakított véleményünket meg fogjuk küldeni a képviselőnek – zárul a MOB-közleménye.