Előfizetés

Életet menthet az este szedett vérnyomáscsökkentő

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.25. 09:17

Fotó: CRISTINA PEDRAZZINI/SCIENCE PHOT / AFP
Jobban véd a gyógyszer szívrohamtól és az agyvérzéstől, ha lefekvés előtt veszik be.
Akkor fejtik ki legjobban a hatásukat a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, ha lefekvés előtt szedik őket - ezt állapította meg egy nagyszabású, hosszú távú kutatás, amelynek eredményeit a European Heart Journal folyóirat közölte.
A kutatás megállapította, hogy a tabletták jobban védenek a szívroham és agyvérzés ellen, ha lefekvés előtt veszik be, mintha reggel szedik őket. A szakértők szerint a test biológiai órája, illetve természetes 24 órás ritmusa megváltoztatja a szervezet válaszát a gyógyszerre.
Egyre több bizonyíték van arra, hogy számos különböző gyógyszer, köztük a szívproblémákra szedett tabletták jobban fejtik ki hatásukat, ha a nap egy bizonyos időszakában szedik őket.
A BBC News által ismertetett tanulmányban a magas vérnyomás miatt gyógyszert szedőket vizsgálták. A kutatásban több mint 19 ezer páciens vett részt. A pácienseket véletlenszerűen két csoportra osztották, az egyik csoport reggel, a másik este, lefekvés előtt vette be a vérnyomáscsökkentő gyógyszert. A kutatók a következő öt vagy több évben figyelemmel kísérték a résztvevőket. Kiderült, hogy a gyógyszerüket este szedőknél fele akkora volt a kockázata, hogy szívinfarktust kapnak, szívrohamban meghalnak, vagy agyvérzésük lesz.
A vérnyomásnak rendes körülmények között éjszakára csökkennie kell, amikor pihenünk és alszunk. Ha nem ez történik, és továbbra is magas marad, az a szakemberek szerint megnöveli a szívroham és az agyvérzés kockázatát.
A kutatás eredményei arra utalnak, hogy az este bevett gyógyszer a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél segít a vérnyomás rendben tartásában az éjszakai órákban. A gyógyszereiket este szedő csoport tagjainak lényegesen alacsonyabb volt az átlagos vérnyomása éjszaka és nappal is, és éjszakára jobban lement a vérnyomásuk, mint azoknak, akik reggelente vették be a pirulát.
Ramon Hermida professzor, a spanyolországi Vigói Egyetem kutatója szerint jó volna, ha az orvosok ennek megfelelően instruálnák a betegeket. 
"Nem kerül semmibe, és sokak életét megmentheti"

- hangsúlyozta.

 A jelenlegi ajánlások a magas vérnyomás kezelésével kapcsolatban nem térnek ki arra, hogy mikor kell szedni a gyógyszert. De Hermida professzor szerint sok orvos általában azt ajánlja, hogy a páciensek reggel vegyék be, arra gondolva, hogy akkor nappal csökken a vérnyomás. A kutatás azonban világosan kimutatta, hogy azoknak, akik rendszeresen este vették be a gyógyszerüket, sokkal jobban sikerült kordában tartani a vérnyomásukat, mint azoknak, akik reggel vették be. És ami a legfontosabb: 
jelentősen csökkent a magas vérnyomás okozta problémák okozta megbetegedés vagy halálozás kockázata.

A professzor hozzáfűzte, hogy további kutatással kell igazolni az eredményeket, amelyeket különböző népességcsoportokkal végeznek és azt is figyelembe veszik, hogy milyen vérnyomáscsökkentő tablettákat szednek.
A Brit Szívalapítvány szakértője ugyanakkor figyelmeztetett: mielőtt valaki változtatna a gyógyszerszedési időpontján, keresse fel a háziorvosát, és konzultáljon vele. "Lehet valamilyen különleges indoka is annak, hogy egy gyógyszer bevételét reggelre vagy estére írja fel az orvos" - mondta.

Szétválasztott bangladesi ikrek: Rukaya is elhagyhatta az intenzív osztályt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.24. 15:20
Rabeya és Rukaya
Fotó: REHMAN ASAD / AFP
Már testvérével, Rabeyával és szüleikkel együtt lakik a kifejezetten számukra kialakított kórházi szobában.
A szétválasztott bangladesi ikrek közül a korábban szövődményekkel küszködő Rukaya is elhagyhatta az intenzív osztályt, így már testvérével, Rabeyával és szüleikkel együtt lakik a kifejezetten számukra kialakított kórházi szobában – közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány. A két gyermek, különösen Rukaya állapotának és rehabilitálhatóságának felmérésére az alapítvány orvosai Bangladesbe utaznak. Az „Operation Freedom” névre keresztelt szétválasztó műtétsorozat jelenleg a negyedik szakasznál tart, amely koponyarekonstrukciós műtétekből és az ikrek rehabilitációjából áll. Az első rekonstrukciós beavatkozásra szeptember 11-én került sor, a következő pedig az előttünk álló hetekben esedékes: Csókay András, a végső szétválasztást vezető idegsebész és Pataki Gergely, a műtétsorozat koordinátora, a plasztikai sebészeti csapat vezetője visszalátogat Bangladesbe. Novemberben Dakkába utazik a Semmelweis Egyetem Pető András Karának konduktora is a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csapatának tagjaként. A közleményben felidézték, hogy a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket 33 órás maratoni műtéttel választotta szét a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata augusztus 1-jén és 2-án. Az egyik hároméves gyermek, Rabeya már az operáció utáni ötödik napon magához tért, s azóta fejlődik, beszél és játszik, így már korábban elhagyhatta az intenzív osztályt. Rukayánál azonban a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel. Ennek oka a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar. A gyermeknél jelentős állapotromlás alakult ki, ugyanakkor a végtagjait jelenleg is képes mozgatni, szemét kinyitni.
A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására, immáron 15 évnyi hazai közhasznú orvosi és egészségügyi minőségjavító tevékenység és 7 évnyi bangladesi missziós munka után. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű „Operation Freedom” szétválasztó műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóér-szakasz szétválasztása jelentette endovaszkuláris (érpályán belüli) módszerrel Hudák István vezetésével 2018-ban, szintén Dakkában. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Pataki Gergely vezetésével. Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt Csókay András vezetésével. Az Operation Freedom jelenleg zajló negyedik fázisát pedig a rehabilitáció, illetve a plasztikai és idegsebészeti szakterülethez tartozó koponyarekonstrukciós műtétek jelentik Pataki Gergely és Csókay András vezetésével.

Veszélyeket hordoz a közeledő hidegfront és az óraállítás egybeesése

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2019.10.24. 14:03

Fotó: CHASSENET / AFP
Különösen szerencsétlen véletlen, hogy a húszfokos lehűlés és az óraátállítás hatásai egyszerre érik a szervezetet. Veszélyes napokra figyelmeztetett a meteogyógyász: megnő az infarktus és a stroke, de a közlekedési balesetek bekövetkezésének esélye is.
Tartósan elhúzódott a rendkívül meleg időszak, több mint három hete jelentősen eltér az időjárás az ilyenkor megszokottól. Kimaradt a jellemzően fokozatos, de eléggé gyors lehűlés időszaka. A hét elején érkező hidegfront valójában csak az ilyenkor normális hőmérsékleti értékeket hozza el, de az elhúzódó meleg miatt roppant nagy, közel húszfokos lehűlés várható, ami szinte mindenkit megterhel – mondta Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója a Népszavának
Már egy „rendes” hidegfront is sokakat megvisel, de ez, a totális évszakváltással felérő változás ráadásul olyan szerencsétlenül érkezik, hogy egybeesik az óraátállítással, illetve annak elhúzódó hatásaival is. Ez ugyan vasárnap hajnali művelet, a következményeivel azonban hétfőtől, a hétköznapi rutin elindulásakor szembesülünk. Az érzékenyebb emberek akár hét-tíz napig is szenvedhetnek. A két hatás valószínűleg összegződik is, mert az óraállítás is azokat viseli meg jobban, akik az időjárás változásaira érzékenyebbek. 
„Mivel az emberek nagyobb része érzékeny a változásokra, a többségünknél a szokásosnál is nehezebben indul majd a következő hét.”

A változások leginkább a keringési rendszert terhelik meg, jelentősen megnő az infarktus, a stroke kialakulásának esélye. Nagyon oda kell figyelni a szívbetegekre, idős emberekre, a veszélyeztetettekre, hogy rosszullét esetén azonnal tudjunk reagálni – hívta fel a figyelmet Pintér Ferenc. A meteogyógyász hozzátette, jelentősen megemelkedik a baleseti veszélyhelyzetek esélye is, fontos, hogy mindenki fokozottan figyeljen magára és a többi közlekedőre is.
Kifejezetten veszélyes időszak lesz ez a pár nap

– hangsúlyozta a szakember.

Jellemzőek lesznek a klasszikus „frontos” tünetek, általános lesz a fejfájás, ingadozhat a vérnyomás, és sokakat kínozhatnak ízületi problémák, de emésztési zavarok és görcsös panaszok formájában is megnyilvánulhat az egész szervezetet, és így az életünket megbolygató, nagy és összetett változás. Mivel mindenki más, különböző tüneteket okozhat az időjárás változása, ezért érdemes meteogyógyásszal kivizsgáltatni és kezelni az egyéni érzékenységet – tanácsolta az igazgató. 
Kisgyerekeseknek és időseknek javasolt az órát nem egyszerre átállítani, hanem a hátralévő pár napban fokozatosan, kisebb lépésekben elkezdeni a folyamatot, mert ez könnyíti az alkalmazkodást.