Orbán Viktor;Borkai Zsolt;választások;

2019-10-25 10:45:13

Orbán selyemzsinórt küldött Borkainak

Az elégtétel még elmaradt a polgármester ügyében – mondta a miniszterelnök, aki szerint a végső döntést a győriek hozzák meg majd.

Szívesen túl lenne már a Orbán Viktor a Borkai-ügyön – erről maga a miniszterelnök beszélt a Kossuth rádiónak adott szokásos pénteki rádióinterjújában. Szerint van abban valami szánalmasan lehangoló, hogy ha arról kell vitatkozni, hogy mi történt egy polgármester hálószobájában, vagy „más helyszínen” (értsd, egy prostituáltakat szállító adriai jachton- a szerk.) - és az embereket mellbe vágta, ami történt.

Orbán az utolsó lépésre vár

Van egy mérce, és azt néha leverjük, nincs hibátlan vagy bűntelen ember. A jobboldali nemzeti érzelmű tábornak ugyanakkor azt üzenném, ezt a mércét semmiképpen se tegyük lejjebb – mondta a politikus, aki keresztény tanítással példálózott Borkai szexbotránya kapcsán:

Hogy az elégtételadás Borkai távozása lenne, azt a miniszterelnök nem mondta ki, de tett egy további erős utalást:

Mivel a győriek botrány ellenére is egyértelműen Borkaira voksoltak – és ezt a szavazatok újraszámlálása is megerősítette – nagy kérdés, hogy Orbán mit várna el tőlük, és milyen jogalappal.

A szavazatvesztést nem ismerte el

A miniszterelnök azt ugyanakkor nem akarta elismerni, hogy a Borkai-botrány szavazatokban is mérhető károkat okozott volna országosan a Fidesznek – pedig az ügy hatása egyértelmű volt: mint lapunk beszámolt róla, a Publicus Intézet szerint a községekben élőknek 67 százaléka tudott a kínos esetről, miközben a megyeszékhelyeken élők 78, fővárosiak 88 százaléka hallott arról – és a megkérdetettek 61 százaléka felháborítónak érezte, hogy a polgármester megcsalta feleségét; ennél is többen tartották felháborítónak azt, hogy Borkai családja korrupciógyanús módon gazdagodhatott.

Az ügy horderejét jelzi, hogy a Magyar Hang értesülése szerint már október 10-én, tehát a választások előtt három nappal válságtanácskozások kezdődtek a Fideszben, és forrásaik szerint pontos mérések jelezték előre a várható károkat.

Orbán arról is beszélt az interjúban, hogy sajnálja, de elfogadja a fővárosiak döntését – és ezzel még árnyalta is a műsorvezető megfogalmazását, aki szerint a miniszterelnök elvesztett egy nagyon eredményesen főpolgármestert. Vereségnek ugyanakkor Orbán mégsem tartja az önkormányzati választások eredményét, mert az emberek 52 százaléka áttételesen a kormányra szavazott. 

Magyar érdek volt az újabb menekültválsággal fenyegető török offenzíva

A beszélgetés során a miniszterelnök kifejtette, magyar érdek, hogy Törökország Szíria felé nyissa ki a kapukat a migránsok előtt ,és a terület katonai stabilizálásának nevezte, hogy a török haderő, összefogva a helyi arab milíciával emberek százezreit kergette el otthonából Északkelet-Szíria területén.

Jönnek az új akciótervek

Orbán klimatikus lehűlést sejt az európai gazdaságban, de ezt újabb gazdaságvédelmi akciótervekkel védené ki: mint elmondta, már dolgoznak a második és harmadik etapon, „(...) a Jegybanknak a szakembereit is igénybe vesszük, a Gazdasági Minisztérium Varga Mihály vezetésével dolgozik”. 

Gazdasági Minisztérium azonban nem létezik: Varga Mihály korábban a Nemzetgazdasági Minisztériumot vezette, amit a 2018-as országgyűlési választások után Pénzügyminisztériummá neveztek és szerveztek át.