Előfizetés

Orbán Viktor térden állva imádkozott Nick Vujiciccsel a Karmelita kolostor udvarán

Pion István
Publikálás dátuma
2019.10.25. 17:58

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A világhírű, végtagok nélkül élő prédikátor, motivációs tréner meglátogatta a miniszterelnököt.
Nick Vujicic pénteken este tartja Higgy, remélj, szeress című előadását a Papp László Budapest Sportarénában, de előtte a Karmelita kolostor kertjében fogadta őt Orbán Viktor miniszterelnök. A találkozóról először Orbán tett ki fotót a Facebookra, ezt láthatják borítóképünkön, ezután pedig Vujicic következett, aki a miniszterelnökkel közösen elmondott imájuk közben készült képet osztotta meg Instagramon, ezen Orbán a kertben térdel a prédikátor mellett. Ezt aztán a miniszterelnök is kitette. Vujicic egyébként a képhez írt posztjában megköszönte a vendéglátást, majd azt írta Orbánnak és az országnak címezve: "Isten áldja, és Isten áldja Magyarországot!" Orbán annyit írt a közös imás fotóhoz, hogy "Soli deo gloria!" És akkor a fotó: 

Meghackelték a gyógyszerészeti intézet honlapját, betegek és tisztifőgyógyszerészek személyes adatait is ellophatták

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.10.25. 17:36
Képünk illusztráció
Fotó: Silas Stein / AFP
Nevek, hivatalos okiratok, címek, telefonszámok, jelszavak - mindent vitt a támadó. Tapasztalataink szerint az érintettek semmilyen értesítést nem kaptak az incidens óta eltelt három és fél hétben az OGYÉI-től.
Különös módját választotta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a károsultak megnyugtatásának miután egy adatvédelmi incidens következtében személyes adatok kerülhettek ki a szerveréről. Október 25-én, pénteken négy perccel a munkaidő lejárta után kitettek egy közleményt,
miszerint október elsején feltörték a szerverüket és arról személyes adatokat, jelszavakat, egészségügyi információkat tulajdonítottak el.

Közöltek egy listát is az érintett adatok fajtájáról, illetve mennyiségéről. Ennek több ezer érintettje lehet a patika adatbázisban, ahonnan kikerülhetett gyógyszerészek neve, születési helye, ideje és a lakcíme. Kikerült a hírlevélre feliratkozók mintegy közel negyvenezernyi adata is nevek, címek mobilszámok, szerepelnek a veszteség listán a tisztifőgyógyszerészek email jelszava is.
A hackerek hozzáférhettek a mellékhatás bejelentő rendszerhez is, ahol betegek kórtörténetei, kezelési adatai és közelebbről meg nem határozott feltöltött dokumentumok voltak elérhetőek.

Az "incidens" több ezer érintettjének megnyugtatására a közlemény megad egy kontakt személyt is, akitől mailben vagy telefonon lehet kérdezni, csakhogy a megadott elérhetőség egy vezetékes hivatali telefon, amit a munkaidőn kívül nem vesz fel senki. Lapunk kereste dr. Szentiványi Mátyás főigazgatót, hogy megtudjuk az adatok kikerülése óta eltelt több mint 3 hétben értesítették-e közvetlenül az érintetteket, illetve miért nem hoztak létre olyan forródrótot amin a közleményük kiadása után érdeklődhetnek a sértettek. A főigazgató azonban csak annyit mondott: mindent megtettek, amit kellett, ám konkrétumokat nem mondott. Hozzátette: ő erről most nem tud beszélni, és azt javasolta a hivatali időben a hivatalos úton tegyük fel kérdéseinket. Úgy tapasztaltuk az érintettek semmilyen értesítést nem kaptak az incidens óta eltelt három és fél hétben az OGYÉI-től. Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója, és az egyik legnagyobb érintett csoport képviselője, a gyógyszerész kamara elnöke, Hankó Zoltán is tőlünk értesült arról, hogy volt adatvédelmi incidens.

Pintér Sándort már az is sérti, ha Borkairól kérdezik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.25. 16:57
Polt Péter és Pintér Sándor
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A belügyminiszter egy kicsit hozzátett a tömör fideszes egyen mondatokhoz.
Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó több miniszterhez is kérdést intézett:  
  • repültek-e együtt Borkai Zsolttal,
  • elfogadhatónak tartják-e egy várost vezető politikustól, hogy olyan botrányos összejöveteleken vegyen részt, ami a sajtóban is megjelent?
A 444.hu szerint a szocialista országgyűlési képviselő a kormánytagoktól ugyanazt az egyenválaszt kapta, leszámítva Pintér Sándor belügyminisztert, aki azzal egészítette ki a sablonszöveget, hogy "a botrányos orgiákon való részvételről szóló kérdése sértő és minden ilyen feltételezést és kérdésfeltételt visszautasítok. Valamennyi feltett kérdésére a válaszom: NEM."