Előfizetés

Meghackelték a gyógyszerészeti intézet honlapját, betegek és tisztifőgyógyszerészek személyes adatait is ellophatták

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.10.25. 17:36
Képünk illusztráció
Fotó: Silas Stein / AFP
Nevek, hivatalos okiratok, címek, telefonszámok, jelszavak - mindent vitt a támadó. Tapasztalataink szerint az érintettek semmilyen értesítést nem kaptak az incidens óta eltelt három és fél hétben az OGYÉI-től.
Különös módját választotta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a károsultak megnyugtatásának miután egy adatvédelmi incidens következtében személyes adatok kerülhettek ki a szerveréről. Október 25-én, pénteken négy perccel a munkaidő lejárta után kitettek egy közleményt,
miszerint október elsején feltörték a szerverüket és arról személyes adatokat, jelszavakat, egészségügyi információkat tulajdonítottak el.

Közöltek egy listát is az érintett adatok fajtájáról, illetve mennyiségéről. Ennek több ezer érintettje lehet a patika adatbázisban, ahonnan kikerülhetett gyógyszerészek neve, születési helye, ideje és a lakcíme. Kikerült a hírlevélre feliratkozók mintegy közel negyvenezernyi adata is nevek, címek mobilszámok, szerepelnek a veszteség listán a tisztifőgyógyszerészek email jelszava is.
A hackerek hozzáférhettek a mellékhatás bejelentő rendszerhez is, ahol betegek kórtörténetei, kezelési adatai és közelebbről meg nem határozott feltöltött dokumentumok voltak elérhetőek.

Az "incidens" több ezer érintettjének megnyugtatására a közlemény megad egy kontakt személyt is, akitől mailben vagy telefonon lehet kérdezni, csakhogy a megadott elérhetőség egy vezetékes hivatali telefon, amit a munkaidőn kívül nem vesz fel senki. Lapunk kereste dr. Szentiványi Mátyás főigazgatót, hogy megtudjuk az adatok kikerülése óta eltelt több mint 3 hétben értesítették-e közvetlenül az érintetteket, illetve miért nem hoztak létre olyan forródrótot amin a közleményük kiadása után érdeklődhetnek a sértettek. A főigazgató azonban csak annyit mondott: mindent megtettek, amit kellett, ám konkrétumokat nem mondott. Hozzátette: ő erről most nem tud beszélni, és azt javasolta a hivatali időben a hivatalos úton tegyük fel kérdéseinket. Úgy tapasztaltuk az érintettek semmilyen értesítést nem kaptak az incidens óta eltelt három és fél hétben az OGYÉI-től. Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója, és az egyik legnagyobb érintett csoport képviselője, a gyógyszerész kamara elnöke, Hankó Zoltán is tőlünk értesült arról, hogy volt adatvédelmi incidens.

Pintér Sándort már az is sérti, ha Borkairól kérdezik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.25. 16:57
Polt Péter és Pintér Sándor
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A belügyminiszter egy kicsit hozzátett a tömör fideszes egyen mondatokhoz.
Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó több miniszterhez is kérdést intézett:  
  • repültek-e együtt Borkai Zsolttal,
  • elfogadhatónak tartják-e egy várost vezető politikustól, hogy olyan botrányos összejöveteleken vegyen részt, ami a sajtóban is megjelent?
A 444.hu szerint a szocialista országgyűlési képviselő a kormánytagoktól ugyanazt az egyenválaszt kapta, leszámítva Pintér Sándor belügyminisztert, aki azzal egészítette ki a sablonszöveget, hogy "a botrányos orgiákon való részvételről szóló kérdése sértő és minden ilyen feltételezést és kérdésfeltételt visszautasítok. Valamennyi feltett kérdésére a válaszom: NEM."

Várhelyi Olivér magyar biztosjelölt hétfőn megy "formális interjúra" Ursula von der Leyenhez

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.25. 16:04
Várhelyi Olivér és Orbán Viktor
Fotó: Mario Salerno / Európai Parlament
A francia jelöltnek, Thierry Bretonnak is ugyanezen a napon lesz jelenése. A románok még sehol.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke hétfőn találkozik Várhelyi Olivér magyar és Thierry Breton francia biztosjelölttel - közölte az MTI szerint a brüsszeli testület szóvivője, aki "formális interjúnak" nevezte von der Leyen és a két biztosjelölt találkozóját. A megválasztott elnök továbbra is kapcsolatban marad a román kormánnyal, amit arra kért, hogy mielőbb nevezze meg a jelöltjét. Thierry Bretont csütörtökön jelentették be hivatalosan, miután a megválasztott elnök az Európai Parlament illetékes szakbizottságaiban leszavazott Sylvie Goulard helyett új jelöltet kért Franciaországtól, ahogyan az EP által összeférhetetlenségre hivatkozva elutasított Trócsányi László és Rovana Plumb helyett korábban Magyarországtól és Romániától is. Az új összetételű Európai Bizottság az eredeti tervek szerint november elején lépett volna hivatalba, azonban ezt el kellett halasztani, a jelenlegi céldátum december elseje. A csúszás miatt Jean-Claude Juncker mostani elnök és a bizottság többi tagja marad a posztján ügyvivő minőségben. Ilyenre korábban már háromszor is volt példa, legutóbb a másodszor is José Manuel Barroso vezette Európai Bizottság esetében, amely a tervezettnél három hónappal később állt csak fel, ez viszont lassíthatja az uniós munkát, mert ügyvivői minőségben a testület illetékessége korlátozott.