Előfizetés

Kiutasították az USA-ból a kémkedésért elítélt orosz nőt

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.26. 16:19

Fotó: Vitaliy Belousov / AFP / Sputnik
Marija Butyina szombaton tért vissza Moszkvába.
Az oroszellenesség áldozatának nevezte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a szombaton Moszkvába visszatért Marija Butyinát, akit az Egyesült Államokban ítéltek el kémkedésért, majd miután letöltötte 18 hónapos börtönbüntetésének nagy részét, kiutasították az országból.
„Arról van szó, amit sajnálatosan még az előző amerikai kormány kezdett el, megpróbálva lerombolni a kétoldalú kapcsolatokat”

– jelentette ki Zaharova a moszkvai Seremetyjevó repülőtéren, ahol Butyinát fogadta.

Megérkezése után Butyina köszönetét és háláját fejezte ki egyebek közt az orosz külügyminisztériumnak, illetve azoknak az orosz állampolgároknak, akik börtönbüntetése idején együttérzésükről biztosították, és pénzzel támogatták bírósági védelmét.
„Az oroszok sosem adják fel”

– tette hozzá Butyina, aki a repülőn a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek adott interjújában az ártatlanságát hangoztatta.

Zaharova újságíróknak szintén azt mondta, Butyina „nem ártott senkinek”.
A nőt 2018 nyarán vették őrizetbe, nem sokkal Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök Helsinkiben tartott csúcstalálkozója előtt. Letartóztatását követően dokumentumokkal alátámasztva részletesen feltárta, hogy részese volt annak az orosz kampánynak, amely Oroszország és befolyásos amerikai republikánus személyiségek közötti kapcsolatok kiépítését szorgalmazta. Az ügyészek eleinte csupán úgy jellemezték őt, mint aki szexuális kapcsolatok révén megpróbált beférkőzni befolyásos amerikai konzervatív körökbe. Szoros kapcsolatokat épített ki többek között a befolyásos Országos Lőfegyverszövetség (NRA) tagjaival. Később a per folyamán kiderült: Butyina nem saját elhatározásából férkőzött be az amerikai konzervatív körökbe, hanem orosz kapcsolattartója, Alekszandr Torsin utasítására cselekedett. Torsin a Vlagyimir Putyin orosz elnök pártjának magas beosztású tagjaként ismert, aki szerepel a nyugat-európai szankciós listákon is, mint egy pénzmosással foglalkozó bűnszervezet feltételezett tagja. Butyina ugyan beismerte, hogy részese volt a Torsin irányította összeesküvésnek, de tavaly decemberben visszavonta a vallomását. Akkor az orosz külügyminisztérium nyilatkozatban hangoztatta, hogy vallomását „kényszer hatására” tette, és egyébként is olyan bűnökért ítélték el, amelyeket „valószínűleg el sem követett”. Butyina szabadlábra helyezését, valamint kiutasítását az Egyesült Államokból Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet csütörtökön jelentette be.

Visszatért egy amerikai katonai konvoj a szír olajmezőkre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.26. 14:43
Képünk illusztráció
Fotó: ALI AL-SAADI / AFP
Hivatalosan Iszlám Államtól védenék az olajforrásokat, de azért a szír és orosz erőket is távol tartják a kutaktól.
Irak területéről visszatért egy amerikai katonai konvoj az északkelet-szíriai Haszeke tartományba - írja az MTI, a SANA szíriai állami hírügynökség szombati jelentését idézve.  A több tucat katonából és harcjárművekből álló katonai konvojt a SANA információi szerint helikopterek kísérik.
Mark Esper amerikai védelmi miniszter pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az Egyesült Államok megerősíti katonai jelenlétét Szíriában, annak érdekében, hogy megakadályozza az Iszlám Államnak terrorszervezet harcosainak hozzáférését a területen található olajmezőkhöz és az abból származó bevételekhez – a dzsihadisták ugyanis éppen az olajkitermelő területek megszerzésével építették ki szervezetüket és hadseregeket. Nem utolsó szempont ugyanakkor az sem, hogy - ,mint az Al-Monitor írja - amerikai csapatok visszatartó erőt jelenthetnek a térségben támogató és katonai rendész feladatokat ellátó orosz haderő, valamint Bassár el-Aszad elnök szír katonai számára is, így azok sem tudják megszerezni a helyi olajbevételeket. 
Az Egyesült Államok október elején vonta ki Szíria északi részéből a szíriai kurd erőket támogató katonáit, megnyitva ezzel az utat a török hadsereg október 9-én indított kurdok elleni offenzívája előtt. A lépés hatására közel háromszázezer ember menekült el otthonából, több százan haltak meg, és számos olyan fogolytábor is felügyelet nélkül maradt, ahol korábban a kurd YPG milícia őrizte az Iszlám Állam egykori fegyvereseit.

Tízszeresére nőtt a kanyarós megbetegedések száma Lengyelországban

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.26. 13:04
Illusztráció
Fotó: ALEJANDRO ERNESTO / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
Idén januártól október 15-ig 1370 megbetegedést jelentettek az országban, míg tavaly ez a szám ugyanebben az időszakban csupán 134 volt.
A tavalyihoz képest a tízszeresére emelkedett a kanyarós megbetegedések száma Lengyelországban 2019-ben – áll a lengyel Országos Közegészségügyi Intézet (NIZP-PZH) legújabb jelentésében. Az intézet adatai szerint
idén januártól október 15-ig 1370 megbetegedést jelentettek, míg tavaly ez a szám ugyanebben az időszakban csupán 134 volt.

A hivatalos adatok alapján 2018-ban Lengyelországban összesen 339-en betegedtek meg kanyaróban, 2017-ben pedig 63-an. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy augusztusi jelentésében már rámutatott arra, hogy a kanyarós megbetegedések száma világszerte emelkedett:
július végéig 182 országban mintegy 365 ezer esetet regisztráltak, háromszor annyit, mint a tavalyi év azonos időszakában, és többet, mint 2018-ban összesen.

A WHO májusban azt közölte, hogy Európában 2019 első két hónapjában a legtöbb kanyarós megbetegedést Ukrajnából jelentették, ahol járvány is kialakult, és a megbetegedések közül 13 halállal végződött. A szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a regisztrált kanyarós esetek száma csak a töredéke lehet a tényleges adatoknak. A szervezet becslései szerint 2017-ben vélhetőleg 6,7 millióan betegedhettek meg kanyaróban, és közülük 110 ezren veszíthették életüket. A kanyaró a világ egyik legfertőzőbb betegsége, amely leggyakrabban a gyermekeket támadja meg. A fertőzöttek a kanyaró szövődményeiként akár agykárosodást is szenvedhetnek, vagy elveszíthetik látásukat, esetleg hallásukat. A WHO oltási kampánnyal venné fel a harcot a betegséggel.