Előfizetés

Vasárnap elbúcsúzhatunk a nyárias időtől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.26. 16:28
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Napközben 23 fok és napsütés vár ránk, hétfő éjjel viszont beköszönt a hidegfront.
Várhatóan a vasárnap lesz utoljára késő nyári időjárás – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből Mint az MTI-nek küldött napi prognózisukban írják, vasárnapra virradó éjszaka túlnyomóan derült idő lesz, többfelé köd képződik, néhol ködszitálás előfordulhat. Vasárnap a köd a déli órákig nagyrészt feloszlik, ezt követően napos időre számíthatunk, de helyenként tartósabban megmaradhat a köd. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 9 fok között alakul, de a magasabb hegyekben enyhébb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 18 és 23 fok között valószínű, de a tartósabban ködös tájakon kissé hidegebb is lehet. A jövő hét elején érkező hidegfront mögött ugyanakkor visszaesik a hőmérséklet. Hétfőre virradó éjszaka főként az Alföldön köd képződik, amely napközben feloszlik. Eközben észak felől erősen megnövekszik a felhőzet, és főleg az északi megyékben helyenként már eső, záporeső is előfordulhat. Megélénkül, néhol megerősödik az északias irányú szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 11 között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 23 fok között valószínű, az alacsonyabb értékek északon, északnyugaton, a magasabbak délkeleten várhatóak. 

Kecskeméten, Nyíregyházán és Szegeden is veszélyes a levegő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.26. 14:57
Illusztráció
Fotó: Népszava
Többfelé még mindig magas a légszennyezettség.
Pénteken Kecskeméten, Nyíregyházán és Szegeden is veszélyes volt a levegő minősége. Négy településen (Debrecen, Dunaújváros, Oszlár, Szolnok) egészségtelen, míg további tizenhét településen kifogást volt a levegőminőség – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Facebook-oldalán.  A bejegyzésben kiemelték, hogy a veszélyes levegőminőséggel jellemezhető városokban az egészséges lakosságcsoportnál is légúti tünetek jelentkezhetnek. Azt javasolják, hogy az érintett térségekben mindenki töltsön kevesebb időt a szabadban, és ügyeljen a légszennyezéssel járó tevékenységek mellőzésére.

A momentum politikusa lett az ALDE egyik alelnöke

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.26. 14:32

Fotó: Népszava
Berg Dánielt 67 százalékos eredménnyel választották meg a posztra, mandátuma két évre szól.
Hétvégén Athénban tartja kongresszusát az ALDE, az európai liberális párt, amely az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakcióját adó Renew Europe legnagyobb tömörülése. A kongresszuson a párt egyik alelnökének választották Berg Dánielt, aki a Momentum színeiben politizál – írja a 24.hu. A portál szerint Berg Dániel a jelöltek közötti vitán elmondta: új pozíciójában az egyik fő feladatának a fiatalok minél aktívabb bevonását tekinti, hiszen az ő politikai aktivitásuk nélkül nem lehet felvenni a versenyt az Európa-szerte megjelenő populista eszmékkel. Fontos, hogy a progresszív, EU-párti gondolatok is szervesen és aktívan megjelenjenek a hétköznapjainkban. Berg éppen ezért külön kiemelte az illiberalizmussal szembeni harcot a régióban, mert a Visegrádi Négyek nem csak Orbán Viktorokból állnak, itt is elindult a változás, megjelent az új politikai generáció. Berg Dánielt 67 százalékos eredménnyel választották meg a posztra, mandátuma két évre szól.