Előfizetés

„A pulykák nem szavaznak a karácsonyra”

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2019.10.27. 17:23

Fotó: PAUL GROVER / AFP
Hányszor használtuk már a „sorsdöntő hét” kifejezést hétfői londoni politikai előrejelzéseink során! Találóbb fordulat aligha alkalmazható a következő napokra sem, amikor Boris Johnson teljes erőbedobással igyekszik majd elérni, hogy a parlament megszavazza a december 12-re kitűzött előrehozott választást.
Ahogy erről a The Sunday Times beszámol, a Downing Street 10. lakója a csütörtök délutáni kormányülésen szokatlanul arrogáns hangon beszélt az obstruktív képviselőkről, akik „magas fizetésüket élvezve ülnek a fenekükön az alsóházban. Ez erkölcsileg elfogadhatatlan és addig fogjuk ütni őket faltörő kosként, napról napra, egészen csütörtökig, amíg meg nem adják magukat”. A Sky News vasárnap reggeli politikai magazinjában, a Sophy Ridge showban megszólaltatott volt munkáspárti, jelenleg független képviselő, Frank Field bejelentette, hogy a hétfői vokson a kormány előterjesztését fogja támogatni. Arra a kérdésre, vajon a Munkáspárt, mely korábban ismételten sürgette a konzervatívok kiseprését a hatalomból, miért ellenzi most az idő előtti választást, frappánsan így válaszolt: „A pulykák nem szavaznak a karácsonyra”. A Brüsszellel kötött Brexit-megállapodás útjában pedig az a közismert tény áll, hogy a parlamenti képviselők többsége 2016-ban az Európai Unióban maradás mellett voksolt. A meghatározott ideig tartó parlamenti ciklusról hozott törvény értelmében Boris Johnsonnak kétharmados többségre, 434 szavazatra van szüksége a 650 tagú alsóházban. Miután a kormány 45 fős kisebbségben van, az előterjesztés elfogadásához legalább hetven munkáspárti képviselőnek kellene semmibe vennie a frakciófegyelmet. Két további lehetőség van a korai voks kiharcolására. A kormány megkísérelhet átverni egy egysoros indítványt, mely az érvényes parlamenti törvény figyelmen kívül hagyásával tenne javaslatot a december 12-i választásra. Mind ez a trükk, mind egy a kormány által önmaga ellen beadott bizalmatlansági indítvány is egyszerű többséggel átmehetne, de Johnson nem híve az ezekkel járó komoly kockázatoknak. Az előbb-utóbb elkerülhetetlen korai választás ügyét szolgálná, ha az Európai Unió, Emmanuel Macron francia elnök szándékának eleget téve csak rövid időre hosszabbítaná meg az Egyesült Királyság október 31-én lejáró tagságát. A jelenlegi szövevényes brit belpolitikát bonyolítva a hétvégén összeborult a maradáspárti Liberális Demokrata és a Skót Nemzeti Párt, harcba szállva egy Johnsonénál három nappal korábbi választásért. December 9-e mellett kevés más szól, mint hogy ezzel a parlament saját feltételeit kényszeríthetné rá a kormányra, egyben a kampány rendelkezésre bocsátott minimum öt hét követelménye miatt nem maradna idő a friss Brexit-megállapodás elfogadtatására. 

Tízezrek vonultak utcára Spanyolország egységéért Barcelonában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.27. 16:51

Fotó: Adria Puig / 2019 Anadolu Agency
A városi rendőrség szerint 80 ezer, az eseményt meghirdető katalán Civil Társadalom (SCC) nevű szervezet szerint 400 ezren gyűltek össze "az egyetértésért, Katalóniáért".
Tegnap a függetlenségpártiak tüntettek.
Tízezrek vonultak utcára vasárnap Spanyolország egységéért Barcelonában, követelve a függetlenségi törekvések befejezését - írja az MTI. A városi rendőrség szerint 80 ezer, az eseményt meghirdető katalán Civil Társadalom (SCC) nevű szervezet szerint 400 ezren gyűltek össze "az egyetértésért, Katalóniáért". A belvárost ellepték az uniós, spanyol és katalán zászlók. A szervezők kérésére sokan öltöztek fehérbe, a béke színével ítélve el az elmúlt hetek erőszakos utcai megmozdulásait Katalóniában. "Soha nem fogadjuk el és nem is toleráljuk az erőszakot" - hangzott el a négy idegen nyelven felolvasott kiáltványban, amelyben Quim Torra függetlenségpárti katalán elnök lemondását és előrehozott helyi választásokat követeltek. Fernando Sánchez-Costa, az SCC elnöke sürgette a katalán választási törvény megváltoztatását arra hivatkozva, hogy a függetlenségi pártok 2017-ben ugyan többséget szerzetek a barcelonai parlamentben, de nem nyerték el választók szavazatainak többségét. "Ne hagyjatok magunkra minket, szükségünk van a támogatásotokra" - fordultak Spanyolország egészéhez. A megmozduláson a spanyol ügyvezető szocialista kormány két minisztere, Josep Borrell a külügyi és José Luis Ábalos a fejlesztési tárca vezetője is megjelent, ott voltak továbbá a spanyol parlament legnagyobb ellenzéki pártjainak, a konzervatív Néppártnak (PP) és az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpártnak az elnökei is. Az egységpárti felvonulást egy nappal azután rendezték Barcelonában, hogy a városban a függetlenségi törekvések támogatói tüntettek. Szombaton százezrek tiltakoztak a spanyol legfelsőbb bíróság két héttel ezelőtti ítélete ellen, amelyben vétkesnek találtak zendülés bűncselekményében kilenc katalán függetlenségi vezetőt a két évvel ezelőtti alkotmányellenesen megrendezett elszakadási népszavazás megrendezése, majd egy katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt. A 9 és 13 év közötti börtönbüntetéseket tartalmazó bírósági döntés kihirdetése óta folyamatosak a demonstrációk és a rendbontások Katalóniában. A kezdetben békés szombati tüntetés éjjel ismét összetűzésekig fajult, 44-en sérültek meg és hét embert vettek őrizetbe. A katalán vélemény-tanulmányi központ (CEO) negyedéves kutatásai szerint az elmúlt két évben csökkent a függetlenségi törekvések támogatottsága Katalóniában. Legutolsó, három hónappal ezelőtt közzétett felmérésében a megkérdezettek 44 százaléka támogatta a Spanyolországtól elszakadást, míg 48,3 százaléka ellenezte.

Eltűnt magyar testvérpár: megszólalt a külügy

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.27. 15:38
Weather in Mallorca
Fotó: Clara Margais /
Menczer Tamás külügyi államtitkár saját Facebook-oldalán tájékoztatott.
Korábban a Népszava is megírta, hogy a napok óta tartó hatalmas viharok és árvizek eddig nyolc halálos áldozatot követeltek Spanyolországban, emellett több embert továbbra is keresnek. Az eltűntek listáján egy magyar testvérpár is van. Magyarország barcelonai főkonzulátusa kapcsolatban áll a helyi rendőrséggel és a családdal a Mallorcán eltűnt magyar turisták ügyében - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán, amit aztán az MTI szemlézett.
Menczer Tamás azt írta: az eltűntek keresése nagy erőkkel folyik. Kollégái mindenben a család és a rendőrség rendelkezésére állnak - tette hozzá. Helyi lapok szerint a sziget délkeleti részén fekvő Cala d'Or üdülőhely egyik hoteléből jelentették, hogy két szállóvendégüket napok óta nem látták. Noha a helyi hatóságok hivatalosan nem erősítették meg az eltűntek személyazonosságát, a lap szerint egy magyar testvérpárról, egy 18 éves férfiról és egy 30 éves nőről van szó. A Baleár-szigeteken és Katalóniában szerdán özönvízszerű esőzések voltak. Ketten meghaltak, hat embert pedig azóta eltűntként tartanak nyilván.