Előfizetés

Tízezrek vonultak utcára Spanyolország egységéért Barcelonában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.27. 16:51

Fotó: Adria Puig / 2019 Anadolu Agency
A városi rendőrség szerint 80 ezer, az eseményt meghirdető katalán Civil Társadalom (SCC) nevű szervezet szerint 400 ezren gyűltek össze "az egyetértésért, Katalóniáért".
Tegnap a függetlenségpártiak tüntettek.
Tízezrek vonultak utcára vasárnap Spanyolország egységéért Barcelonában, követelve a függetlenségi törekvések befejezését - írja az MTI. A városi rendőrség szerint 80 ezer, az eseményt meghirdető katalán Civil Társadalom (SCC) nevű szervezet szerint 400 ezren gyűltek össze "az egyetértésért, Katalóniáért". A belvárost ellepték az uniós, spanyol és katalán zászlók. A szervezők kérésére sokan öltöztek fehérbe, a béke színével ítélve el az elmúlt hetek erőszakos utcai megmozdulásait Katalóniában. "Soha nem fogadjuk el és nem is toleráljuk az erőszakot" - hangzott el a négy idegen nyelven felolvasott kiáltványban, amelyben Quim Torra függetlenségpárti katalán elnök lemondását és előrehozott helyi választásokat követeltek. Fernando Sánchez-Costa, az SCC elnöke sürgette a katalán választási törvény megváltoztatását arra hivatkozva, hogy a függetlenségi pártok 2017-ben ugyan többséget szerzetek a barcelonai parlamentben, de nem nyerték el választók szavazatainak többségét. "Ne hagyjatok magunkra minket, szükségünk van a támogatásotokra" - fordultak Spanyolország egészéhez. A megmozduláson a spanyol ügyvezető szocialista kormány két minisztere, Josep Borrell a külügyi és José Luis Ábalos a fejlesztési tárca vezetője is megjelent, ott voltak továbbá a spanyol parlament legnagyobb ellenzéki pártjainak, a konzervatív Néppártnak (PP) és az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpártnak az elnökei is. Az egységpárti felvonulást egy nappal azután rendezték Barcelonában, hogy a városban a függetlenségi törekvések támogatói tüntettek. Szombaton százezrek tiltakoztak a spanyol legfelsőbb bíróság két héttel ezelőtti ítélete ellen, amelyben vétkesnek találtak zendülés bűncselekményében kilenc katalán függetlenségi vezetőt a két évvel ezelőtti alkotmányellenesen megrendezett elszakadási népszavazás megrendezése, majd egy katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt. A 9 és 13 év közötti börtönbüntetéseket tartalmazó bírósági döntés kihirdetése óta folyamatosak a demonstrációk és a rendbontások Katalóniában. A kezdetben békés szombati tüntetés éjjel ismét összetűzésekig fajult, 44-en sérültek meg és hét embert vettek őrizetbe. A katalán vélemény-tanulmányi központ (CEO) negyedéves kutatásai szerint az elmúlt két évben csökkent a függetlenségi törekvések támogatottsága Katalóniában. Legutolsó, három hónappal ezelőtt közzétett felmérésében a megkérdezettek 44 százaléka támogatta a Spanyolországtól elszakadást, míg 48,3 százaléka ellenezte.

Eltűnt magyar testvérpár: megszólalt a külügy

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.27. 15:38
Weather in Mallorca
Fotó: Clara Margais /
Menczer Tamás külügyi államtitkár saját Facebook-oldalán tájékoztatott.
Korábban a Népszava is megírta, hogy a napok óta tartó hatalmas viharok és árvizek eddig nyolc halálos áldozatot követeltek Spanyolországban, emellett több embert továbbra is keresnek. Az eltűntek listáján egy magyar testvérpár is van. Magyarország barcelonai főkonzulátusa kapcsolatban áll a helyi rendőrséggel és a családdal a Mallorcán eltűnt magyar turisták ügyében - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán, amit aztán az MTI szemlézett.
Menczer Tamás azt írta: az eltűntek keresése nagy erőkkel folyik. Kollégái mindenben a család és a rendőrség rendelkezésére állnak - tette hozzá. Helyi lapok szerint a sziget délkeleti részén fekvő Cala d'Or üdülőhely egyik hoteléből jelentették, hogy két szállóvendégüket napok óta nem látták. Noha a helyi hatóságok hivatalosan nem erősítették meg az eltűntek személyazonosságát, a lap szerint egy magyar testvérpárról, egy 18 éves férfiról és egy 30 éves nőről van szó. A Baleár-szigeteken és Katalóniában szerdán özönvízszerű esőzések voltak. Ketten meghaltak, hat embert pedig azóta eltűntként tartanak nyilván. 

Donald Trump bejelentette az Iszlám Állam első számú vezetőjének megölését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.27. 14:36
Elképesztő ütemben gyarapodik Abu Bakr al-Bagdadi fekete serege FORRÁS: TWITTER
Az amerikai erők vasárnapra virradóra hajtották végre az Abu Bakr al-Bagdadi elleni akciót.
Donald Trump amerikai elnök vasárnap reggel a Fehér Házból közvetített beszédében hivatalosan is bejelentette Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjének a megölését, az akciót Szíria északnyugati részén hajtották végre az amerikai erők vasárnapra virradóra - írja az MTI. A Népszava is megírta korábban, hogy al-Bagdadi saját magát robbanthatta fel közvetlenül azelőtt, hogy az amerikai katonák megölhették volna. "Abu Bakr al-Bagdadi halott" - mondta az amerikai elnök a közvetítésben, majd a terroristavezér likvidálását az amerikai kormányzat első számú nemzetbiztonsági céljának nevezte. Szerinte az amerikai katonák nagyszerű munkát végeztek, egyetlen amerikai sem sebesült meg.
Al-Bagdadi földi maradványait azonosították, és számos társát is megölték. Az épületben al-Bagdadi mellett 11 gyermek volt, őket épségben kimentették.

A terroristavezér azonban három saját gyermekét magával vitte a halálba. Trump azt is közölte: rendkívül értékes dokumentumokat találtak az épületben az Iszlám Állam további terveiről, terrorakcióinak előkészítéséről. "Harcolunk az Iszlám Állam és más terrorszervezetek teljes megsemmisítéséig" - mondta az Egyesült Államok elnöke.  Az akciót Donald Trump engedélyezte több mint egy hete. Al-Bagdadi a világ egyik legkeresettebb embere volt, az Egyesült Államok 25 millió dolláros (7 milliárd 225 millió forint) vérdíjat tűzött ki a fejére. Az elmúlt években már többször felröppent a hír, hogy Bagdadit kilőtték, de volt olyan esemény, amin feltűnt, aztán később egy videón is megjelent. A világ legveszélyesebb terroristavezére nyolc hónapig volt már az amerikaiak kezében, de akkor még nem tartották elég nagy halnak, és 2004 decemberében szabadon engedték. Legutóbb 2017-ben tűnt úgy, hogy meghalt al-Bagdadi, de akkor megúszta az orosz légierő csapását. Idén októberben pedig Franciaország adott ki ellene körözést, miután az Iszlám Állam az elmúlt években több merénylet felelőseként jelentkezett, beleértve a 2015-ös párizsi terrortámadást is, amelyben 130-an haltak meg és több mint 350-en megsebesültek. E támadás áldozatainak ügyvédjei augusztusban kérvényezték a francia hatóságoknál al-Bagdadi letartóztatását. FRISSÍTÉS: Oroszország kételkedik al-Bagdadi megölésében Nincs hitelt érdemlő információja az orosz védelmi minisztériumnak arról, hogy az Egyesült Államok különleges művelettel megölte Abu Bakr al-Bagdadit, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vezetőjét - közölte Igor Konasenkov, a tárca szóvivője az MTI szerint. Mint mondta, Oroszország védelmi minisztériuma nem rendelkezik hiteles információval arról, hogy amerikai katonák Idlíb (tartomány) feszültségcsökkentési övezetének Törökország által ellenőrzött részében műveletet hajtottak volna végre az Iszlám Állam volt vezetője, Abu-Bakr al-Bagdadi "újabb megsemmisítésére". Konasenkov vezérőrnagy szerint minél több ország jelenti be, hogy részt vett az amerikai műveletben, annál több az ellentmondás a részletek között, "ami megalapozott kérdéseket és kételyeket vet fel annak valódiságával, mi több, a sikerével kapcsolatban".