Előfizetés

Eltűnt magyar testvérpár: megszólalt a külügy

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.27. 15:38
Weather in Mallorca
Fotó: Clara Margais /
Menczer Tamás külügyi államtitkár saját Facebook-oldalán tájékoztatott.
Korábban a Népszava is megírta, hogy a napok óta tartó hatalmas viharok és árvizek eddig nyolc halálos áldozatot követeltek Spanyolországban, emellett több embert továbbra is keresnek. Az eltűntek listáján egy magyar testvérpár is van. Magyarország barcelonai főkonzulátusa kapcsolatban áll a helyi rendőrséggel és a családdal a Mallorcán eltűnt magyar turisták ügyében - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán, amit aztán az MTI szemlézett.
Menczer Tamás azt írta: az eltűntek keresése nagy erőkkel folyik. Kollégái mindenben a család és a rendőrség rendelkezésére állnak - tette hozzá. Helyi lapok szerint a sziget délkeleti részén fekvő Cala d'Or üdülőhely egyik hoteléből jelentették, hogy két szállóvendégüket napok óta nem látták. Noha a helyi hatóságok hivatalosan nem erősítették meg az eltűntek személyazonosságát, a lap szerint egy magyar testvérpárról, egy 18 éves férfiról és egy 30 éves nőről van szó. A Baleár-szigeteken és Katalóniában szerdán özönvízszerű esőzések voltak. Ketten meghaltak, hat embert pedig azóta eltűntként tartanak nyilván. 

Donald Trump bejelentette az Iszlám Állam első számú vezetőjének megölését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.27. 14:36
Elképesztő ütemben gyarapodik Abu Bakr al-Bagdadi fekete serege FORRÁS: TWITTER
Az amerikai erők vasárnapra virradóra hajtották végre az Abu Bakr al-Bagdadi elleni akciót.
Donald Trump amerikai elnök vasárnap reggel a Fehér Házból közvetített beszédében hivatalosan is bejelentette Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjének a megölését, az akciót Szíria északnyugati részén hajtották végre az amerikai erők vasárnapra virradóra - írja az MTI. A Népszava is megírta korábban, hogy al-Bagdadi saját magát robbanthatta fel közvetlenül azelőtt, hogy az amerikai katonák megölhették volna. "Abu Bakr al-Bagdadi halott" - mondta az amerikai elnök a közvetítésben, majd a terroristavezér likvidálását az amerikai kormányzat első számú nemzetbiztonsági céljának nevezte. Szerinte az amerikai katonák nagyszerű munkát végeztek, egyetlen amerikai sem sebesült meg.
Al-Bagdadi földi maradványait azonosították, és számos társát is megölték. Az épületben al-Bagdadi mellett 11 gyermek volt, őket épségben kimentették.

A terroristavezér azonban három saját gyermekét magával vitte a halálba. Trump azt is közölte: rendkívül értékes dokumentumokat találtak az épületben az Iszlám Állam további terveiről, terrorakcióinak előkészítéséről. "Harcolunk az Iszlám Állam és más terrorszervezetek teljes megsemmisítéséig" - mondta az Egyesült Államok elnöke.  Az akciót Donald Trump engedélyezte több mint egy hete. Al-Bagdadi a világ egyik legkeresettebb embere volt, az Egyesült Államok 25 millió dolláros (7 milliárd 225 millió forint) vérdíjat tűzött ki a fejére. Az elmúlt években már többször felröppent a hír, hogy Bagdadit kilőtték, de volt olyan esemény, amin feltűnt, aztán később egy videón is megjelent. A világ legveszélyesebb terroristavezére nyolc hónapig volt már az amerikaiak kezében, de akkor még nem tartották elég nagy halnak, és 2004 decemberében szabadon engedték. Legutóbb 2017-ben tűnt úgy, hogy meghalt al-Bagdadi, de akkor megúszta az orosz légierő csapását. Idén októberben pedig Franciaország adott ki ellene körözést, miután az Iszlám Állam az elmúlt években több merénylet felelőseként jelentkezett, beleértve a 2015-ös párizsi terrortámadást is, amelyben 130-an haltak meg és több mint 350-en megsebesültek. E támadás áldozatainak ügyvédjei augusztusban kérvényezték a francia hatóságoknál al-Bagdadi letartóztatását. FRISSÍTÉS: Oroszország kételkedik al-Bagdadi megölésében Nincs hitelt érdemlő információja az orosz védelmi minisztériumnak arról, hogy az Egyesült Államok különleges művelettel megölte Abu Bakr al-Bagdadit, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vezetőjét - közölte Igor Konasenkov, a tárca szóvivője az MTI szerint. Mint mondta, Oroszország védelmi minisztériuma nem rendelkezik hiteles információval arról, hogy amerikai katonák Idlíb (tartomány) feszültségcsökkentési övezetének Törökország által ellenőrzött részében műveletet hajtottak volna végre az Iszlám Állam volt vezetője, Abu-Bakr al-Bagdadi "újabb megsemmisítésére". Konasenkov vezérőrnagy szerint minél több ország jelenti be, hogy részt vett az amerikai műveletben, annál több az ellentmondás a részletek között, "ami megalapozott kérdéseket és kételyeket vet fel annak valódiságával, mi több, a sikerével kapcsolatban".  

Két embert lelőttek, tizennégyet megsebesítettek egy egyetemista bulin Texasban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.27. 14:00

Fotó: Twitter / FOX4Terry
Három sebesült állapota válságos.
Az eset a Texasi Greenville-ben, az A&M Kereskedelmi Egyetem rendezvényén történt. Az egyetemi bulit nem az intézmény kampuszán, hanem attól néhány kilométerre tartották, a diákok a nyári szünet utáni visszatérésüket ünnepelték (homecoming party). A rendezvényen legalább 750-en vettek részt, és a buli közben dördültek el a lövések, a feltételezések szerint a támadásért egy fegyveres felelős. Az elkövető személyleírását a rendőrök nem ismerik, elmenekült, ezért nagy erőkkel keresik őt.
A lövöldözés akkor kezdődött, amikor a rendőrök egy másik ügy miatt éppen a helyszínre érkeztek, ugyanis törvénytelen parkolásról kaptak bejelentést. Ekkor hallották meg a lövéseket az épületből. Két halottat találtak és 14 sebesültet különböző fokú sérülésekkel. A helyi kórház illetékese közölte, hogy a hozzájuk beszállított mindhárom sebesült állapota válságos. A rendőrség vasárnap tervez sajtótájékoztató tartani a bűnügyről.