Előfizetés

Nagy titokban megvolt az első meccs az új Puskás Stadionban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.28. 10:27

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Hivatalosan az Uruguay elleni november 15-i barátságos meccsel avatják fel az új nemzeti stadiont, a Puskás Arénát. A Magyar Labdarúgó-szövetség saját oldalán tudatta, hogy óriási az érdeklődés, a pénteki elővásárlási szakasz első óráiban több mint 25 ezer jegyet vettek meg a szurkolók. Péntek este azonban titokban rendeztek egy nem hivatalos meccset, történetesen az elsőt a stadionban, amelyre a Népszava is bejutott: a műtárgy építői és kivitelezői családtagjaik előtt fociztak elsőként a stadionban. A végeredmény nem ismert, az viszont igen: az összes élesben tesztelt rendszer, a hang, a fény, a beléptetés és a két kapu is rendeltetésszerűen működött. 

Európa harcol a rasszizmus ellen

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2019.10.28. 09:30

Fotó: Marcel Engelbrec / AFP
Lassan három évtizede van jelen a futballstadionokban az idegengyűlölet, amely ellen a kontinens legtöbb országában nagyon keményen fellépnek.
Németországban 1992 augusztusában Rostockban megtámadtak és felgyújtottak egy épületet, amelyben politikai okokból menedékjogot kapott családok éltek. A német neonácik harcot indítottak a külföldiek kiűzésére az országból, mert szerintük „az idegenek” elveszik a munkahelyeket a németektől és elfoglalják az országot. (Ugye nem ismeretlen ez a retorika itthon sem?) A gyűlölet bejutott a futballstadionokba is, ahol a színes bőrű játékosokat huhogással provokálták, a külföldieket kifütyülték a szélsőjobboldali csoportok képviselői.
A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) a klubokkal és a szponzorokkal közösen harcot hirdetett a gyűlölet és a kirekesztés ellen. Elindult egy kampány, amelynek „A barátom külföldi (Mein Freund ist Ausländer)” volt a mottója. Klipek készültek, melyekben a csapatok külföldi sztárjai a német kedvencekkel együtt szerepeltek. Olyan reklámfilmek készültek – és kerültek adásba főműsoridőben a közszolgálati és kereskedelmi csatornákon -, melyekkel próbáltak hatni a nézők értelmére és érzelmeire. 
A játékvezetők megállították a játékot rasszista rigmusoknál, a szövetség szektorok bezárásával és súlyos pénzbüntetéssel szankcionálta a szurkolói provokációkat. Közös összefogással egy évig tartott, amíg sikerült a szélsőjobboldali, rasszista csoportokat kiszorítani a német stadionokból, legalábbis a legmagasabb osztályokban. Ehhez az kellett, hogy minden klub és a német kormány, egymást is támogatva küzdjön az idegengyűlölet ellen. Az iskolai tananyagba is bekerült az elfogadás fontossága.
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) – amelynek alelnöke Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke – 2001-ben hirdette meg harcát a kirekesztés és gyűlölet ellen. Az UEFA ebben a harcban együttműködik a harmincöt európai országban jelen lévő, londoni székhelyű FARE nevű, 1999-ben alapított szervezettel, amely szintén a rasszizmus ellen harcol. Az UEFA határozatot hozott arról – ami minden tagországára kötelező -, hogy mindenhol zéró toleranciát kell alkalmazni a rasszista megnyilvánulásokkal szemben. 
Ez azt jelenti, hogy a játékvezetőnek kötelessége megállítani a játékot, ha a lelátón rasszista rigmusok hallhatók, a műsorközlőnek fel kell szólítani a nézőket ennek a viselkedésnek a befejezésére, ismétlődés esetén pedig be kell fejezni a mérkőzést. A találkozó ellenőrének írásos jelentést kell készítenie a történtekről, a sportági szövetségek pedig a visszaeső klubokat pontlevonással, többszöri ismétlődés esetén kizárással kötelesek büntetni.

A FARE jelentése alapján (is) büntettek

Az UEFA 2015. szeptember 17-én 70 ezer eurós pénzbüntetés befizetésére és az október 8-iki, Feröer-szigetek elleni budapesti Európa-bajnoki selejtező zárt kapus megrendezésére kötelezte az MLSZ-t, mert a két héttel korábban rendezett magyar-román találkozón a hazai drukkerek kifütyülték a vendégek himnuszát, de minden bizonnyal szerepet játszott az UEFA döntésében, hogy a meccs előtt és után is volt rendbontás a stadion környékén, a rendőrség könnygázt is bevetett az indulatok megfékezésére. Az UEFA fegyelmi bizottsága a határozat meghozatalánál figyelembe vette a FARE magyarországi tagszervezetének jelentését is, amely szerint a magyar szurkolók Romániát szidták és nem maradt el „a cigányozás” sem. A FARE egyik magyarországi munkatársa a nyilvánosság elé állt, elmondta, mi a szervezet célja, és szerinte az iskolákban kellene a gyermekeknek megtanítani más országok tiszteletét, elfogadását. Azt mondta, ebben az esetben 10-15 éven belül talán me lehetne szüntetni a rasszizmust Magyarországon. Halálos fenyegetéseket kapott, hazaárulónak bélyegezték, szurkolói csoportok oldalain tették közzé a fotóját, ő lett az első számú közellenség. Az MLSZ fellebbezése nyomán az UEFA felfüggesztette a zárt kapus büntetés végrehajtását, a magyar válogatott pedig a feröeriek legyőzésével kiharcolta a szereplés jogát a pótselejtezőn, ahol Norvégia legyőzésével az Eb-re is kijutott a csapat. A zárt kapus büntetést azonban megúszni nem lehetett, 2018. szeptember 11-én a Nemzetek Ligájában a görögöket fogadta nézők nélküli stadionban a magyar válogatott. 

Lemondatott szövetségi elnök

Kétszer kellett megállítania a mérkőzést két héttel ezelőtt, október 14-én a Bulgária-Anglia Eb-selejtezőn a játékvezetőnek, mert a hazai nézők náci karlendítéssel, illetve huhogással reagáltak, amikor színes bőrű vendégjátékos ért a labdához. Az UEFA fegyelmi vizsgálatot indított, de még nem született döntés. Másnap a bolgár kormány lemondásra szólította fel Boriszlav Mihajlovot, a bolgár futballszövetség elnökét a vállalhatatlan lelátói megnyilvánulások miatt. Távozott Krasszimir Balakov szövetségi kapitány is, a szakember nem a rasszizmussal, hanem csapata gyenge teljesítményével indokolta döntését. Hriszto Sztoicskov, a bolgár futball legendája – aki évekig volt az FC Barcelona meghatározó játékosa – a televízióban könnyeivel küszködve azt mondta, hogy ilyen viselkedés után ki kellene zárni a nemzetközi porondról az összes bolgár csapatot. 

Kétpályás kommunikáció

Magyarországon a kormányzati kommunikációban egyszerre figyelhető meg a megkülönböztetés elleni kiállás és azok a hangok, nyilatkozatok, amelyek bátoríthatják a kirekesztést és a gyűlöletkeltést. Bár a keresztény értékek tisztelete gyakran elhangzik, közben menekült családokat éheztetnek a részükre kijelölt magyarországi táborokban.
Szlovák bürokraták eltúlzott reakciójáról, hisztijéről beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor a magyar-szlovák Eb-selejtező után Pozsonyban bekérették a magyar nagykövetet, mert a két csapat mérkőzésén a hazai drukkerek kifütyülték a szlovák himnuszt – nem pár százan, hanem több ezren – és a meccs alatt többször lehetett hallani a szomszéd országot gyalázó rigmusokat. És erre nem mentség, hogy a szlovákok is fütyültek, ez ugyanis nem jogosít fel semmire. A magyar kormány szerint kiváló volt a hangulat, az UEFA újabb zártkapus büntetést szabott ki, amit az MLSZ gyermekek beengedésével a lelátóra került meg. Mindezt legálisan, az UEFA biztosít erre lehetőséget, hogy ne üres lelátók előtt rendezzenek mérkőzéseket. Egy előnye volt ennek a döntésnek: a magyar-azeri Eb-selejtező után nem kell tartani az UEFA büntetésétől, a gyerekek ugyanis nem kiabáltak semmilyen sértő rigmust. Az állami támogatás nélkül működésképtelen MLSZ mozgástere a rasszizmus elleni harcban elég szűk, ha figyelembe vesszük a kormány viszonyulását ehhez a kérdéshez. A magyar bajnoki mérkőzéseken a cigányozás (ami rasszizmus) jelen van, de emiatt egyszer sem állított meg mérkőzést egyetlen játékvezető sem, az MLSZ pedig jelképes büntetéseket osztogat, ha az ellenőr a jelentésében beszámol erről. Sokszor el sem jutnak a fegyelmi bizottságig ezek a rigmusok, mert az ellenőrök nem írnak róluk a jelentésükben. A büntetések olyan tételek, amiket a klubok meg sem éreznek, ezért nem érdekeltek a rasszizmus elleni harcban. Ha valakinek anyagi nehézségei lesznek, akkor segít az állam, amely eltartja a klubokat. 

FTC, a pozitív példa

Magyarországon a korábban mindennapos huhogás, zsidózás, cigányozás már nem tömeges, az obszcénság csak egy szűk kisebbség sajátja. Mondjuk az idáig tartó úton voltak egészen szürreális jelenetek is a magyar lelátókon, például akkor, amikor bevezették a tömegrendezvényeken, buszmegállókban, közösségi terekben, irodákban, vendéglőkben, kocsmákban a dohányzás tilalmát. Az Üllői úton (még a régi stadionban) rágyújtott egy néző a lelátón, mire odasétált hozzá egy biztonsági mellényben lévő őrző-védő, és megfenyegette, hogy kivezeti. A srác erre eldobta a cigit, majd azzal a lendülettel elkezdte a zsidókat szidni. Az őr erre nyugodtan elballagott, mert azt, ugye, nem tiltotta a törvény… Nem mellesleg a Fradi-tábor megnevelése egészen jól halad, ez kétségkívül Kubatov Gábor érdeme. Akinek politikai pályafutása megannyi kérdőjelet vet fel, de ebben speciel a fradista elnök munkája mindenképpen elismerésre méltó. Ma az Üllői úton nem jellemző a rasszista, kirekesztő rigmusok kiabálása, ami nagy eredmény. Ha tízezer néző között van tíz hülye, az már egészen jó arány.   

Hamilton győzött, de még nem világbajnok

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.27. 23:38

Fotó: PEDRO PARDO / AFP
A címvédő és ötszörös világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Mexikói Nagydíjat vasárnap, és tovább növelte az előnyét a pontversenyben, de még nem nyerte meg hatodik vb-címét.
A 34 éves versenyzőnek ez az idei tizedik, egyben pályafutása 83. futamgyőzelme, Mexikóvárosban 2016 után másodszor diadalmaskodott. Hamilton mögött a négyszeres vb-győztes Sebastian Vettel, a Ferrari német pilótája végzett másodikként, míg a dobogó alsó fokára Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője állhatott fel. Hamilton előnye három futammal a vb vége előtt 74 pont Bottasszal szemben az összetettben. A rajtnál az első sorból indult Charles Leclerc (Ferrari) és Vettel megtartotta az első két helyet, mögöttük Hamilton nagy csatába bonyolódott Max Verstappennel (Red Bull). A két versenyautó egy pillanatra össze is ért, néhány másodpercre mindkettő elhagyta az aszfaltot, emiatt Hamilton az ötödik, Verstappen a nyolcadik helyre esett vissza. Néhány körrel később egy előzési manőver közben Verstappen Red Bullján megsérült a jobb hátsó gumi, és a defekt miatt a holland pilótának idejekorán kellett a boxba hajtania kerékcserére. A tizedik körben Leclerc száguldott az élen Vettel előtt, a harmadik pozícióban Alexander Albon (Red Bull), közvetlenül mögötte pedig Hamilton haladt. A 15. körben Albon a boxba hajtott kerékcserére, egy körrel később a Ferrari Leclerc-t hívta ki, hogy a monacói pilóta autójára friss abroncsok kerüljenek. Hamilton a 23. körben járt a boxban, Vettel pedig egészen a 38. körig maradt a pályán, és csak akkor állt ki kerékcserére. A negyvenedik körben így aztán újra Leclerc vezetett, mögötte viszont Hamilton volt a második, Albon pedig a harmadik. A negyedik pozícióban Vettel, az ötödikben Bottas száguldott, aztán Leclerc a 43. körben másodszor is a boxba hajtott új gumikért. Húsz körrel a leintés előtt Hamilton, Vettel, Bottas volt a dobogós helyeken száguldók sorrendje, miután Leclerc és Albon a második kerékcseréje után negyedikként, illetve ötödikként tért vissza a pályára. Az utolsó tíz körre az maradt a legfőbb kérdés, hogy Hamilton a több mint negyven kör óta használt gumikkal meg tudja-e nyerni a versenyt, és ha igen, akkor kik állnak még a dobogóra mellette. Vettel három, Bottas négy, Leclerc pedig valamivel több mint hat másodperccel volt lemaradva Hamiltontól, de a hajrában már egyikük sem került előzési helyzetbe, így a célba is ebben a sorrendben értek be. A futam elején az utolsó helyre visszaesett Verstappen végül a hatodik helyen hozta be a célba a Red Bullt. A vb egy hét múlva a texasi Austinban folytatódik az Egyesült Államok Nagydíjával.

Végeredmény, a vb-pontversenyek állása

Mexikói Nagydíj, Mexikóváros (71 kör, 305,354 km, a pontszerzők):    1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:36:48.904 óra 2. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1.766 másodperc hátrány 3. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 3.553 mp h. 4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 6.368 mp h. 5. Alexander Albon (thaiföldi, Red Bull) 21.399 mp h. 6. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:08.807 perc h. 7. Sergio Perez (mexikói, RacingPoint) 1:13.819 p h. 8. Daniel Ricciardo (ausztrál, Renault) 1:14.924 p h. 9. Pierre Gasly (francia, Toro Rosso) 1 kör hátrány 10. Nico Hülkenberg (német, Renault) 1 k h. pole pozíció: Leclerc leggyorsabb kör: Leclerc, 1:19.232 perc A vb-pontversenyek állása 18 futam után (még 3 van hátra):        pilóták: 1. Hamilton 363 pont 2. Bottas 289 3. Leclerc 236 4. Vettel 230 5. Verstappen 220 6. Gasly 77 7. Carlos Sainz Jr. (spanyol, McLaren) 76 8. Albon 74 9. Perez 43 10. Ricciardo 38 11. Hülkenberg 35 12. Lando Norris (brit, McLaren) 35 13. Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso) 34 14. Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo) 31 15. Lance Stroll (kanadai, Racing Point) 21 16. Kevin Magnussen (dán, Haas) 20 17. Romain Grosjean (francia, Haas) 8 18. Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo) 4 19. Robert Kubica (lengyel, Williams) 1 20. George Russell (brit, Williams) 0 csapatok: 1. Mercedes 652 pont 2. Ferrari 466 3. Red Bull 341 4. McLaren 111 5. Renault 73 6. Toro Rosso 64 7. Racing Point 64 8. Alfa Romeo 35 9. Haas 28 10. Williams 1