Győr;Borkai Zsolt;

Füttyszó fogadta a fideszes képviselőket Borkai városában

A frissen megválasztott polgármesternek csak az autóját látták a városháza előtt, nem jelent meg a képviselők megbízóleveleinek átadásán.

Kellemetlen pillanatokat élhettek át Győr frissen megválasztott fideszes képviselői: a politikusok ugyanis füttyszó közepette vehették át megbízólevelüket hétfőn a városházán. A néhány tüntetőt hamar kitessékelték, ám ők az épület előtti téren tovább folytatták akciójukat, így a ceremónia alatt mindvégig sípszó hallatszódott a nagyteremben. A szex- és korrupciós botrányba keveredett Borkai Zsolt polgármester autója az esemény idején ott parkolt a városháza bejáratánál, de az átadáson nem jelent meg. (Igaz, volt olyan vélekedés, hogy nem is kaphatja meg a polgármesteri megbízólevelét, mivel az ellenzék a bíróságon megtámadta a helyi választási bizottság döntését.) Később, nem sokkal kilenc óra után a parkolóból eltűnt a polgármesteri Audi A8-as.

- Borkai Zsolt mindenütt ott van és sehol – mondja mosolyogva Anna a Győri városháza előtt, kezében egy narancsszínű, fideszes korrupcióra és a Borkai-féle botrányra emlékeztető táblával. A tüntetők közül csak Anna adja a nevét, mivel – mint elmeséli – ő Ausztriában dolgozik, neki nincs veszíteni valója. Szerinte Győrben ma is minden a botrányos polgármesterről szól, ám az utóbbi hetekben a színét sem látták a városvezetőnek. A megjelentek abban mind egyetértettek: botrányos, hogy Borkai Zsoltot újraválasztották és ma is polgármester lehet.

Borkai Zsolt - mint arról lapunk beszámolt - a hozzá köthető botrány kirobbanása óta bujdokol a sajtó elől, munkatársai pedig titkolják, hogy milyen programokon vesz majd részt a polgármester.

Litresits András, a győri ellenzék ügyvédje az Indexszel és lapunkkal is azt közölte, hogy minden jel szerint újraszámolja a bíróság a győri polgármesterre leadott szavazatokat. Az ügyvéd ugyanis felidézte, hogy még múlt csütörtökön adta be a felülvizsgálati kérelmüket a Győri Ítélőtáblának, amellyel megtámadta a területi választási bizottság (tvb) korábbi döntését. A tvb újraszámolta a város szavazókörzeteiben a polgármesteri választás eredményét és továbbra is Borkai Zsolt maradt a választás győztese. Az ellenzék szerint viszont a választás során olyan szabálytalanságok történtek, amelyek kérdőjelessé teszik Borkai elsőbbségét. A 24.hu például megtudta: hiába zárta le a választási bizottság a szavazatszámlálást nem lehetett hitelt érdemlően megállapítani, hogy pontosan ugyanannyi polgármesteri szavazólapot szállítottak-e ki az egyes választókörzetekbe, mint amennyi onnan visszakerült. Az üres szavazólapok átvételi listája a kiszállításhoz használt dobozok oldalára volt felragasztva, a dobozok viszont – egyetlen szavazókör kivételével – eltűntek.)

Litresits András lapunknak elmondta: az ítélőtáblának a beadványt követően három napon belül kellett volna elbírálni a beadványukat. Kivéve, ha a szavazatok újraszámolása mellett döntenek, ilyenkor hat nap a határidő, ami így csütörtökön járhat le. Mivel az ellenzék hétfőig nem kapott értesítést a bíróságtól így ebből az következik, hogy az ítélőtábla a szavazatok újraszámlálása mellett döntött. Azt egyelőre nem tudni, hogy a szavazatok mely körét – az érvényes vagy az érvénytelen, illetve a Glázer Tímeára vagy a Borkaira leadott szavazatokat - vizsgálják újra.

Soroksáron inog egy ellenzéki képviselői helyÚjraszámolják az összes szavazatot Soroksár 6. egyéni választókörzetében, amelyet az ellenzéki összefogás közös jelöltje, Bereczki Miklós három szavazat különbséggel nyert meg. Fideszes ellenfele, Assenbrenner Ferenc fellebbezését a fővárosi választási bizottság elutasította, ezt követően a jelölt október 24-én a szavazatok újraszámolását kérte a Fővárosi Ítélőtáblától, amely elrendelte az összes voks újraszámolását. Bereczki Miklós a Népszavának elmondta: hiába érdeklődött az ítélőtáblánál, hogy hol, mikor és kik végzik a szavazatszámlálást, erre nem kapott választ.
Korábban megírtuk: több helyen zavart okozott, hogy az újraszámolást végző területi választási bizottságokban (tvb) már nem ülnek ott a pártok delegáltjai, hiszen mandátumuk megszűnt, ezért a szavazatok újraszámolásakor már nem gyakorolhatnak kontrollt. Az általunk megkérdezett választási szakértők szerint a területi választási bizottságoknak egészen addig a pártok delegáltjaival kiegészülve kellene működniük, amíg az utolsó vitás ügy nem zárul, ha ez nem gy van szabályozva a törvényben, akkor egyértelmű a joghézag. (D.J.)