légszennyezettség;szálló por;

Szálló por - veszélyes a levegő Kecskeméten és Szegeden

Egészségtelen a levegő további négy városban és kifogásolt a minősége tizenegy településen.

Október közepe óta egyre súlyosabb mértéket ölt a légszennyezettség, amivel kapcsolatban hétfőn ismét aggasztó híreket tett közzé közösségi oldalán veszélyes a a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Azt írják, a szálló por miatt egészségtelen a levegő

  • Debrecenben;

  • Egerben;

  • Miskolcon és

  • Szolnokon.

Kecskeméten és Szegeden pedig kifejezetten veszélyes a levegő.

További tizenegy településen - Budapesten, Dunaújvárosban, Hernádszurdokon, Kazincbarcikán, Oszláron, Putnokon, Sajószentpéteren, Salgótarjánban, Százhalombattán, Tökölön és Vácon - kifogásolt a levegő minősége a levegőhigiénés index alapján.

Azt írták: a gyermekek, az idősek, a légúti, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők a leginkább veszélyeztetettek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ezért nem javasolja, hogy veszélyes, illetve egészségtelen levegőminőségű helyeken hosszabban a szabadban tartózkodjanak, nem ajánlja a kültéri fizikai munkavégzést és a sportolást. A meteorológiai előrejelzés alapján a megélénkülő szél és a csapadék érkeztével kedden várható javulás a levegő minőségében.

A kültéri légszennyezők elsődleges forrása a helytelen lakossági fűtési módok alkalmazása, az avar és kerti hulladék égetése, valamint a közlekedés.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint az EU-ban jelenleg a légszennyezettség az elsőszámú környezeti kockázat az emberek egészségére nézve. Bulgária, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia pedig nem teljesítette a finom szálló porra vonatkozó 2015-ös célszámokat.