Előfizetés

Baráti cég, magasabb ár: 100 milliót is fizethetnek a követségek szerződésenként épületfenntartásért

Batka Zoltán Kósa András
Publikálás dátuma
2019.10.30. 06:00
A prágai magyar nagykövetség esetében is új szerződés születik
Fotó: GOOGLE
A Mega-Logistic Zrt. végezheti el mostantól tizenöt térségbeli magyar nagykövetség és konzulátus épületfenntartását, információink szerint az eddiginél drágábban.
Sürgős ügyben rendelték haza október első napjaiban tizenöt, közép-európai térségben működő nagykövetség és konzulátus munkatársait a Külgazdasági-, és Külügyminisztériumba – értesült a Népszava. Fontos nemzetközi esemény helyett azonban igen földhözragadt témában tartottak tájékoztatást a Bem József téren: az érintett intézmények épületének fenntartási és felújítási munkálatait ugyanis januártól nem az adott követség és konzulátus végzi majd saját hatáskörben, hanem a Mega-Logistic Zrt. A minisztériumból „SÜRGŐS” jelzéssel küldték ki az érintett képviseletekre a szerződésről szóló tájékoztatót, a személyes megbeszélésen pedig információink szerint kategorikusan közölték a megjelentekkel: a lehető leghamarabb átadnak minden épületet a Mega-Logistic kezelésébe, ez ellen nincs apelláta.  A cég egyébként közbeszerzésen nyerte el a megbízást, de egy minisztériumi forrásunk szerint mégis többszörösére növekednek az eddigi költségek. (A követségek és a konzulátusok éves szinten száz millió forintot jóval meghaladó összegeket is fizethetnek majd szerződésenként, de minden állomáshelynek egyedi megállapodást kell majd aláírnia. Ennek feltételeibe viszont nem szólhatnak majd bele). Ez azért érdekes, mert ezzel párhuzamosan azt közölték az érintettekkel a minisztériumban, hogy a szerződéskötéshez szükséges fedezetet spórolással teremtik elő. Forrásunk szerint egyelőre nem világos, hogy a Mega-Logistic saját maga végzi-e majd a munkákat. - Nehezen hiszem, hogy Budapestről küldenek majd ki egy szerelőt, ha például Prágában elromlik egy vécétartály. Valószínűbbnek látszik, hogy a cég helyben szerződik majd szerelőkkel, karbantartókkal. Csakhogy most is ez a helyzet, így lehet, hogy valójában csak bekerül a rendszerbe egy új szereplő, aki hasznot húz a fenntartási díjakból, miközben a valóságban nem változik majd semmi – fogalmazott.

A terven felüli és a 100 millió forintot meghaladó értékű munkálatok esetében egyébként a cég köteles külön árajánlatot adni az adott követségnek, konzulátusnak.
A Lóki Géza vezette Mega-Logisticnek – bár összességében feltehetően milliárdos nagyságrendű összegű megbízást szereztek – nem ez lesz a legkomolyabb szerződése a Külügyminisztériummal. Márciusban a 24.hu számolt be arról, hogy ez a társaság végzi az egykori Moszkvai Magyar Kulturális Intézet épületének átépítését, itt lesz ugyanis az új nagyköveti rezidencia. Ezért nettó hat milliárd forintot kapott a Mega-Logistic, amely korábban is szerződött már a minisztériummal.
A Mega-Logistic-et részvénytársaságként még 2003-ban alapították, Mercator 2001 Kft. és a Galla Invest Kft. összeolvasztásával. Ez utóbbi cég ismerős lehet: a vállalkozás felbukkant a volt kisgazda államtitkár Szabadi Béla büntetőügyében. Mint az Átlátszó megírta: Szabadi Béla utasítására a Galla Invest Kft. az első Orbán-kormány idején áron alul vehetett több tízezer tonna lisztet a földművelési minisztérium tulajdonában lévő Tartalékgazdálkodási Kht. készletéből. Az ügyben az akkori tulajdonos-ügyvezető Lóki Gézát a bíróság okirathamisításért elítélte. Később a vállalkozás neve sűrűn előfordult közpénzes megbízások körül.
A cég saját bevallása szerint ma döntően honvédségi ingatlanok műszaki üzemeltetésével, fenntartásával, karbantartásával és kezelésével foglalkozik, mellette külföldi építőipari kivitelezési beruházásai vannak.
A jelenlegi tulajdonosi köre a cégnek nem ismert, korábban az cégben igazgatósági elnöki posztot betöltő Lóki Géza családtagjai voltak a többségi tulajdonosok. Lóki Gézának jelenleg is fél tucat gazdasági társaságban van valamilyen érdekeltsége. A Mega-Logisticnek több cégben is van érdekeltsége, így a Mongóliában Ulanbátorban bejegyzett Mega-Logistic Mongolia Llc.-ben 100 százalékos tulajdonos, emellett érdekeltsége van a Siklósi Kórház nonprofit Kft.-ben és a Mecsek Immo Kft.-ben. A közel nyolcszáz főt foglalkoztató, 2,2 milliárdos cégnek 11 milliárdos bevétele volt 2018-ban ebből 376 millió forint adózás utáni nyereséget termelt. Kérdéseinket a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztályának és a Mega-Logisticnek is elküldtük, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Netanjahu fia Budapesten ostorozta Soros Györgyöt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.29. 22:07
Benjamin Netanjahu, korábbi izraeli miniszterelnök, és fia, Jair Netanjahu (jobbra)
Fotó: Thomas Coex / AFP or licensors
A meghívásra érkező Jair Netanjahu arról beszélt, hogy Magyarországnak nyomást kéne gyakorolnia az unióra, így megfékezhetőek lennének az izraeli Soros-szervezetek.
A kormányközeli XXI. Század Intézet rendezvényén szólalt fel kedden Budapesten Jair Netanjahu, korábbi izraeli miniszterelnök fia. Az MTI által „konzervatív kommentátorként, tanácsadóként” bemutatott politikuscsemete az Izrael és a választások című programon beszélt arról,  hogy szerinte 
Soros György üzletember belülről rombolja Izraelt, szervezetei "éjjel-nappal és korlátlan költségvetéssel" dolgoznak azért, hogy megfosszák az országot zsidó identitásától,

az Európai Unió pedig rengeteg pénzzel támogat több száz radikális Soros-szervezetet Izraelben,  amik szörnyű károkat okoznak a demokráciának.
Jair Netanjahu azt is hangsúlyozta, hogy Magyarországnak helyes Izraelt támogatnia, mert közösek a történelmi gyökereik (valószínűleg a Magyarországról kivándorolt zsidóságra gondolhatott – a szerk). Támogatni pedig úgy lehetne a legjobban a zsidó államot, ha  
Magyarország nyomást gyakorol az unióra: ne támogassa több millió euróval a felszólaló által anticionistának, keresztényellenesnek nevezett izraeli radikális civil szervezeteket.

 Jair Netanjahu bevetette a magyar kormány által is előszeretettel használt bevándorlásellenes sablonokat is – korrupciós ügyekkel vádolt apját pedig minden szerénység nélkül zseninek nevezte, amiért ennyi ideje "lavíroz" a nagyon instabil izraeli politikai rendszerben. Tegyük hozzá, a lavírozás a jelek szerint véget ér, hiszen  múlt szerdán a centrista Kék-fehér pártot vezető Beni Ganzot bízta meg az új izraeli kormány megalakításával Reuven Rivlin államfő, miután a jobboldali Likudot vezető  Benjámin Netanjahu visszaadta kormányalakítási megbízatását.

Gázos ügyletek, a sztriptízbár és egy felkínált exbarátnő

Jairt egyébként nem annyira konzervatív nézeteivel és hasznos politikai tanácsaival vált közismertté, hanem azzal, hogy részegen bulizott egy sztriptízbárban, ahol kifecsegte apja 20 milliárd dolláros gázügyletét. Mint a 24.hu is beszámolt róla, esetről korábban hangfelvétel készült, amit a izraeli kereskedelmi 2-es tévécsatorna híradója adott le. „Apám most intézett el neked neked húszmilliárd dollárt, te pedig nem tudsz nekem négyszáz sékellel kedveskedni?” – mondta Jaír Netanjahu Ori Majmonnak, az izraeli földgázmezők kiaknázásában részes Kobi Majmon oligarcha fiának.
A tévéhez kiszivárogtatott hangfelvétel két és fél éve egy átmulatott éjszaka utáni hajnali órán készült, amikor három tehetős huszonéves izraeli, köztük a kormányfő fia, több sztriptízbár meglátogatása után az állam által biztosított autóban egy közpénzből fizetett biztonsági őr kíséretében utazott. A közfelháborodást kiváltó beszélgetésben az iparmágnás fia arra panaszkodott, hogy háromezer sékelt (mintegy negyedmillió forint) mulatott el aznap a bárokban, és kiderül, hogy fizetett a miniszterelnök fiának is egy prostituáltért.
A felvételen hallatszik, hogy Jaír Netanjahu felajánlotta barátainak exbarátnője szexuális szolgáltatásait is, cserébe adósságai lezárásáért.

23 milliárdos hátrahagyott adósságról beszél Pécs új polgármestere

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.29. 20:55
Péterffy Attila, Pécs polgármestere
Fotó: Csortos Szabolcs / Népszava
PéterffyAttila szerint pénzügyi válsággal küzdő várost vett át, és az sem igaz, hogy komoly megtakarításaik lennének.
 Közleményben számol be Pécs súlyos anyagi válságáról a város új polgármestere. Péterffy Attila  a 24.hu-nak elküldött levélben arról ír, hogy
 • 23 milliárdos adósság nyomja a várost • nem igaz, amit elődje, Páva Zsolt állított a 7 milliárd megtakarításról • a fideszes polgármester a hitelállományról is hallgatott • ennek hatására Péterffy spórolást írt elő az önkormányzati cégeknél. A hírportálhoz hasonlóan lapunk is idézi a teljes közleményt. 
„8 milliárdos hitelállomány és majdnem 5 milliárdos működési hiány – Pécs fideszes vezetése csődközeli helyzetben hagyta a várost a demokratikus erőkre, miközben ennek ellenkezőjét kommunikálták. Azonnali intézkedéseket hoztam, de a 23 milliárd forintos konszolidált adósság ledolgozása kemény munka lesz. Páva Zsolt, Pécs volt fideszes polgármestere a múlt héten még arról beszélt, hogy 7 milliárd forint megtakarítással adta át a várost. Ám ez a számsorok egy nagyon furcsa értelmezése, a rideg valóság sajnos egészen más. A polgármesteri hivatal pénzügyi főosztályának összesítése alapján Pécs önkormányzatának és gazdasági társaságainak teljes hitelállománya szeptember 30-i állapot szerint nem kevesebb, mint 18,2 milliárd forint. Erről Páva Zsolt volt fideszes polgármester mélyen hallgatott múlt heti közleményében, de azt megelőzően sem tárta a nyilvánosság elé a céges adatokat. Mint ismert, 2019 májusában, pár nappal az EP választások előtt még azt kommunikálta az akkori városvezetés, hogy több milliárd forint szabad pénzeszköze volt az önkormányzatnak. Ehhez képest szeptember 30-án ugyanez a szám teljesen megfordult: mínusz 4,84 milliárd forint a „maradvány”, ennyivel költekezett túl idén május óta az önkormányzat és az intézményrendszer, ennyi ma a működési hiány. Ami néhány hónap alatt, javarészt a nyári szünetben gyűlt össze. A helyzet válságos, megoldására azonnali intézkedéseket hoztam, ahhoz hasonlókat, mint amivel megtiltottam az önkormányzati cégek vezetőinek az átadás-átvétel időszakára új kötelezettségek vállalását. A számok hétfőn váltak ismertté. Még aznap levélben fordultam az önkormányzati intézmények vezetőihez, amelyben határozottan megtiltottam egyebek mellett új kötelezettségek vállalását és újabb tételek lehívását a keretszerződésekből az engedélyem nélkül. Kedden újabb levélben fordultam az intézményvezetőkhöz. Ebben tájékoztattam őket intézményük pénzügyi helyzetéről és intézkedési tervet kértem tőlük a konszolidációra. A fenti drámai számok a polgármesteri hivatal pénzügyi főosztályától származnak, de nem lepődnék meg, ha a Fidesz a korábbi kommunikációját folytatva tagadni kezdené, hogy pár év után ismét a csőd szélére kormányozta a várost. Ha ez megtörténik, azonnal törvényességi felülvizsgálatot kérek a kormányhivataltól: mondják ki ők, az államigazgatás szerve, hogy ezek a számok a drámai valóságot tükrözik. Pécsett véget ért az a korszak, amelyben a valós problémákat propagandával és hazudozással lehetett elfedni. Szembesültünk a problémával, és bár az első feladatunk, hogy elkezdjünk megoldást keresni rá, ahogy azt a kampányban ígértem, a szembesítést most a felelősök sem fogják tudni elkerülni.”