Előfizetés

Esik a hó a Nagy-Hideg-hegyen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.30. 11:40

Fotó: Időkép
Havazásra váltott az eső a Börzsönyben
A magasban fagypont alá hűlt a levegő, így a Börzsönyben lévő Nagy-Hideg-hegyen az eső hóesésre váltott – írta az Időkép, amelynek webkameráján élőben is követhető az októberi havazás. A magasabb hegycsúcsokon alig van több 0 foknál, és a hideg levegő átfedésbe került az nyugatról érkező csapadékzónával, ennek következménye, hogy téli csapadék hullik.

Magyarország most a NATO nagyköveteinek nyilatkozatát vétózta meg

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.30. 11:08

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Ukrajna ügyében, mert nem szerepelt benne semmi a magyar kisebbség védelméről.
Megvétózta a NATO nagyköveteinek közös, Ukrajnával foglalkozó nyilatkozatát Magyarország - jelentette be a Szijjártó Péter az Eurázsia Fórum elnevezésű rendezvényen szerdán, Budapesten.    A miniszter hangsúlyozta: a NATO nagyköveteinek találkozója után szokásos gyakorlat a közös nyilatkozat kiadása, de ezt most Magyarország megvétózta. A hosszú előkészítő munka során a magyar kormány számos javaslatot tett arra, hogy a nyilatkozat tartalmazzon olyan kitételeket, amelyek köteleznék Ukrajnát a magyar közösségtől elvett jogok visszaadására - fejtegette.  Szerettük volna, ha ebben a közös nyilatkozatban szerepeljen olyan mondat, amely tartalmazza, hogy az ukránoknak teljesíteniük kell kötelezettségeiket, amelyeket nemzetközi jogszabályok, illetve nemzetközi szervezetek előírnak. Olyan javaslatot is tettünk, amely az Európa Tanácsra, illetve az ENSZ-re hivatkozik kisebbségi ügyekben - tette hozzá.  Ezeket a javaslatokat nem fogadták el, így "nem tehettünk mást, megvétóztuk a nyilatkozatot" - mondta a miniszter.
Szijjártó Péter közölte: a 150 ezres kárpátaljai magyar kisebbség érdeke "az óceán túloldalán nem olyan fontos, de mi itt élünk Közép-kelet Európában, egy magyar ember érdeke is elég ahhoz, hogy kiálljunk érte". Magyarország világossá tette: a NATO-n belüli minimális szövetségi szolidaritás az lenne, hogy egy ilyen közös nyilatkozat mondjon valamit az egyik tagállamhoz tartozó kisebbség jogfosztásáról, és szögezze le a jogok visszaállítását - mondta.  A magyar diplomácia korábban is okozott meghökkenést vétóval. Legutóbb az EU-ben keltett felzúdulást, hogy a tagországok közül egyedül Magyarország blokkolta a kurdok elleni török támadást elítélő nyilatkozatot.

Újbudán és Erzsébetvárosban is leállították a kilakoltatásokat az új polgármesterek

Pion István
Publikálás dátuma
2019.10.30. 10:56

Fotó: Népszava
Karácsony Gergely és Pikó András után László Imre a XI., Niedermüller Péter pedig a VII. kerületben cselekedett.
László Imre, XI. kerület új, ellenzéki polgármestere kedden tudatta Facebook-oldalán, hogy az újbudai önkormányzat felfüggeszti a kilakoltatásokat. Őt követte szerdán a VII. kerületben Niedermüller Péter, aki szintén új és szintén ellenzéki polgármester: az önkormányzat itt is leállította  a kilakoltatásokat – ezt a Demokratikus Koalíció közölte. Az önkormányzati választás után elsőként Karácsony Gergely jelentette be, hogy felfüggesztik a kilakoltatásokat a fővárosi tulajdonú önkormányzati lakásokból, majd Pikó András józsefvárosi polgármester is úgy döntött, hogy első lépései között felfüggeszti a kilakoltatásokat. László Imre, XI. kerületi ellenzéki polgármester is hasonlóképp döntött. A VII. kerületben a végrehajtások felfüggesztése már a legközelebbi, jövő hét elejére tervezett kilakoltatásokra is vonatkozik.