Előfizetés

Klinikai kutatásokról tájékoztatják a betegeket

D. A.
Publikálás dátuma
2019.10.30. 12:30
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Külön weboldalt kaptak a potenciális gyógyszerkutatási alanyok. Így aki fontolgatja, hogy részese lenne egy új készítmény biztonsági tesztelésének az info.klivi.hu oldalon keresgélhet a kérdéseire választ. A portál készítőinek - az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének és a Magyarországi Klinikai Vizsgálatszervezők Társaságának – célja, hogy népszerűsítse a Magyarországon zajló gyógyszerpróbákat. Az elmúlt hét évben egyre kevesebb klinikai vizsgálatra kérnek hatósági engedélyt a gyártók. A szakemberek szerint ennek az az oka, hogy az új terméket fejlesztők olyan országokba viszik a vizsgálatokat, ahol például jól felépített és kereshető betegadatbázisok, regiszterek vannak, és nem is annyira túl bonyolult a szabályozás és az engedélyezési folyamat, mint nálunk. Az utóbbi miatt még a hazai gyógyszercégek is külföldön végzik az úgynevezett bioegyenértékűségi vizsgálataikat. Egy ilyen eljárással azt kutatják, hogy egy másolt készítmény (generikum) képes-e ugyanazt a hatást biztosítani, mint az eredeti molekula. Míg három évvel ezelőtt húszezer magyar vett részt valamilyen gyógyszerpróba alanyaként, addig tavaly már csak 13 ezer. Ezért érhető, hogy külön kampány keretében próbál a gyógyszeripar a klinikai vizsgálatokról mind több információt megosztani a potenciális alanyokkal. Első lépéseként elindították az új honlapot, amely közérthetően ismerteti a klinikai kutatások menetét, segít megválaszolni a felmerülő kérdéseket, hogy az érintettek megalapozottabb döntést hozhassanak arról akarnak-e vagy sem részt venni egy-egy készítmény próbájában. Az érdeklődők olvashatnak a klinikai kutatások fázisairól, valamint a vizsgálatok során gyakran felmerülő kérdésekről, szakkifejezésekről és rövidítésekről. Tervezik, hogy a közeljövőben valamennyi hazai elérhető klinikai vizsgálatot kereshető adatbázisával is bővítik. A gyakorlatban általában a beteg a kezelőorvosán keresztül kerül a programba, de online hirdetésekben verbuláló cégek is kereshetnek speciális (túl magas a vérzsírszintje, magas a vérnyomása stb.) jellemzőkkel élőket. 

Bajban a honvédség Gripen-flottája

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.30. 12:17

Fotó: Ujvári Sándor / MTI
Nagyon úgy néz ki, hogy a telet Pápán töltik a gépek, ott viszont nincsenek meg a feltételek az előírásszerű téli tárolásukhoz és üzemeltetésükhöz.
A kecskeméti repülőtér elhúzódó fejlesztése, felújítása miatt nem tudnak hazaköltözni a jelenleg Pápán állomásozó vadászgépek - írja az lshn.hu szakportál. Pápán viszont nem biztosított a téli időszakban az előírásoknak megfelelő tárolásuk és üzemeltetésük.  Szabad ég alatt állnak a készenléti szolgálatot ellátó JAS-39 Gripen vadászgépek az MH Pápa Bázisrepülőtéren, de a többi repülőgép tárolása is nehézségekbe ütközik, ugyanis a Repülést Biztosító Század hangárjába nem fér be az összes gép, azok a hűtés és fűtés nélküli egykosi vasbeton repülőgép-fedezékekben állnak, amikor épp nincs repülés.   A Gripenek viszont számos érzékeny elektronikus, számítógépes rendszerrel vannak felszerelve, és szerkezetük miatt is legalább plusz 5-7 fok körüli hőmérséklet és fedett hely szükséges a tárolásukhoz. A szabadtéri tárolás következtében olyan korróziós folyamatok indulhatnak el, amik később a biztonságos üzemeltetést, repülést veszélyeztetik.
A honvédség a SAAB-tól nemrégiben vásárolt egy mobilhangárt, mely gyári paraméterek szerint 37 méter hosszú, legalább két repülőt tudnak benne egyszerre javítani, vagy pedig négyet tárolni, az viszont már alapból nem szerepelt a hangár képességeiben, hogy azokban a Gripeneket be is lehet indítani, ezért azok alkalmatlanok a készültségi gépek tárolására.  A portál számításai szerint a pápai repülőtéren nyolc-kilenc repülőgép tárolható az előírásoknak megfelelően.

Esik a hó a Nagy-Hideg-hegyen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.30. 11:40

Fotó: Időkép
Havazásra váltott az eső a Börzsönyben
A magasban fagypont alá hűlt a levegő, így a Börzsönyben lévő Nagy-Hideg-hegyen az eső hóesésre váltott – írta az Időkép, amelynek webkameráján élőben is követhető az októberi havazás. A magasabb hegycsúcsokon alig van több 0 foknál, és a hideg levegő átfedésbe került az nyugatról érkező csapadékzónával, ennek következménye, hogy téli csapadék hullik.