Előfizetés

Karácsony elkezdheti meneszteni Tarlós bizalmi embereit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.30. 12:30

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Mfor: már az alakuló ülésen meneszthetik a volt polgármester megoldóemberét és hivatalvezetőjét.
Karácsony Gergely ugyan kijelentette, hogy nem lesz tisztogatás, de elődje bizalmi embereitől azért minél előbb megszabadulna, és már az alakuló ülésen meneszthetik Tarlós István bizalmasait - írja az Mfor. A lap szerint a Fővárosi Közgyűlés jövő heti alakuló ülésén 15 napirendi pontot tárgyalnak majd. Ezek között szerepel a "Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) személyi döntését érintő előterjesztés", amelynek tartalma egyelőre nem nyilvános. Az Mfor azt írja, hogy a FÖRI igazgatójának, Pető Györgynek a menesztéséről lehet szó. A FÖRI vezetőcseréje szerintük nem véletlen. Pető György Tarlós István régi bizalmi embere, akit a főjegyzőhöz és sok más fővárosi vezetőhöz, tanácsnokhoz és igazgatóhoz hasonlatosan óbudai polgármesterségének idejéből mentett át a Városházára. Pető György a rendszerváltás előtt III/II-es kémelhárítótisztként szolgált. 1984-től pedig az MSZMP ifjúsági szervezetében (KISZ) töltött be különböző pozíciókat. 2002 és 2006 között szocialista színekben volt alpolgármester Óbudán. Aztán Tarlós István főpolgármesteri székbe ültetéséért dolgozó stáb tagja lett, aztán megtették a Fővárosi Biztonsági Iroda (FBI) és a Fővárosi Közterület-felügyelet vezetőjének. Pető György lett Budapest „seriffje”. Tarlós – állítólag a Rogánnal való kiegyezés részeként – 2016-ban bezáratta az FBI-t, de Petőt nem engedte el maga mellől. Az FBI feladatait átvevő FÖRI-hez került, ám ennél sokkal több feladatot osztottak rá. Pető tulajdonképpen a főpolgármester megoldó embere lett. De megy a főjegyző is, Sárádi Kálmánné, aki szintén Óbudán kezdte kísérni Tarlóst. A választások után alig két nappal már meg is jelent a főjegyzői álláshirdetés. Lapunk azóta több forrásból is úgy értesült, hogy Zugló jelenlegi jegyzője, Papp Imre is pályázik a posztra, ami nem meglepő, hiszen Karácsony Gergely kerületi polgármesterként jól tudott együtt dolgozni a jogásszal. A pályázati határidő a hét végén lejár, így a jövő héten el is dől, ki lesz az új budapesti főjegyző. 

Bajban a honvédség Gripen-flottája

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.30. 12:17

Fotó: Ujvári Sándor / MTI
Nagyon úgy néz ki, hogy a telet Pápán töltik a gépek, ott viszont nincsenek meg a feltételek az előírásszerű téli tárolásukhoz és üzemeltetésükhöz.
A kecskeméti repülőtér elhúzódó fejlesztése, felújítása miatt nem tudnak hazaköltözni a jelenleg Pápán állomásozó vadászgépek - írja az lshn.hu szakportál. Pápán viszont nem biztosított a téli időszakban az előírásoknak megfelelő tárolásuk és üzemeltetésük.  Szabad ég alatt állnak a készenléti szolgálatot ellátó JAS-39 Gripen vadászgépek az MH Pápa Bázisrepülőtéren, de a többi repülőgép tárolása is nehézségekbe ütközik, ugyanis a Repülést Biztosító Század hangárjába nem fér be az összes gép, azok a hűtés és fűtés nélküli egykosi vasbeton repülőgép-fedezékekben állnak, amikor épp nincs repülés.   A Gripenek viszont számos érzékeny elektronikus, számítógépes rendszerrel vannak felszerelve, és szerkezetük miatt is legalább plusz 5-7 fok körüli hőmérséklet és fedett hely szükséges a tárolásukhoz. A szabadtéri tárolás következtében olyan korróziós folyamatok indulhatnak el, amik később a biztonságos üzemeltetést, repülést veszélyeztetik.
A honvédség a SAAB-tól nemrégiben vásárolt egy mobilhangárt, mely gyári paraméterek szerint 37 méter hosszú, legalább két repülőt tudnak benne egyszerre javítani, vagy pedig négyet tárolni, az viszont már alapból nem szerepelt a hangár képességeiben, hogy azokban a Gripeneket be is lehet indítani, ezért azok alkalmatlanok a készültségi gépek tárolására.  A portál számításai szerint a pápai repülőtéren nyolc-kilenc repülőgép tárolható az előírásoknak megfelelően.

Esik a hó a Nagy-Hideg-hegyen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.30. 11:40

Fotó: Időkép
Havazásra váltott az eső a Börzsönyben
A magasban fagypont alá hűlt a levegő, így a Börzsönyben lévő Nagy-Hideg-hegyen az eső hóesésre váltott – írta az Időkép, amelynek webkameráján élőben is követhető az októberi havazás. A magasabb hegycsúcsokon alig van több 0 foknál, és a hideg levegő átfedésbe került az nyugatról érkező csapadékzónával, ennek következménye, hogy téli csapadék hullik.