Előfizetés

"A klímamozgalomnak nincs szüksége több díjra" - Greta Thunberg visszautasított egy kitüntetést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.30. 13:42

Fotó: DON MACKINNON / AFP
A svéd klímaaktivista szerint díjak helyett arra van szükségünk, hogy hatalom figyeljen a tudományra.
Greta Thunberg visszautasított egy környezetvédelmi díjat és a vele járó pénzjutalmat, mert a klímamozgalomnak nincs szüksége több díjra. A svéd aktivista diáklányt a Nordic Council (Északi Tanács) skandináv szervezet éves környezetvédelmi díjára Svédország és Norvégia is jelölte. A stockholmi díjátadón a 16 éves diáklány helyett egy képviselője jelent meg, aki közölte, hogy Thunberg nem fogadja el a 350 ezer dán koronával (15,5 millió forinttal) járó elismerést – írta a Guardian.
Mint Greta Thunberg az Instagramján írta, bár nagy megtiszteltetésnek tartja az elismerést, azért utasítja vissza, mert a klímamozgalomnak nincs szüksége több díjra. "Arra van szükségünk, hogy a politikusaink és a hatalommal rendelkező emberek kezdjenek el figyelni a tudományra." Az északi országokat bírálva azt is írta, klímabarát hírük ellenére nem tesznek eleget a klímaváltozás ellen.
Greta Thunberg alapította a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) elnevezésű nemzetközi mozgalmat, amelynek célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás problémájára. A svéd diáklány 2018. augusztus 20-án iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni határozottabb fellépésért. Sztrájksorozata azóta globális tömegmozgalommá szerveződött, az eddigi egyik legnagyobb akciót március 15-én szervezték, amikor 123 országban kétezernél is több helyszínen tartottak tüntetést, több mint 1,9 millió résztvevővel.

A Coca-Cola felelős a világon a legtöbb műanyag hulladékért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.30. 11:54

Fotó: ERIC PIERMONT / AFP
51 országban nézték át a szemetet.
Globális szinten mérték fel a vállalatok műanyagszennyezését: a Break Free From Plastic-mozgalom 51 ország 484 szemétszedő akciójának márkavizsgálatát végezte el. A műanyagszemét legnagyobb részét a Coca-Cola, a Nestlé és a PepsiCo csomagolóanyagai teszik ki. A szervezet része a Greenpeace is, ami a magyar kormánytól is azt várja, hogy ne halogassa tovább az intézkedéseket: hazai szinten lépjen fel a cégek okozta műanyagáradat ellen. Mindezzel valószínűleg a Coca-Cola is tisztában van (vagy azzal, hogy ez könnyen válthat ki ellenérzést a márka ellen), ugyanis elkezdtek kifejleszteni egy újrahasznosított tengeri hulladékból és papírból készülő Coca-Cola palackot.

Súlyos környezetszennyezést is okozott a szibériai aranybánya-baleset

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.30. 10:13

Fotó: AFP / Sputnik
Több anyag koncentrációja is meghaladta az engedélyezett értékeket a tizenöt halálos áldozattal járó október 19-i baleset másnapján a Szejba folyó vízének rézizotóp-szennyeződése például 206-szoros volt.
A megengedett maximális érték több mint kétszázszorosára nőtt a réz koncentrációja a szibériai Szejba folyó vizében a tizenöt halálos áldozattal járó október 19-ei aranybánya-baleset miatt - közölte honlapján kedden az orosz hidrometeorológiai szolgálat (Roszgidromet). A szerencsétlenség másnapjának reggelén a rézizotóp-szennyeződés a folyóban elérte a megengedett érték 206-szorosát. Ólomból ötször, cinkből pedig 19-szer több volt a vízben, mint amennyi maximálisan lehet a Jenyiszej vízgyűjtő területéhez tartozó, a Sziszimbe ömlő Szejbában. A következő napok mérései is magas, bár csökkenő értékeket mutattak ki.
A Krasznojarszki területen a megáradt Szejba a bányaüzem öt, engedély nélkül megépített gátját szakította át Scsetyinkino településnél. A két ideiglenes munkásszállást elsodró árban az egészségügyi minisztérium szerint a tizenöt halálos áldozat mellett 27 ember megsérült, ötöt pedig eltűntnek nyilvánítottak.
Az aranybánya vezérigazgatóját és két vezető munkatársát őrizetbe vették akkor az orosz hatóságok.