Előfizetés

Feddhetetlen elnök Német Labdarúgó-szövetség élén

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2019.10.31. 11:30
Fritz Kellert nehezen engedték el Freiburgból,
Fotó: Sebastian El-Saqqa / AFP
Olyan irányítót kerestek a Német Labdarúgó-szövetség élére, akinek nincsenek botrányai, hiteles. Fritz Keller ilyen, ám lehet, ez lesz a veszte.
A világ legjobban megszervezett és legszigorúbban ellenőrzött klublicenc-rendszerével - nem lehet külföldi kézben a klubok tulajdonjogának több mint ötven százaléka, veszteséges egyesületek nem szerepelhetnek a profi osztályokban - büszkélkedő német labdarúgás az utóbbi években melléfogott a szövetségi elnökökkel. Az utolsó kettővel mindenképpen, a 2012-2015 között regnáló Wolfgang Niersbach ellen büntetőeljárás is folyik a 2006-os németországi világbajnokságot kísérő korrupciós ügyek miatt (Niersbach a kérdéses időszakban főtitkára volt a DFB-nek), az őt követő Reinhard Grindelnek azért kellett távozni, mert drága órát fogadott el ajándékba a nemzetközi futballból kitiltott ukrán oligarchától, illetve társadalmi elnökként pénzt vett fel a DFB bizottságaiban végzett munkáiért. 
Grindel után olyan vezetőt kerestek a DFB élére, aki nem támadható a múltja miatt és attól sem kell tartani, hogy hagyja magát megvesztegetni. Többen nem vállalták (Jürgen Klinsmann, korábbi válogatott klasszis, később a német, majd az amerikai nemzeti együttes szakvezetője, Herbert Hainer, az Adidas 2016-ban távozott vezérigazgatója, Philipp Lahm, a 2014-ben világbajnok német válogatott csapatkapitánya) a felkérést. 
Először Fritz Keller sem akarta vállalni, a 62 éves freiburgi klubelnök azt mondta a megkeresésre, hogy nagyon jól érzi magát a jelenlegi helyzetében, nem vágyik ennél többre. Amikor ismét megkeresték és azt mondták neki, hogy csak ő tudja megmenteni a német futballt, akkor nem mondott nemet. 
Keller borászcsaládban nőtt fel, neki is ez a fő tevékenysége, az ő termékei kaphatók a németországi Aldikban. Ezen kívül van egy Michelin-csillagos étterme és két kisebb kávézója, illetve egy panziója. Állítása szerint soha, egyetlen eurócentet sem vett ki a német futballból és ebben nem kételkedik Németországban senki. Nem tartozik a hivalkodó életmódot folytatók közé, a Freiburg meccseire mindig kerékpárral érkezett ("jót tesz az egészségemnek és mérkőzések után sokkal gyorsabban tudok hazajutni" - indokolta meg ezt a szokását), ha elkísérte az idegenbeli találkozókra az együttest, akkor nem a VIP-páholyból, hanem a szurkolókkal együtt nézte végig az összecsapásokat. 
"Nem azért mondtam először nemet a DFB-elnöki tisztségre, mert nem érzem óriási megtiszteltetésnek ezt a felkérést - nyilatkozta Keller az ARD közszolgálati televíziós csatornának. - A DFB elnökeként le kell mondanom a Freiburg vezetéséről. Úgy éreztem, erre nem lennék képes, de aztán beláttam, a német labdarúgás érdekei mindent felülírnak. Ha rám van szükség, akkor félre kell tenni az egyéni érdekeket." 
A DFB közgyűlése szeptember 27-én - ahogy az várható volt - megválasztotta Kellert elnöknek. Az új sportvezetőnek pozíciójából adódóan automatikusan járnak bizottsági tagságok az Európai Labdarúgó-szövetségben (UEFA) is. Keller azonban jelezte, ezekben a testületekben nem vállal szerepet és egyik alelnöke, Rainer Koch képviseli a DFB-t az UEFA-ban. 
"Az első feladatom lesz a DFB teljes átvilágítása, minden pénzmozgásnak láthatóvá kell válnia, nemcsak a tagszervezeteink, hanem a közvélemény számára is - jelentette ki megválasztása után Keller. - Egy külső céget kérek fel, amely folyamatosan tájékoztatást ad majd mindenkinek a DFB anyagi helyzetéről, kiadásairól és bevételeiről. Azt is megvizsgáltatom, hogy a különböző bizottságok tagjainak díjazása mennyire tekinthető reálisnak, ha független szakértők szerint túl magasak a tiszteletdíjak, akkor változtatunk ezeken." 
Hermann Winkler, a szász tartományi labdarúgó-szövetség elnöke szerint Keller túl jóindulatú ehhez a pozícióhoz. 
"Fritz Keller köszöntőjében arról beszélt, hogy a csapatmunkában hisz, nem egyedül akar döntéseket hozni, de elnökként ő viseli majd mindenért a felelősséget, ami Freiburgban működő modell volt, mert olyan becsületes emberek vették körül, amilyen ő is - jelentette ki Winkler. - A DFB-nél más a helyzet, sokan vannak jól fizető pozíciókban, melyektől semmilyen körülmények között nem akarnak megválni. Ezek az emberek a saját érdekeiket tekintik a legfontosabbnak, látva, hogy kik vannak a tanácsadók között, tartok tőle, hogy lesznek olyanok, akik be fogják csapni az új elnököt."

Sólyomszem segít a videóbírónak

Népszava
Publikálás dátuma
2019.10.31. 10:30

Fotó: LINDSEY PARNABY / AFP
Forradalmi változás várható a labdarúgó-mérkőzéseken használt videóbírós rendszerben Angliában.
Azt tervezik, hogy a teniszmérkőzéseken jól működő Sólyomszemet (Hawk Eye) is használják a lesek megítélésénél. Az újítással az asszisztensek és a játékvezetők azonnal információt kapnának arról, hogy lesen van-e egy játékos vagy sem. 
A Daily Mail cikke szerint több kamera felhasználásával valós időben lehetne automatikusan megmutatni a lesvonalat a videóbírós asszisztenseknek. Minden mezőnyjátékos lábát figyelné a kamera, így a lesállást pillanatok alatt meg tudná ítélni. Arról egyelőre nincs információ, hogy a gólszerzésre használható többi testrészt – amelyek szintén lesállást eredményezhetnek – is követnék-e a kamerák. 
A lesek megítélése jelenleg úgy történik, hogy a videószobában megállítják a felvételt, számítógéppel behúzzák a lesvonalat, majd elemzik a képet és utána tájékoztatják a játékvezetőt. Ezért áll a játék sokszor egy vagy akár két percig is, a Sólyomszem-technológia azonban rögtön jelezne a videóbírónak, aki szintén azonnal tudna szólni a meccs játékvezetőjének. A szigetországi klubok azt szeretnék, ha már ebben a szezonban elkezdenék használni ezt a rendszert, ám erre csekély az esély. A jelenleg fejlesztés alatt álló technológiát csak a lesállások meghatározásánál alkalmaznák. 
A Premier League-ben ebben a szezonban vezették be videobírót, az eddig lejátszott 100 bajnoki mérkőzésen 26 játékvezetői/partjelző döntést bírált felül. 
Horvátországban és Romániában a következő szezontól használják a videóbírót. A legkorábban Németországban segítette a VAR a játékvezetők munkáját, a Bundesliga élvonalában a 2017/2018-as szezontól használják, ebben az idényben már a másodosztályú német meccseken is van videóbíró.

Hatvan perces magyar csapat

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2019.10.30. 16:48

Fotó: Martin Rose / MLSZ
Második mérkőzésén is jól kezdett, de a végére elfáradt a magyar csapat az U17-es labdarúgó-világbajnokságon az Ausztrália ellen 2-2-re végződött mérkőzésen.
A Brazíliában zajló U17-es labdarúgó-világbajnokság első csoportmeccsén hiába vezetett 2-1-re a magyar válogatott Nigéria ellen, az afrikaiak a találkozó végét jobban bírták erővel és 4-2-re fordítottak. A vereségnek a csapat fele látta kárát, az ausztrálok elleni második mérkőzésre Preisinger Sándor szövetségi edző öt helyen változtatott az összeállításon. 
Agresszíven letámadtak az ausztrálok, de a magyar együttes nem ijedt meg és a tizedik perctől átvette az irányítást. A 15. percben Zuigeber kapu elé ívelt szabadrúgása után Baráth fejelte a hálóba a labdát, hat perccel később pedig már 2-0-ra vezetett a magyar együttes. Az egyiptomi játékvezető a videóbíró jelzése után adott tizenegyest kezezés miatt, a büntetőt Zuigeber a bal sarokba lőtte. Sajnos Zuigebert pár perccel később le kellett cserélni, mint később kiderült, eltörte a lábát, ezért nem csupán a pénteki Ecuador (21.00, tv: M4 Sport) elleni meccset kell kihagynia. 
A folytatás az ellenfélé volt, a 24. percben a felső lécet, egy perccel később a kapufát találták el az ausztrálok. A 45. percben a védők belőtt labdát Botic továbbította a magyar kapuba, de közbeszólt a videóbíró, les miatt érvénytelen volt a gól.
A második félidőben a magyarok szinte csak védekeztek, a 68. percben megint a videóbíró lett a főszereplő,így nem maradt titokban, hogy Buna kezére pattant a labda tizenhatoson belül, a tizenegyest Botic a jobb felső sarokba lőtte. Öt perccel később már döntetlen volt az eredmény, Watts lépett ki a védők közül és a rövid sarokba bombázott. A 85. percben az ausztrálok szereztek még egy lesgólt, de a technika segítsége nélkül is látni lehetett, hogy szabálytalan körülmények között született a találat. 
A magyar együttesnek ugyanaz volt a gondja, mint az első találkozón, egy óra elteltével elfogyott az erő. 
"Az otthoni meccseken, sőt, az Európa-bajnoki találkozókon sincs ilyen iram - mondta Preisinger Sándor az NSO-nak. - Ahogy kimerül a szervezet, úgy jönnek elő a hibák, ám a nemzetközi futball arról szól, hogy a nehéz időszakot túl kell élni valahogy. Ez a csapat arra építhet, hogy a szervezett védekezést követően kihasználja a helyzeteit. Ám ebbe nem fér bele, hogy kettő-egyes vezetésnél feleslegen kinyílunk, bepasszolják mögénk a labdát, az ellenfél pedig a félpályáról törhet kapura, majd berúgja a rövidbe." 
A magyarok csak akkor juthatnak tovább csoportjukból, ha pénteken legyőzik Ecuadort. A dél-amerikaiak a nyitányon legyőzték az ausztrálokat, majd vereséget szenvedtek Nigériától.

Eredmények, csoportállás

B csoport, 2. forduló: Magyarország-Ausztrália 2-2 Nigéria-Ecuador 3-2 Az állás: 1. Nigéria 6 pont, 2. Ecuador 3, 3. Ausztrália 1 (3-4), 4. Magyarország 1 (4-6).  A hat csoportból az első két helyezettek és a négy legjobb harmadik jut tovább.