Előfizetés

Hatvan perces magyar csapat

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2019.10.30. 16:48

Fotó: Martin Rose / MLSZ
Második mérkőzésén is jól kezdett, de a végére elfáradt a magyar csapat az U17-es labdarúgó-világbajnokságon az Ausztrália ellen 2-2-re végződött mérkőzésen.
A Brazíliában zajló U17-es labdarúgó-világbajnokság első csoportmeccsén hiába vezetett 2-1-re a magyar válogatott Nigéria ellen, az afrikaiak a találkozó végét jobban bírták erővel és 4-2-re fordítottak. A vereségnek a csapat fele látta kárát, az ausztrálok elleni második mérkőzésre Preisinger Sándor szövetségi edző öt helyen változtatott az összeállításon. 
Agresszíven letámadtak az ausztrálok, de a magyar együttes nem ijedt meg és a tizedik perctől átvette az irányítást. A 15. percben Zuigeber kapu elé ívelt szabadrúgása után Baráth fejelte a hálóba a labdát, hat perccel később pedig már 2-0-ra vezetett a magyar együttes. Az egyiptomi játékvezető a videóbíró jelzése után adott tizenegyest kezezés miatt, a büntetőt Zuigeber a bal sarokba lőtte. Sajnos Zuigebert pár perccel később le kellett cserélni, mint később kiderült, eltörte a lábát, ezért nem csupán a pénteki Ecuador (21.00, tv: M4 Sport) elleni meccset kell kihagynia. 
A folytatás az ellenfélé volt, a 24. percben a felső lécet, egy perccel később a kapufát találták el az ausztrálok. A 45. percben a védők belőtt labdát Botic továbbította a magyar kapuba, de közbeszólt a videóbíró, les miatt érvénytelen volt a gól.
A második félidőben a magyarok szinte csak védekeztek, a 68. percben megint a videóbíró lett a főszereplő,így nem maradt titokban, hogy Buna kezére pattant a labda tizenhatoson belül, a tizenegyest Botic a jobb felső sarokba lőtte. Öt perccel később már döntetlen volt az eredmény, Watts lépett ki a védők közül és a rövid sarokba bombázott. A 85. percben az ausztrálok szereztek még egy lesgólt, de a technika segítsége nélkül is látni lehetett, hogy szabálytalan körülmények között született a találat. 
A magyar együttesnek ugyanaz volt a gondja, mint az első találkozón, egy óra elteltével elfogyott az erő. 
"Az otthoni meccseken, sőt, az Európa-bajnoki találkozókon sincs ilyen iram - mondta Preisinger Sándor az NSO-nak. - Ahogy kimerül a szervezet, úgy jönnek elő a hibák, ám a nemzetközi futball arról szól, hogy a nehéz időszakot túl kell élni valahogy. Ez a csapat arra építhet, hogy a szervezett védekezést követően kihasználja a helyzeteit. Ám ebbe nem fér bele, hogy kettő-egyes vezetésnél feleslegen kinyílunk, bepasszolják mögénk a labdát, az ellenfél pedig a félpályáról törhet kapura, majd berúgja a rövidbe." 
A magyarok csak akkor juthatnak tovább csoportjukból, ha pénteken legyőzik Ecuadort. A dél-amerikaiak a nyitányon legyőzték az ausztrálokat, majd vereséget szenvedtek Nigériától.

Eredmények, csoportállás

B csoport, 2. forduló: Magyarország-Ausztrália 2-2 Nigéria-Ecuador 3-2 Az állás: 1. Nigéria 6 pont, 2. Ecuador 3, 3. Ausztrália 1 (3-4), 4. Magyarország 1 (4-6).  A hat csoportból az első két helyezettek és a négy legjobb harmadik jut tovább.  

Babosék elődöntősek a világbajnokságon

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.30. 16:41

Fotó: Facebook/Babos Tímea
Második mérkőzését is megnyerte és már elődöntős a címvédő Babos Tímea, Kristina Mladenovic páros a sencseni tenisz WTA-világbajnokságon.
 A magyar, francia duó szerdán két szettben bizonyult jobbnak az Anna-Lena Grönefeld, Demi Schuurs német, holland kettősnél a Vörös csoport 2. fordulójában.
A harmadik helyen kiemelt Babosék - akik hétfőn döntő rövidítésben verték a Latisa Csan, Csan Hao-cseng tajvani testvérpárt - az első szett végjátékában jobban összpontosítottak, és előnybe kerültek. A folytatásban már komoly fölényben voltak, és végül 1 óra 15 perc alatt diadalmaskodtak.
A csoportnak még az első helyen kiemelt Elise Mertens, Arina Szabalenka belga, fehérorosz duó a tagja. Babosék legközelebb pénteken lépnek pályára. A csoportokból az első két helyezett jut az elődöntőbe.

Eredmény: páros, Vörös csoport, 2. forduló:

Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 3.) - Anna-Lena Grönefeld, Demi Schuurs (német, holland, 8.) 7:5, 6:2

Az állás:

1. (és már elődöntős) Babos, Mladenovic 2 győzelem, 2. Grönefeld, Schuurs 1, 3. Mertens, Szabalenka (belga, fehérorosz, 1.) 1, 4. Csan, Csan (tajvani, 5.) 0 Azonos győzelemszám esetén az egymás elleni eredmény dönt.

Teljes sorcsere: új időszámítás a férfi kosárlabda szakág utánpótlásában

Vincze Attila
Publikálás dátuma
2019.10.30. 12:30

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Megelégelte a helyben járást a kosárlabda szövetség, és egy huszárvágással az utánpótlásban dolgozó összes válogatott edzőjét lecserélte.
Új időszámítás kezdődött a férfi kosárlabda szakág utánpótlásában: a szövetség némiképp szokatlan módon nem egy-egy válogatott szakmai vezetésén, hanem a komplett felálláson változtatott. A szakágban évek óta nagyjából a harmincadik hely környékén jegyzik a korosztályos válogatottakat, aminél a szövetség többet akar. 
„Nem jó és nem elfogadható, hogy innen nem tudunk előre lépni” – összegezte a döntésig vezető utat Mészáros Lajos, korábbi férfi szövetségi kapitány, aki jelenleg a szövetség szakmai és utánpótlás-bizottságának elnöke. Elmondta, csapataink jellemzően a B divízióban szerepelnek, a cél, hogy innen felkerüljenek a legmagasabb osztályba. Az A divízió elérése nem csak nekünk okoz komoly kihívást, hiszen a mezőny sűrűségét mutatja, hogy olyan kosaras világhatalom, mint Szerbia sem mehet biztosra: U20-as válogatottja kiesett a legmagasabb osztályból, míg U18-ban Oroszország három éve képtelen visszajutni az A divízióba. „Nekünk ebben a hatalmas versenyben kellene eredményt elérni, ezért beláttuk, változtatni kell” – folytatta Mészáros, aki szerint az eredményesség javítása közös munka révén lehetséges.
A játékosok képzése kilencven százalékban, tehát döntő mértékben a klubokban folyik, a szövetség a közvetlen programok révén legfeljebb tízet tud ehhez hozzátenni. Ez a felismerés vezetett odáig, hogy akkor a szövetség a maga eszközeivel próbáljon meg segíteni a kluboknak a legmodernebb szakmai programok végrehajtásában.
„Mindkét területet fejleszteni akarjuk, ezért olyan döntéseket hoztunk, amelyek hatással lehetnek a férfi utánpótlás-válogatottak eredményességére. Komplett frissítés történt a szakembergárda összetételében. Nem egyes korosztályok, hanem az összes esetében. Nem arról van szó, hogy rosszul dolgoztak volna edzőink, hanem arról, hogy egy új szemléletű tréneri csapattal új lendületet akarunk adni a szövetségi programoknak” – fogalmazott Mészáros.
A leglátványosabb csere az U20-as korosztály esetében történt, ahol a felnőtt férfi szövetségi kapitány, Ivkovics Sztojan vállalta a nagyválogatottság előtt álló korosztály vezetését. Nem szaktanácsadóként, hanem vezetőedzőként.
Az U16-os és18-as válogatottak élére olyan szakembereket neveztek ki, akiket a szövetség már az elmúlt években menedzselt, vagy akár a szakmai stáb tagjaként már részt vettek a válogatott munkájában. „Azért ők, hogy a folyamatosság megmaradjon, egyúttal új szemlélet, új lendület érkezzen a válogatottak élére” – indokolta a váltást a szakmai és utánpótlás-bizottság elnöke.
A másik, alighanem korszakos változtatástól is sokat várnak: a szövetség elkészítette és elérhetővé tette az összes sportágban dolgozó edző számára a komplett korosztályos képzési programot. Ezek egyelőre csak ajánlások, nem kötelező érvényű képzési programok, de ez csak átmeneti idő: „Nem tudok mást mondani, csak azt, hogy szakmailag nagyszerű, gyönyörű anyag, innen tanulhatnak az edzők. Egyúttal bevezettük a szakosztályokban folyó munka ellenőrzését. Az akadémiai programokban foglalkoztatott mentorok és megyei mentorok látogatják a korosztályos csapatok edzéseit, és egy egységes szakmai szempontrendszer mentén adatokat szolgáltatnak tapasztalataikról. Mentorálják, segítik az edzőket, hogy milyen területen lehet és kell javítaniuk a munkán” – mondta Mészáros Lajos, aki elárulta: az ellenőrzéskor úgyis kibukik majd, hogy melyik edző használja az új szövetségi tudásbázist és melyik nem.
Egy másik kényes területen is igyekeznek lépni, ugyanis már az utánpótlásban is előfordult, hogy ilyen-olyan okok miatt nem a legjobb válogatott állt fel egy nemzetközi versenyen: „A szövetségnek minden jogi eszközt meg kell ragadnia ahhoz, hogy mindegyik válogatottban a legjobbak legyenek a csapatban. Voltak ezzel már problémák a külföldön szereplő utánpótláskorú játékosok esetében is. Arra kell törekednünk, hogy ez ne fordulhasson elő. A lebonyolítás miatt gyakorlatilag már a csoportmeccseken eldől a sorsunk azzal, hogy az alsó vagy a felső ágra kerülünk. Legutóbb a legjobb három játékosunk hiányzott az egyik válogatottból, ha ott vannak, biztos vagyok benne, hogy a felső ágon vagyunk, és most nem erről beszélnénk.”