Előfizetés

Orbán elpanaszolta Putyinnak Budapest elvesztését

H. G.
Publikálás dátuma
2019.10.30. 17:22

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Ben / MTI
A kormányfő szerint eddig két európai főváros volt a jobboldal kezén, most azonban már csak egy.
A Budapestre érkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő a tárgyalások előtt néhány percig a tévékamerák előtt beszélgetett. Az orosz honlapokon megjelent első tudósítások szerint Putyin megdicsérte Budapestet, amely mindig, még rossz időben is tetszik neki. Erre a házigazda azt felelte, hogy igen, Budapest szép város. Majd azzal folytatta, hogy eddig két európai főváros volt, amelyet nem a bal-, hanem a jobboldal irányított, Madrid és Budapest, mostanra azonban már csak Madrid maradt. 

Új választást írnak ki az egyik budafoki egyéni körzetben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.30. 17:01

Fotó: Népszava
Először kettő szavazattal nyert a DK-s jelölt, de az újraszámlálás után egyenlő lett az állás.
Új választást írnak ki az egyik budafoki egyéni körzetben a Fővárosi Ítélőtáblának a 24.hu-hoz eljutott határozata szerint. Itt a Fideszes Csiszár Zsuzsanna kettő szavazattal kapott ki az ellenzék közös jelöltjeként induló, de egyébként DK-s Nádor Iván Lászlótól.
Mivel 79 érvénytelen szavazat volt, három szavazókört is újraszámoltak, az újraszámolt eredmény pedig döntetlen.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 120 napon belül új választást kel kiírni, a képviselőtestület pedig egyel kevesebb képviselővel alakul meg addig. A kerületben egyébként érdekes eredmény született, mert a polgármester fideszes maradt, a közgyűlés többsége viszont ellenzéki lett. Ezen az új választás sem változtathat: a Fidesz csak öt képviselői helyet szerzett a 17-ből. Bejutott még egy kormánypárthoz húzó civil jelölt is.
A fideszes jelölt, Csiszár Zsuzsanna neve onnan lehet ismerős, hogy ő volt az, aki egy nyilvános eseményen megpróbálta kitépni a telefont egy tudósító újságíró kezéből. Csiszár itt mint az önkormányzat szociális bizottságának elnöke volt jelen, és a kormánypárti társaival együtt megoldotta, hogy az ülésen ne kerülhessen szóba egy idős ember kilakoltatásának ügye, ami a jogszerűtlenséget is felvetette.

Éjszaka már fagyni fog, felhős marad a csütörtök is

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.30. 16:12

Fotó: Shutterstock
Csütörtök estig hullámzó frontzóna alakítja a Kárpát-medence időjárását, és fokozatosan átkerülünk ennek hideg oldalára.
Nyugat felől esősáv vonul szerdán kelet, délkelet felé, és míg a Dunántúlon lassanként megszűnik a csapadék, máshol még késő estig további eső várható. Éjszaka csökken a felhőzet, de a Dunántúlon és a déli, délkeleti részeken így is sok marad belőlük.
Csütörtökön kissé és közepesen felhős lesz az ég, az északi megyékben lesz a legtöbb napsütés. Csak a Tiszántúlon és a délnyugati határszélen lehet elvétve kisebb eső. Az északi, északkeleti szelet szerdán nagy területen, csütörtökön az Észak-Alföldön kísérik élénk vagy erős közeli lökések.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -1, +5 fok között alakul, de északkeleten a völgyekben néhol -5 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 8 és 13 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában

Az Északi-tenger felett van annak az anticiklonnak a középpontja, amely Dél-Skandinávia, a Brit-szigetek, Lengyelország és Észak-Németország időjárását is meghatározza. Ezeken a területeken kevés a felhő, csapadék csak elvétve fordul elő, a csúcshőmérséklet pedig többnyire 10 fok közelében alakul, északabbra van csak hűvösebb. Ettől a magasnyomástól északra a tartós nyugati áramlásban több helyen alakul ki csapadék, nagyobb mennyiség a Skandináv-hegységben. Ott már nem ritka a havazás sem. Ugyancsak több helyen van csapadék a Kelet-európai-síkság területén, de jelentős mennyiség csak néhol fordul elő. Zömmel eső esik, de a 60. szélességtől északra nappal is fagypont alatt marad a hőmérséklet, úgyhogy ott a havazás a jellemző.
Hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer húzódik a Kaszpi-tengertől a Fekete-tengeren és a Kárpát-medencén át a La Manche csatornáig, sőt, azon túl is. E mentén szintén erősen felhős vagy borult az ég, és sokfelé esik az eső, a hegyekben havazik. Különösen a hegyekben fordul elő jelentősebb, 20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség. Ez a frontzóna választja el a tőle északra lévő hideg és a délre lévő meleg légtömeget. Előbbiben 6, 11 fokig melegszik fel a levegő, utóbbiban többnyire 17, 23 fokot mérnek, de a Pireneusi-félsziget legdélibb részén 26 fok is előfordul. Csütörtök estig ez a hullámzó frontzóna alakítja a Kárpát-medence időjárását, és fokozatosan átkerülünk ennek hideg oldalára.