Előfizetés

Mert meghalnak - ezért csökken a száma azoknak az időseknek, akiknek a rezsi és a gyógyszer között kell választaniuk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.31. 11:49

Fotó: Népszava
Mintegy 600 ezer nyugdíjas él 100 ezer forintnál kevesebből.
Nagyjából 600 ezer idős ember nyugdíja nem éri el a 100 ezer forintot. Bár számuk csökken, de azt senki nem teszi hozzá a kormányoldalon, hogy azért, mert meghalnak - idézte a napi.hu Hegyesin Orsós Évát, aki az ATV-ben beszélt a nyugdíjasok helyzetéről. Az Életet az Éveknek Országos Szövetség elnöke szerint ez rengeteg nyugdíjast kényszerít döntési helyzetbe: a 60-70 ezres ellátást kapóknak például a gyógyszerek kiváltása, vagy a rezsifizetés között kell választania.  Kitért arra, hogy bár az Eurostat felmérése szerint csökkent azoknak a száma, akik nem tudták felfűteni lakásaikat, de szerinte vannak olyan magyar falvak, ahol naponta sétautat szerveznek, hogy lássák melyik kéményből nem jön füst. Arra, hogy a nyugdíjasok helyzetén hogyan lehetne javítani, Hegyesiné Orsós Éva azt mondta, hogy az öngondoskodás mindenképpen fontos, de ezt nem ösztönzi eléggé az állam. 2010 előtt szerinte több olyan intézkedés is volt - például a vállalatok önkéntes nyugdíj-hozzájárulási támogatása - amely erősítette ezt a szemléletet. Most úgy látja, hiányoznak az olyan támogatások, mint az adójóváírás lehetősége.

Gulyás Gergely már nagyon várja, mit csinál Karácsony a kormánynak kedves nagyberuházásokkal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.31. 10:58

Fotó: Soós Lajos / MTI
A Miniszterelnökség vezetőjét többek között a nagy kézilabdacsarnok és az atlétikai stadion sorsa érdekli.
November közepéig döntsön a Fővárosi Közgyűlés a budapesti nagyberuházások sorsáról! - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Mandiner.hu-nak adott, a portálon csütörtökön közzétett videointerjúban. Kiemelte, szeretnék, ha a Fővárosi Közgyűlés világosan állást foglalna, milyen fejlesztéseket szeretne megvalósítani, és melyeket nem. Gulyás Gergely arra kérte a főpolgármestert, legkésőbb november 15-ig döntsenek a IX. kerületbe tervezett nagy kézilabdacsarnok és az atlétikai világbajnokságra készülő stadion jövőjéről. Megjegyezte, amennyiben a főváros új vezetése nem támogatja ezeket a fejlesztéseket, a kormány eldönti, mire használja fel a felszabaduló forrásokat. A Fidesz nem mond le Budapestről, amelyre eddig és ezután is úgy tekint, mint a nemzet fővárosára - mondta a miniszter. Gulyás Gergely kifejtette, a fővárosban ma is a Fidesz a legnagyobb támogatottságú párt, nem kaptak a korábbiaknál kevesebb szavazatot a kormánypártok, amelyeknek most is magabiztos abszolút többségük lenne az Országgyűlésben az önkormányzati választások eredménye alapján. Hangsúlyozta, az elmúlt kilenc évben végrehajtott budapesti fejlesztésekre mindenki büszke lehet, ezért úgy tekintenek Tarlós István főpolgármesteri időszakára, mint a főváros aranykorára. A miniszter megerősítette, hogy a kormány ugyanazokat a feltételeket biztosítja Karácsony Gergely új főpolgármesternek, mint amilyenek Tarlós Istvánnak is rendelkezésére álltak. Az ellenzék pedig most bebizonyíthatja, hogy képes valóra váltani mindazt, amit a kampányban ígért, és azok után, hogy az elmúlt évtizedben szinte sehol, semmilyen felelősséget nem vállalt, megmutathatja azt is, hogy képes néhány városban az adott helyi közösség érdekében működni - fűzte hozzá a miniszter.

Volner János új pártot alapít, Pálinkás József szerint új konzervatív középerőre van szükség

Pion István
Publikálás dátuma
2019.10.31. 10:44

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Mégsem olyan biztos, hogy kétpólusúvá válik a magyar politika.
Sokan vonták le azt a konklúziót az önkormányzati választások után, hogy a magyar politika kétpólusúvá fog válni, de úgy tűnik, nem biztos, hogy bejön ez a prognózis. Volner János, volt jobbikos, ma már független országgyűlési képviselő tömeges társadalmi igénynek tartja, hogy létrejöjjön egy harmadik politikai pólus, ezért egy ilyen párt alapításán dolgozik - írja az MTI. A képviselő csütörtökön az M1 aktuális csatornán azt mondta: a Jobbik eredeti célja az volt, hogy harmadik pólusként szerepeljen a magyar közéletben, de ezt a párt felszámolta, amikor összefogott a baloldallal. Volner közölte: százötven értelmiségivel összefogva egy mérsékelt jobbközép politikát folytató párt létrehozásán dolgozik. A folyamat jelenleg a pártalapítás anyagi terheinek vizsgálatánál tart - tette hozzá. A képviselő Vona Gábor Jobbikból való kilépésével kapcsolatban úgy fogalmazott: a párt értékrendválsággal küszködik, ezért "mindenki igyekszik a nevétől megszabadulni." Pálinkás József egykori miniszter, a Magyar Tudományos Akadémia, később az Innovációs Hivatal vezetője a Válaszonline.hu-nak adott interjút, amiben elmondta, hogy szerinte is új helyzetet eredményezett az önkormányzati választás, és a saját nevében beszélve úgy fogalmazott, hogy "az ország szellemi, erkölcsi és külpolitikai konszolidációjához szükség van egy polgári, szabadelvű-konzervatív politikai formációra". Hozzátette: "A választási eredmény utáni illúziók ugyanis nagyon hamar csalódáshoz fognak vezetni és kiderül: ahhoz, hogy normalizálódjon a politika, szükség van egy kiegyensúlyozó erőre." Mint ismert, Pálinkás Felelős Értelmiség nevű társasága most is aktív: a Válaszonline.hu szerint ma délután tartják konferenciájukat a klímaváltozás okairól és hatásairól.