Előfizetés

Aggasztóan fogynak a rovarok és a pókok Németországban

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.01. 11:11

Fotó: WINFRIED ROTHERMEL/Picture-Alliance / AFP
A méhek hanyatlanak, a csótányok viszont felemelkedőben vannak. A pusztulás oka a kutatók szerint a mezőgazdasági termelés, a rovarirtó szerek használata és a klímaváltozás.
"Paradigmaváltást" sürgetnek a szakemberek a földhasználati szokásokban a lepkék, bogarak és repülő rovarok természetes élőhelyeinek megóvása érdekében a Nature című folyóiratban publikált tanulmányukban  – olvasható a BBC hírportálján.
A kutatók 2700 különböző fajba tartozó több mint egymillió rovarra és pókra vonatkozó adatokat gyűjtött be három németországi régió több száz füves területéről és erdőségéből 2008 és 2017 között. Eredményeik jelentős csökkenést mutattak a fajok sokszínűségében és egyedszámában a füves területeken és az erdőkben egyaránt, a változás legfőbb oka pedig - legalábbis a füves területeken - az intenzív mezőgazdasági termelés.
Több közelmúltbeli tanulmány is bizonyos rovarfajok, például a háziméh jelentős hanyatlásáról számolt be, különösen a fejlett gazdaságú országokban. Más rovarok ugyanakkor, úgy mint a házilégy és a csótány felemelkedőben vannak. A rovarok hanyatlásának általános okaként a mezőgazdasági termelést, a rovarirtó szerek használatát és a klímaváltozást jelölik meg a kutatók.
A mostani vizsgálat megerősíti, hogy bizonyos rovarfajok a kihalás felé tartanak.

 A Müncheni Műszaki Egyetem munkatársa, Sebastian Seibold szerint egyre világosabbá válik, hogy a rovarok pusztulása a különböző mezőgazdasági gyakorlatokkal áll összefüggésben. "A tanulmányunk megerősíti, hogy a rovarok eltűnése létező probléma, és talán jóval szélesebb körű, mint azt korábban véltük, tekintve, hogy például az erdőségek rovarpopulációi is hanyatlanak" - mutatott rá a szakember. Hozzátette: "úgy gondolom, aggodalommal kell tekintenünk arra a jelenségre, hogy a csökkenés nem csupán az intenzív termelésnek kitett területeket érinti, hanem a védetteket is, vagyis azok a térségek, amelyekre a biológiai sokféleség őrzőiként tekintünk, valójában már nem képesek ellátni a feladatukat".
A rovarok megfogyatkozása jelentős hatással van az egész ökoszisztémára, mivel táplálékként szolgálnak sok madár, kétéltű, denevér és hüllő számára, továbbá központi szerepet játszanak a növények beporzásában.

Tíz perc alatt feltölthetővé válhatnak az elektromos autók

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.31. 18:36

Fotó: MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LI / AFP
Az új lítiumion-akkumulátor gyors töltése után akár 480 kilométert is meg lehet tenni.
Tíz perc alatt feltölthető lítiumion-akkumulátort fejlesztettek ki elektromos gépkocsik számára a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói, akik a Joule című tudományos folyóiratban mutatták be fejlesztésük eredményét.
"Bemutattuk, hogy lehetséges tíz perc alatt egy elektromos gépkocsi feltöltése, amellyel 360-480 kilométer megtételére képes" - idézte az egyetem közleménye Wang Chao-Yang vegyészprofesszort, az egyetem elektromechanikai központjának igazgatóját. "Ezt 2500 töltési cikluson át fenn tudjuk tartani, ami egyenlő mintegy 800 millió kilométer megtételével" - tette hozzá.
"A gyors töltés a kulcsa annak, hogy széles körűen elterjedhessenek az elektromos gépkocsik"

- mutatott rá Wang.

A lítiumion-akkumulátor élettartama azonban gyengül, ha gyorsan töltik fel 10 Celsius-fok alatt, mert ahelyett, hogy a lítiumionok egyenletesen tapadnának a szénalapú anódhoz, a lítium tüskeszerűen lerakódik az anód felszínén. Ez a lítiumbevonat csökkenti a cella kapacitását és üzemzavart okozhat. Magasabb hőmérsékleten való töltése hatékonyabb lenne, de a magas hőmérséklet hosszú távon szintén rontja a cella kapacitását.
Wang és kutatócsoportja rájött arra, hogy nem alakulnak ki ilyen lítium tüskék, és nem csökken a cellakapacitás, ha az akkumulátort felmelegítik 60 Celsius-fokra tíz percig és majd lehűtik a környezet hőmérsékletére - olvasható az EurekAlert tudományos hírportálon. Az akkumulátort elvileg ugyan tilos lenne 60 Celsius-fokra fűteni, mivel ez veszélyt jelent az anyagokra, drasztikusan csökkenti az akkumulátor élettartamát, de a gyors visszahűtéssel ez megelőzhető. Ezt a gépkocsikba tervezett hűtőrendszerrel érik el, de a 60 és a 23 Celsius-fok közötti nagy különbség is segíti a hűtés felgyorsítását - közölte Wang.
Idén a Svéd Tudományos Akadémia a lítiumion-akkumulátor kifejlesztéséért ítélte oda a kémia Nobel-díjat John Goodenough amerikai, Stanley Whittingham brit és Josino Akira japán tudósoknak. A könnyű, újratölthető és tartós lítiumion-akkumulátorokat napjainkban a mobiltelefonoktól a laptopokon át az elektromos autókig használják. Világszerte ezekkel működnek a hordozható elektronikai eszközök, amelyeket a kommunikációhoz, a munkához, a tanuláshoz vagy például a zenehallgatáshoz használnak. Jelentős mennyiségű nap- és szélenergiát tudnak elraktározni, lehetővé téve ezzel a fosszilis energiától mentes társadalmat.

9 "útlevél" nélküli, legyengült tigrist fogad be a poznani állatkert

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.31. 17:55

Fotó: Shutterstock
A nagymacskákat több mint egy hétig, nem megfelelő körülmények között utaztatták. Egy állat el is pusztult, a többieket a szükséges okmányok hiányában szombat óta szűk faládákban várakoztatták. Állatkínzás címén a lengyel ügyészség eljárást indított.
Versenyt futottak az idővel a poznani állatkert illetékesei, hogy még élve biztonságos helyre kerülhessen kilenc, az országon átutazó tigris, amely a lengyel-fehérorosz határon rekedt a szükséges úti okmányok hiányában.
A vészesen legyengült, éhes és szomjas nagymacskák szombat óta rostokoltak szűk faládákban a határon, mert nem rendelkeztek a Fehéroroszországba való belépéshez szükséges állategészségügyi okmányokkal. Az állatkert szóvivője szerdán szörnyűségesnek nevezte a tigrisek helyzetét, amelyek közül egy útközben már elpusztult emésztőrendszeri problémák miatt.
A tigrisszállítmányt október 22-én indították útnak Olaszországból, Róma környékéről, és egy dél-oroszországi, dagesztáni cirkusznak szánták őket. A lengyel sajtó szerint a szállítmány rendeltetése nem tisztázott. A tíz tigrisből álló fuvart a fehérorosz határőrség október 26-án tartóztatta fel hiányos állategészségügyi okmányok miatt. A poznani állatkert szóvivője, Malgorzata Chodyla szerint ellátásuk már útközben sem volt megfelelő, mert csirkével etették őket, ami nem megfelelő táplálék tigriseknek, ezért is pusztulhatott el az egyik állat. A ládák némelyikén külön szellőzőnyílás sem volt.
A belorusz határtól 500 kilométerre fekvő Poznan polgármestere, Jacek Jaskowiak szerda délután a Twitteren jelentette be, hogy a hatóságok engedélyezték a tigrisek Poznanba szállítását. Az állatok - ha élve megérkeznek - addig maradnak az ottani állatkertben, amíg felerősödnek, később egy spanyolországi állatmenhelyre küldik őket.
A lengyel ügyészség állatkínzás címén indított eljárást az ügyben. A lublini kerületi ügyészség szóvivője csütörtökön a PAP hírügynökséggel közölte: őrizetbe vettek egy orosz állampolgárt, a szállítmány szervezőjét, akit kihallgatnak, de az ügyészség már úgy döntött, állatkínzással fogják meggyanúsítani, mert a férfi nem biztosított megfelelő körülményeket a tigrisek szállításához, a ketrecek túl szűkek voltak, az eledel nem volt megfelelő - mondta el a szóvivő.  Jerzy Kwiecinski lengyel pénzügyminiszter csütörtökön a PAP-nak elmondta: a környezetvédelmi és az agrárügyi tárcával együtt kezdeményezi egy állatmenhely létesítését Lengyelország keleti határának közelében.