Előfizetés

Borkai Zsolt eddig bujkált, de most átvette polgármesteri megbízólevelét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.31. 17:10

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Minden győrinek köszönetet mondott a szexbotránya ellenére megválasztott városvezető.
A szavazók 44,3 százaléka ismét Borkai Zsoltot választotta Győr polgármesterének – jelentette be csütörtökön a városházán a helyi választási bizottság elnöke, s átadta neki a megbízó levelet. Borkai Zsolt a Kisalfold.hu tudósítása szerint annyit mondott: „szeretnék köszönetet mondani minden győrinek. Az elmúlt egy hónap sem a győriek, sem jómagam számára nem volt egy egyszerű időszak. Szeretném megköszönni – nagy tisztelettel – a győrieknek, mert kitartottak mellettem, s értékelték az elmúlt 13 év munkáját, amit együtt, közösen valósítottunk meg. Azt tudom ígérni a győrieknek, hogy az elkövetkezendő időszakban is az elmúlt időszakhoz hasonló intenzitással igyekszem közreműködni és fejleszteni a várost a képviselő-testülettel. Találkozunk az alakuló értekezleten, mely időpontjáról jövő héten adok számot” – közölte, majd távozott. Kérdezni nem lehetett tőle. A választások előtt robbant Borkai Zsolt győri polgármester botránya. Az ügy súlypontja hamar átkerült a "szex" szóról a lopásra, ami aztán magával rántotta az országos önkormányzati választást, bár a győri polgármesteri posztot végül így is megnyerte Borkai, akinek azonban a Fideszt el kellett hagynia. Formailag önként lépett ki a pártból, de egyértelmű volt, hogy küldik. Aválasztások után is több lényeges kérdés, korrupciógyanús kérdés nyitva maradt. A  polgármesternek ezekkel még szembe kell néznie. A szembenézés amúgy eddig nem ment túl jól neki, a botrány kirobbanása óta a Fideszből való kilépését bejelentő rövid sajtótájékoztatón kívül nem állt a nyilvánosság elé.

Indul a roham a gumiszervizekben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.31. 17:03

Fotó: Konstantin Chalabov/Sputnik / AFP
Mivel októberben szinte nyár volt, nem volt indokolt télire cserélni a gumiabroncsot, most azonban szinte mindenki egyszerre támadja a szervizeket.
Az autósok 80 százaléka még októberben is nyári abroncsot használ, ez idén rendben is volt, hiszen sorra dőltek a melegrekordok, a hirtelen lehűlés miatt most azonban többség egyszerre indul autóabroncsot cserélni – derült ki a Bridgestone közel húszezer ember bevonásával készült friss kutatásából. 
A válaszadók 78 százaléka szerint a gumicsere akkor aktuális, ha az átlaghőmérséklet tartósan 7 fok alá csökken. A felmérés eredménye szerint a férfiak és a nők másként hozzák meg az abroncscserével és az új autógumik vásárlásával kapcsolatos döntéseiket. A férfiak elsősorban az internetről tájékozódnak (férfi: 61, nők: 38 százalék), a női válaszadó közel fele (nők: 49, férfi: 21 százalék) szívesebben hagyatkozik gumiszervizben dolgozók véleményére. A férfi megkérdezettek közel harmada (32 százalék) 4-5 évente cserél abroncsot, a hölgyek jó része (37 százalék) ebben a kérdésben is inkább a szakemberek visszajelzésére alapozza a döntését. 
Új gumi vásárlásával a megkérdezettek több mint harmada megvárja, amíg a gumik profilmélysége eléri a KRESZ szerinti minimális, 1,6 milliméteres értéket, ami a közlekedésbiztonság szempontjából már kockázatosnak számít.  
Minden évben felmerül, érdemes lenne-e hazánkban is kötelezővé tenni az évszaknak megfelelő abroncshasználatot. A szabályozás körüli vita bizonytalanságot eredményez, mert ugyan a jelenleg hatályos magyar törvények szerint a taxisofőrökön kívül senki sem kötelezhető az évszaknak megfelelő abroncs használatára, az erre vonatkozó kérdésre a női kitöltők csupán 40, a férfiaknak pedig 70 százaléka tudta a helyes választ.
Illusztráció
Fotó: Hankook
Ahogy télen az időjárásnak megfelelően kabátot, csizmát veszünk, az autónkat is érdemes felkészíteni a hideg hónapokra. A nyári abroncsok gumikeveréke sokkal keményebb, a mintázatuk nem, vagy csak minimálisan lamellázott. Mivel magasabb üzemi hőmérsékletre tervezik, száraz vagy vizes aszfalton való tapadásra és a menetstabilitás biztosítására alkalmasak. Fagyos időben akár kétszer nagyobb féktávra is szüksége lehet az autónak, hogy nyári abroncsokkal megálljon – olvasható a Hankook Tire Budapest Kft. közleményében. 
Érdemes figyelni a profilmélységre, nem javasolt kopott abroncsokat használni, mert úgy az egyik legfőbb funkcióját; az extra kapaszkodóképességét veszti el a téli gumi. Nem véletlen, hogy az alpesi országokban négy milliméter a minimális téli profilmélység, és ezt komolyan be is tartatják. A profilmélység változásának figyelemmel kísérésében segít az úgynevezett téli kopásjelző, amely figyelmeztet a csere szükségességére.  
Szakemberek szerint nem feltétlenül kell a legdrágábbat választani. A vezetési szokásaink alapján megkereshetjük meg a legjobb ár-érték arányú abroncsot. Érdemes megnézni az európai abroncsmatrica értékeket, és a különféle tesztek is iránymutatást adhatnak. 
A gumiabroncsok mellett célszerű az autó műszaki állapotát is rendszeresen ellenőrizni, fontos, hogy az akkumulátor, a világítás, a fagyálló folyadék, fékrendszer is rendben legyen. Indulás előtt ajánlott fékpróbát végezni, ellenőrizzük a fékút hosszúságát. A hidegben vezetni óvatosabban is kell. Érdemes elkerülni a hirtelen mozdulatokat, két kézzel fogjuk a kormányt. Tartsunk megfelelő követési távolságot, különösen manőverezések közben, hóval borított útfelületen vagy a szitáló esőben – ajánlják a szakemberek.

Végleg elállt a kormány a közigazgatási bíróságok tervétől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.31. 16:46

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A bíróságot meg kell óvni a felesleges vitáktól - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter.
A kormány úgy döntött, hogy nem vezeti be a szervezetileg elkülönülő közigazgatási bírósági rendszert, de készül egy törvénytervezet gyorsabbá és kiszámíthatóbbá teszi a közigazgatási bíráskodást - mondta az igazságügyi miniszter csütörtökön az MTI-nek. Varga Judit közölte, a kormány még tavasszal döntött úgy, hogy határozatlan időre elnapolja a szervezetileg elkülönülő közigazgatási bírósági rendszer felállítását. Komoly szakmai vitát követően a kormány úgy látja, hogy a bíróságot meg kell óvni a felesleges vitáktól, ezért megtartaná az egységes bírósági rendszert, nem lesz önálló közigazgatási bírósági szervezet. A most készülő törvénytervezet - minimális átalakítás mellett - világos keretet biztosít majd a közigazgatási bíráskodásnak, gyorsítja a jogorvoslatok lezárását és kiszámíthatóbbá teszi a joggyakorlatot - emelte ki a miniszter. Hozzátette: a tervezetet az Országgyűlés őszi ülésszakán benyújtják a parlamentnek. A közigazgatási bíráskodásra vonatkozó kormányzati elképzelések megfelelnek az európai és nemzetközi normáknak, a Velencei Bizottság is elfogadhatónak minősítette azokat tavasszal, kiállt tehát minden jogi próbát, ezért a kormány döntésében a nemzetközi vita nem játszott szerepet - mondta. A törvénytervezet szerint a polgárok érdekeit jobban kiszolgálni képes jogorvoslati fórumrendszert alakítanának ki, a mostani szerteágazó közigazgatási jogorvoslati rendszer helyett. A tervezet egyértelműbb és világosabb kereteket ad, és egységesebbé teszi a bírói joggyakorlatot is - ismertette. A részletekről szólva elmondta: tovább szélesedik azon ügyek köre, amelyek esetében a hatósági eljárás egyfokú lesz, és ezután közvetlenül bírósághoz lehet fordulni a sérelmezett közigazgatási határozat ellen. A közigazgatási bírósági felülvizsgálati rendszer pedig kétszintű lesz: első fokon a megyei törvényszéken lehet megtámadni a sérelmezett határozatokat, majd - a törvény által biztosított esetekben - ezután lehet a Kúriához fordulni jogorvoslatért - számolt be róla Varga Judit. A miniszter közölte: a törvénytervezetben szerepel az is, hogy a bíróságok ítélkezésének egységesítése érdekében nemcsak a közigazgatási, hanem a büntető és a polgári ügyszakban is közvetlenül a Kúriához lehet majd fordulni, jogegységi eljárást kezdeményezni, ha egy jogkérdésben valamely bíróság eltér a Kúria döntésétől.