Előfizetés

Komolyodik a helyzet Washingtonban: a képviselőház jogszerűnek nyilvánította a Trump felmentésére irányuló eljárást

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.31. 17:24

Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
Bár ez még mindig nem az impeachment eljárás megindítása.
Az amerikai képviselőház csütörtökön megszavazta az elnök felmentésére irányuló eljárás jogszerűségét kimondó határozatot. A demokrata párti többségű képviselőházban - amely az amerikai kongresszus alsóháza - 232:196 arányban voksoltak a benyújtott határozati javaslatra. A határozat értelmében az elnök alkotmányos felmentését célzó eljárás (impeachment) előtt szükséges vizsgálatok jogszerűek és ezentúl nyilvánosak is lesznek. A szavazás nem magáról az impeachment eljárás megindításáról szólt, hanem a megindításhoz vezető vizsgálatok jogszerűvé tételéről.  A republikánus törvényhozók ugyanis mindeddig azt kifogásolták, hogy demokrata párti kollégáik úgy kezdték meg a vizsgálódást és a meghallgatásokat, hogy előtte nem szavazott róla a képviselőház.  Trump percekkel a voksolás után a Twitteren reagált. "Az amerikai történelem legnagyobb boszorkányüldözése" - írta az elnök, aki a voksolás előtt, csütörtökön reggel több Twitter-bejegyzést is közzétett erről.  

Betiltják a libamájat New Yorkban is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.31. 15:02

Fotó: VIRGINIE/BELGA / AFP
2022-től tilos lesz eladni, felszolgálni és birtokolni is.
Kalifornia, illetve az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Dánia vagy Ausztrália után New York városi tanácsa is úgy döntött, 2022 után tilos lesz libamájat eladni, felszolgálni és birtokolni. A rendelkezés megszegőit 24 óránként 500-tól 2000 dollárig terjedő pénzbírsággal sújthatják – írta az Euronews.
A New York-i tiltás nagy győzelem az állatvédőknek, veszteség a libatenyésztőknek, a kiskereskedőknek és a vendéglátósoknak. Sokan már jelezték is, hogy bírósághoz fordulnak a városi tanács döntése ellen. 
A hizlalt libamájat úgy állítják elő, hogy egy fémcsövön keresztül jóval több gabonaszemet tömnek az állat torkába, mint amennyit magától megenne.  
A hízott libamáj 2013 óta hungarikum.

A Munkáspárt új népszavazást írna ki a Brexitről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.31. 14:20

Fotó: HO / AFP
Persze csak akkor, ha kormányra kerülnének.
A Munkáspárt kormányra kerülése esetén népszavazást írna ki a brit EU-tagságról, azzal a választási lehetőséggel, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja - mondta csütörtökön Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője - írja az MTI. Corbyn a párt Londonban rendezett választási kampánynyitó rendezvényén felszólalva kilátásba helyezte az elmúlt évtizedekben privatizált országos infrastrukturális hálózatok, köztük a vasút és a vízközművek köztulajdonba vételét is. Corbyn a Brexitről szólva kijelentette: miután a konzervatív párti kormányok a Brexit-folyamat eddigi három évében kudarcot vallottak, "a megosztottság és a kudarc e három hosszú éve után" ki kell venni a döntést a politikusok kezéből, és a népre kell bízni a végső szó kimondását. A Labour vezetője szerint ha a párt a december 12-re kiírt előrehozott parlamenti választáson kormányra kerül, tárgyalásokat kezdeményez az EU-val a jövőbeni kapcsolatrendszerről, "hat hónapon belül rendezi" a Brexitet, és utána a választókra bízná annak eldöntését, hogy Nagy-Britannia egy "észszerű" megállapodás alapján kilépjen-e az EU-ból, vagy maradjon annak tagja. A bennmaradás lehetőségének említését a dél-londoni Battersea városrészben tartott kampánynyitó gyűlés hallgatósága óriási ovációval fogadta. Ebben a választókörzetben a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazáson a választók 77 százaléka a bennmaradásra voksolt. Országos átlagban a referendum résztvevőinek szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre szavazott. Corbyn a csütörtöki kampányrendezvényen hangsúlyozta: bárhogy döntsön a nép a brit EU-tagság kérdésében, azt a munkáspárti kormány végrehajtja. A Munkáspárt vezetője nem először veti fel a Brexit-megállapodás újratárgyalásának és az újabb EU-népszavazás meghirdetésének lehetőségét. Nemrégiben, még az előrehozott választások kiírása előtt egy pártrendezvényen kijelentette: kormányzásának első három hónapjában a Munkáspárt észszerű egyezségre jut az EU-val a Brexit feltételeiről. Nagy-Britannia ennek alapján új vámuniós viszonyrendszert alakítana ki az EU-val és szoros kapcsolatban maradna az unió egységes belső piacával is. Megválasztása után hat hónappal a Labour-kormány ezt a megállapodást népszavazásra bocsátja, és a szavazólapon szerepel majd az a választási lehetőség is, hogy Nagy-Britannia bennmaradjon az Európai Unióban - mondta a három héttel ezelőtti rendezvényen is a Munkáspárt vezetője.