Előfizetés

Orbán a Fidesz és a KDNP bajtársias szövetségéről: túl a barátságon

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.31. 18:57

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A miniszterelnök születésnapja alkalmából köszöntötte a fantasztikus sikereket felmutató kisebbik kormánypártot.
A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szövetsége egy bajtársias szövetség - jelentette ki az MTI tudósítása szerint Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a KDNP honlapjára feltöltött videóban. (Egy több mint fél órás videó szól a KDNP 75 évéről, ebben beszél Orbán.) A kormányfő hozzátette: ez a szövetség túl a barátságon megold egy nagyon nehéz problémát, a modern politika egyik nehéz problémáját, amit úgy neveznek, az igazság és a többség problémája. "A politikában ahhoz, hogy cselekedni tudjunk és jót tehessünk, többségre van szükség" - emelte ki Orbán Viktor, hozzátéve: a többséget úgy kell megszerezni, hogy közben nem feledkeznek meg az igazságról sem. Azt mondta: az igazság többség nélkül "béna", nem tud hatni a politikában. A többség ugyanis igazság nélkül értelmetlenné válik, mert elveszíti morális alapjait és az igazi tágas, szellemi horizontot. Ezt oldja meg a Fidesz és a KDNP együttműködése azzal, hogy pártszövetséget alkotva indulnak minden egyes választáson - fejtette ki. Orbán Viktor azt mondta: a KDNP dolga, hogy képviselje azokat az eszméket és értékeket, amelyek horgonyként rögzítik a pártszövetségüket. A Fidesznek pedig az a dolga, hogy a horgonykötél okos méretezésével olyan kört fusson be, amelynek segítségével begyűjtheti a többséghez szükséges szavazatokat. Így meglesz a többség és a horgony miatt sohasem veszíthetik el a szilárd szellemi, erkölcsi alapjaikat - tette hozzá. Európában ezt alig sikerült megoldania pártszövetségnek - jegyezte meg Orbán Viktor, hozzáfűzve: hogy Magyarországon sikerült, az a KDNP-nek köszönhető. A kormányfő a párt 75. születésnapja alkalmából köszöntötte a kereszténydemokratákat, s azt mondta, lélekben maga is annak tartja magát. Orbán Viktor gratulált a párt 75 évéhez, fantasztikus sikereihez és ahhoz az erkölcsi, szellemi bátorsághoz, amit ezalatt a 75 év alatt közösségük mutatott. "Magyarország mindannyiunk előtt, a Jóisten mindannyiunk fölött. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok" - zárta szavait Orbán Viktor. 
Akinek van türelme 38 perc KDNP-hez:

Csak a szokásos: úgy próbálják cáfolni a Népszava hírét, hogy elismétlik azt, amit a cikkben írtunk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.31. 17:59

Fotó: BARTOS GYULA
Kivéve persze azt, ami nem illik be a "cáfolatba".
Ma számoltunk be arról, hogy kellemetlen meglepetés érte a kórházigazgatókat, amikor kiderült, hogy az egyáltalán nem kért, de ajándékként beharangozott elektromos autókért havi díjat kell fizetniük. Alig telt el a nap, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ már elő is állt a "cáfolattal". Azt írják: 
"A Népszavában megjelentekkel ellentétben nem bérautókat kapnak az egészségügyi intézmények, és nem kell bérleti díjat fizetniük. Ahogy azt Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter október elején bejelentette a kormány hárommilliárd forintos támogatásával több mint kilencven egészségügyi intézmény 249 korszerű, elektromos autót kap használatba a telephelyek közötti közlekedésre, vér és vérkészítmények szállítására, sürgősségi szállításokra. A lehetőséggel élő kórházaknak a vételárat nem, csupán a havi bruttó 53.973 Ft-os használati díjat kell kifizetniük, amelyben benne van a karbantartás, javítás- és szervizszolgáltatás, a szezonális gumicsere, a gumiabroncsok karbantartása és tárolása, a teljes körű CASCO biztosítás, a káresemények biztosítási ügyintézése és az asszisztencia szolgáltatás is. Ez az összeg töredéke annak, amit az egészségügyi intézmények a jelenlegi, nem elektromos autókra költenek. Mindemellett a hárommilliárd forintos állami támogatásból 132 töltőállomás is létesül az egészségügyi intézményeknél, amely tovább csökkenti a költségeket. A Népszavában megjelent cikk durva félrevezetés, és a fentiek alapján egyértelmű, hogy a miniszter pontosan fejezte ki magát."  A durva félrevezetés pedig így hangzott a cikkben: az intézményeknek a következő öt évben a Volkswagen e-Golf típusú kocsikért darabonként és havonta mintegy 54 ezer forintot kell fizetniük. Egy apróságot azért nem említenek a közleményben, ami viszont a cikkünkben szerepel: 
ha évente 30 ezer kilométernél többet futnak a kocsik, a havi 54 ezer (bocsánat: 53 9873) forint felett minden megtett kilométer után további 34 forintot számítanak fel.

Lemondott Miskolc jegyzője, miután fideszes polgármester-jelöltként veszített a választásokon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.31. 17:42

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Pedig még Orbán is kampányolt neki.
Lemondott posztjáról október 31-i dátummal Miskolc jegyzője; Alakszai Zoltán a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjeként indult az október 13-i önkormányzati választáson, ám veszített. Pedig még Orbán Viktor is kampányolt neki. A miskolci városháza sajtóosztálya csütörtökön tájékoztatta az MTI-t arról, hogy közös megegyezéssel távozik tisztéből a jegyző. A közleményben kiemelték, hogy Alakszai Zoltán további munkájához sok sikert kíván Veres Pál polgármester, akit október 13-án civil szervezetek és az ellenzéki pártok jelöltjeként választottak polgármesterré. A sajtóosztály tájékoztatása szerint a jegyzői feladatok ellátásával Vargáné Pápai Ildikó aljegyzőt bízta meg a polgármester, a miskolci önkormányzat pedig pályázatot írt ki a jegyzői állás betöltésére. Az önkormányzati választáson Veres Pál 35 135, míg Alakszai Zoltán 26 177 voksot kapott.