A belső biztonság csak Orbán fedősztorija volt

Publikálás dátuma
2019.11.01. 07:26

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A magyarok, a lengyelek és csehek is vesztésre állnak a kvótaperben, aminek a vége egy súlyos pénzbüntetés is lehet.
Az EU menekültpolitikája mellett tette le a garast az Európai Bíróság tanácsadója, amikor előzetes véleményében úgy foglalt állást, hogy a magyar, a lengyel és a cseh kormány a menekültkvóták elutasításával megszegte az unió döntését, írja a Bloomberg. Az Európai Bíróság főügyésze rámutat, hogy a három országnak eleget kellett volna tennie a menedékkérők ideiglenes befogadását célzó határozatnak, mivel a tagállamok közti tisztességes együttműködés feltételezi, hogy az egyes kormányok végrehajtják kötelezettségeiket. Ám ez esetben kifejezetten nem ez történt, ami viszont veszedelmes precedenst teremt és az első lépést jelenti, hogy összeomoljon a jogállam által vezérelt, rendezett társadalom. Merthogy – tette hozzá Sharpeston – a szolidaritás az európai terv alapja. A közös jó érdekében részt kell vállalni a kollektív felelősségből és terhekből. Mint emlékezetes, az Európai Tanács 4 éve mondta ki, hogy Olaszország és Görögország migrációs terheinek enyhítésére a többieknek át kell venniük meghatározott számú menekültet. Ám erre Budapest, Varsó és Prága nem volt hajlandó. Ezért a Bizottság két éve a luxembourgi testülethez fordult. Ítélet rövidesen várható, a bíróság az esetek többségében tartja magát a szakértő véleményéhez. Magyarország két éve már felsült ezen a fórumon, amikor kérelmezte a kvótadöntés megsemmisítését. Most a Fidesz úgy reagált, hogy a magyarok már számtalanszor kifejezésre juttatták: nem kérnek a migránsokból, ezért a párt azt kéri, hogy a kormány álljon ellent bármiféle nyomásnak. A lengyel vezetés azt közölte, hogy igazságtalanul pécézték ki ezt a három országot. A cseh miniszterelnök bejelentette, hogy továbbra sem hajlandó rábólintani a kötelező áttelepítésekre.   

Maszlag a belső biztonság

Ha az Európai Bíróság követi a legfőbb ügyész szakvéleményét, az várhatóan csak még jobban elmélyíti a kelet-nyugati ellentéteket az unión belül, figyelmeztet a Neue Zürcher Zeitung. Az ügyész visszautasította a három állam indoklását, miszerint ez esetben a belső biztonságuk forgott kockán, hiszen ők határozhatták volna meg, hogy az adott kérelmezők jogosultak-e menedékre vagy sem. Ezen kívül az akkori, rendkívül súlyos helyzetben kötelességük lett volna segíteni a déli országoknak. Ha pár hónap múlva elmarasztaló ítélet lát napvilágot, az igen kemény pénzbüntetést tartalmazhat.
Szerző

Ismét összecsaptak tüntetők és rendőrök Hongkongban

Publikálás dátuma
2019.10.31. 21:27

Fotó: ANTHONY WALLACE / AFP
A hatóságok által nem engedélyezett megmozdulást rendőrök könnygázzal oszlatták fe.
Újabb összecsapások törtek ki csütörtökön Hongkong központi kerületében, ahol több száz, maszkot viselő ember tüntettet, kihasználva Halloween ünnepét, hogy megkerülje a helyi kormányzat döntését, amely szerint tilos az arc eltakarása a tiltakozásokon. A hatóságok által nem engedélyezett megmozdulást rendőrök könnygázzal oszlatták fel, ezt követően összecsapások törtek ki, többeket őrizetbe vettek. Ezenkívül a Kowloon-félsziget szárazföldi részén található Mong Kokban százak tiltakoztak egy metróállomásnál. Ezt a megmozdulást is könnygázzal oszlatta fel a rendőrség. Az EFE spanyol hírügynökség megjegyzi: a Halloween miatt, amely az egykori brit gyarmaton komoly hagyománnyal bír, könnyen össze lehetett keverni a maszkot viselő tüntetőket azokkal, akik mindössze a szórakozás és az ünneplés miatt öltöttek álarcot. A lehetséges incidenseket megelőzendő a rendőrség már a reggeli óráktól kordonokkal zárta le a központi körzet számos és a város több részét, ami bírálatokat váltott ki amiatt, hogy a biztonsági intézkedések ellehetetlenítették a lakosokat az ünneplésben. Hongkongban már öt hónapja tart az a tüntetéshullám, amelyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, mára azonban a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni, általános tiltakozássá alakult. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be. Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az "egy ország, két rendszer" elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben között megállapodás szerint Kína ötven évre magas szintű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre inkább növeli befolyását a városban.
Szerző

Komolyodik a helyzet Washingtonban: a képviselőház jogszerűnek nyilvánította a Trump felmentésére irányuló eljárást

Publikálás dátuma
2019.10.31. 17:24

Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
Bár ez még mindig nem az impeachment eljárás megindítása.
Az amerikai képviselőház csütörtökön megszavazta az elnök felmentésére irányuló eljárás jogszerűségét kimondó határozatot. A demokrata párti többségű képviselőházban - amely az amerikai kongresszus alsóháza - 232:196 arányban voksoltak a benyújtott határozati javaslatra. A határozat értelmében az elnök alkotmányos felmentését célzó eljárás (impeachment) előtt szükséges vizsgálatok jogszerűek és ezentúl nyilvánosak is lesznek. A szavazás nem magáról az impeachment eljárás megindításáról szólt, hanem a megindításhoz vezető vizsgálatok jogszerűvé tételéről.  A republikánus törvényhozók ugyanis mindeddig azt kifogásolták, hogy demokrata párti kollégáik úgy kezdték meg a vizsgálódást és a meghallgatásokat, hogy előtte nem szavazott róla a képviselőház.  Trump percekkel a voksolás után a Twitteren reagált. "Az amerikai történelem legnagyobb boszorkányüldözése" - írta az elnök, aki a voksolás előtt, csütörtökön reggel több Twitter-bejegyzést is közzétett erről.  
Szerző
Témák
USA impeachment
Frissítve: 2019.11.01. 16:43