Előfizetés

Soros: "Nem megyek Magyarországra, amíg Orbán hatalmon van, mert fanatikus hívei veszélyesek"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.02. 14:44

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
A magyar származású milliárdos attól tart, hogy a vele szemben kegyetlen propaganda fizikai támadást gerjesztene.
Soros Györggyel készített interjút a Guardian, végigvették az életét, és aktuális ügyekről is elmondta véleményét. Soros jövőre lesz 90 éves, és azt mondta, az ellenségei kihívást jelentenek számára, ellenfelei feltöltik energiával. "Ha arra a listára nézek, amelyen azok az emberek, országok és mozgalmak vannak, amelyek támadnak engem, úgy érzem, hogy valamit jól csinálok. Büszke vagyok az ellenségeimre!" - jelentette ki. Az interjú során Orbán Viktor is szóba került, a kettőjük közötti konfliktusról Soros azt mondta, hogy nem személyes, hanem ideológiai természetű, ellentétes nézeteket vallanak a világról. A magyar-amerikai üzletember a rendszerváltás idején még támogatta Orbánt, mert "akkoriban nagyon aktív támogatója volt a nyílt társadalomnak", azóta viszont "kizsákmányolóvá vált", aki "maffiaállamot épít". Azt is mondta, valószínűtlen, hogy visszatérne Magyarországra, amíg Orbán hatalmon van, mert félő, hogy a vele szembeni könyörtelen propaganda fizikai támadást gerjesztene. "Meglehetősen veszélyes, mert van néhány vak követője - akár csak Trumpnak -, akik megpróbálhatnának elkapni" - mondta.

A magyar néphez intéztek felhívást a Kurd Női Harcosok Erdogan miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.02. 14:09
Kurd katonanők Baghúz elfoglalása után, 2019. március 23-án
Fotó: DELIL SOULEIMAN / AFP or licensors
Azt kérik, penderítsük ki a török elnököt Magyarországról, és üdvözletüket küldik.
Ahogy azt a Népszava elsőként megírta, jövő héten, november 7-ikén érkezik Budapestre Recep Tayyip Erdoğan török elnök, hogy egyeztessen Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ezzel kapcsolatban már javában szerveződik a tiltakozás Budapesten, de most onnan is támogatás érkezett, ahonnan nem biztos, hogy számítottunk rá: a Kurd Női Harcosok (YPJ) felhíváhttps://nepszava.hu/3020250_ujra-magyarorszagra-jon-a-torok-elnok st intéztek a magyar néphez, hogy ne hagyják szó nélkül a véreskezű török vezető látogatását - szúrta ki a Mérce a szervezet Facebook-oldalán.
Posztjukban a következőket írják: „Magyarországi követőink figyelmébe/magyarok! Úgy tűnik, hogy a dzsihádista terrorista török/ISIS vezető, Erdoğan november 7-én meglátogatja Magyarországot, és bízunk benne, hogy Magyarország népe nem engedi a dzsihádista terrorista Erdoğant az országába! Hogy Magyarországról mindenki, sőt, Magyarországon kívülről is csatlakozni tud a tüntetéshez, hogy elítéljék ezt a »vezetőnek« nevezett dzsihádista terroristát, és kipenderítsék Budapestről/Magyarországról oda, ahonnan jött. Üdvözletünket küldjük Magyarország népének.” A Mérce emlékeztet, hogy Budapesten több szervezet közösen szervez tüntetést a török elnök látogatásának napjára, hogy így ítéljék el Rozsava török megszállását, és álljanak ki a feminista, öko-szocialista elvek alapján működő kurd népállam mellett.

Kiszállt a demokraták elnökjelölti versenyéből Beto O'Rourke

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.02. 13:05

Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
Már nem tudja megfelelően lelkesíteni a támogatóit.
Beto O'Rourke volt texasi képviselő bejelentette pénteken, hogy kiszáll az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségéért folyó versenyből. Döntését azzal indokolta, hogy már nem tudja úgy lelkesíteni a támogatókat, mint a tavalyi szenátusi választáson, amikor csekély különbséggel veszített a hivatalban lévő republikánus Ted Cruzzal szemben a hagyományosan republikánus többségű déli államban. O'Rourke azt mondta egy iowai kampánygyűlésen, hogy nem szívesen hozta meg ezt a döntést, és hogy mindennek ellenére aktívan részt vesz majd a Donald Trump elnök legyőzésére irányuló küzdelemben, noha nem beszélt arról, hogy ezt milyen formában teszi. Az idén januárig kongresszusi képviselő texasi politikus számos demokrata párti támogató buzdítására indult el az elnökjelöltségért folyó küzdelemben a tavalyi szenátusi választáson elért eredménye hatására: csupán három százalékponttal maradt alul Ted Cruzzal szemben. Három hónappal az előválasztások kezdete előtt a Demokrata Pártban három esélyes jelölt van a felmérések szerint: Joe Biden volt alelnök, Elizabeth Warren massachusettsi szenátor és Bernie Sanders vermonti szenátor. A többiek esetében kérdéses, hogy van-e elegendő pénzük a kampányban maradásra.