Előfizetés

Pusztító vihar Kanadában - ketten meghaltak, százezrek otthonában nincs áram

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.11.03. 08:25
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Helyenként 100 kilométeres szél fújt és száz milliméternél több eső esett a kelet-kanadai Québec tartományban.
Vihar miatt több mint négyszázezer ember maradt áram nélkül a kelet-kanadai Quebec tartományban szombaton. A helyenként óránkénti száz kilométeres szél fákat, elektromos vezetékek oszlopait döntötte ki.
A vihar két ember halálát okozta.

A viharos időjárás pénteken kezdődött, Québec területének nagyobb részén egész nap esett az eső. A csapadék mennyisége helyenként elérte az 50-70 millimétert, de volt ahol a százat is meghaladta. A tartományban mintegy 30 utat lezártak, mert elöntötte a víz,
2500 fa és 250 elektromos oszlop dőlt ki.

A szolgáltatók ezer munkást vezényeltek a megsérült vezetékek megjavítására, az áramszolgáltatás helyreállítására. A szomszédos Egyesült Államokból, Detroit városából negyven szakember tart Kanadába, hogy segítségen a helyieknek.
Francois Legault québeci miniszterelnök azt ígérte, hogy az otthonok többségében a hét végére helyreáll az áramellátás, de lesznek, akiknek még napokig kell várniuk erre.

Soros: "Nem megyek Magyarországra, amíg Orbán hatalmon van, mert fanatikus hívei veszélyesek"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.02. 14:44

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
A magyar származású milliárdos attól tart, hogy a vele szemben kegyetlen propaganda fizikai támadást gerjesztene.
Soros Györggyel készített interjút a Guardian, végigvették az életét, és aktuális ügyekről is elmondta véleményét. Soros jövőre lesz 90 éves, és azt mondta, az ellenségei kihívást jelentenek számára, ellenfelei feltöltik energiával. "Ha arra a listára nézek, amelyen azok az emberek, országok és mozgalmak vannak, amelyek támadnak engem, úgy érzem, hogy valamit jól csinálok. Büszke vagyok az ellenségeimre!" - jelentette ki. Az interjú során Orbán Viktor is szóba került, a kettőjük közötti konfliktusról Soros azt mondta, hogy nem személyes, hanem ideológiai természetű, ellentétes nézeteket vallanak a világról. A magyar-amerikai üzletember a rendszerváltás idején még támogatta Orbánt, mert "akkoriban nagyon aktív támogatója volt a nyílt társadalomnak", azóta viszont "kizsákmányolóvá vált", aki "maffiaállamot épít". Azt is mondta, valószínűtlen, hogy visszatérne Magyarországra, amíg Orbán hatalmon van, mert félő, hogy a vele szembeni könyörtelen propaganda fizikai támadást gerjesztene. "Meglehetősen veszélyes, mert van néhány vak követője - akár csak Trumpnak -, akik megpróbálhatnának elkapni" - mondta.

A magyar néphez intéztek felhívást a Kurd Női Harcosok Erdogan miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.02. 14:09
Kurd katonanők Baghúz elfoglalása után, 2019. március 23-án
Fotó: DELIL SOULEIMAN / AFP or licensors
Azt kérik, penderítsük ki a török elnököt Magyarországról, és üdvözletüket küldik.
Ahogy azt a Népszava elsőként megírta, jövő héten, november 7-ikén érkezik Budapestre Recep Tayyip Erdoğan török elnök, hogy egyeztessen Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ezzel kapcsolatban már javában szerveződik a tiltakozás Budapesten, de most onnan is támogatás érkezett, ahonnan nem biztos, hogy számítottunk rá: a Kurd Női Harcosok (YPJ) felhíváhttps://nepszava.hu/3020250_ujra-magyarorszagra-jon-a-torok-elnok st intéztek a magyar néphez, hogy ne hagyják szó nélkül a véreskezű török vezető látogatását - szúrta ki a Mérce a szervezet Facebook-oldalán.
Posztjukban a következőket írják: „Magyarországi követőink figyelmébe/magyarok! Úgy tűnik, hogy a dzsihádista terrorista török/ISIS vezető, Erdoğan november 7-én meglátogatja Magyarországot, és bízunk benne, hogy Magyarország népe nem engedi a dzsihádista terrorista Erdoğant az országába! Hogy Magyarországról mindenki, sőt, Magyarországon kívülről is csatlakozni tud a tüntetéshez, hogy elítéljék ezt a »vezetőnek« nevezett dzsihádista terroristát, és kipenderítsék Budapestről/Magyarországról oda, ahonnan jött. Üdvözletünket küldjük Magyarország népének.” A Mérce emlékeztet, hogy Budapesten több szervezet közösen szervez tüntetést a török elnök látogatásának napjára, hogy így ítéljék el Rozsava török megszállását, és álljanak ki a feminista, öko-szocialista elvek alapján működő kurd népállam mellett.