Előfizetés

Húszezren tüntettek Skócia függetlenségéért

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.11.03. 11:34

Fotó: ANDY BUCHANAN / AFP
A kormányfő szerint az ország nem engedheti meg, hogy a Brexittel egyértelmű szándéka ellenére "kirángassák" az Európai Unióból.
Mintegy húszezren gyűltek össze szombaton a skóciai Glasgowban, hogy Skócia függetlenségéért tüntessenek - közölték a szervezők. Nicola Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője is jelen volt a megmozduláson. Öt éve ez volt az első alkalom, hogy a politikus részt vett egy függetlenségi rendezvényen. Órákkal a szombati nagygyűlés kezdete előtt kiadott közleményében azt írta,
"a skót függetlenség még soha nem volt ilyen közelségben. Az már valójában elérhető távolságban van".

Sturgeon pénteken azt mondta, hogy december vége előtt Londontól kérni fogja egy új függetlenségi népszavazás megtartását.
A decemberi szavazás Skócia esélye arra, hogy megússza a Brexitet és kezébe vegye sorsa alakulását - hangoztatta továbbá Sturgeon szombati közleményében. Múlt héten a brit parlament ugyanis megszavazta, hogy előrehozott parlamenti választást tartsanak az Egyesült Királyságban december 12-én. A szavazást Boris Johnson kormányfő kezdeményezte annak érdekében, hogy megtörje a politikai patthelyzetet az általa Brüsszellel együtt kimunkált Brexit-megállapodás érdekében.
A skót függetlenségről 2014 szeptemberében, vagyis a brit EU-tagságról 2016 nyarán tartott - a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött - népszavazás előtt már tartottak egy referendumot, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel. A 2016-os brit EU-tagsági népszavazáson a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt, és Nicola Sturgeon azóta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről. A skót kormányfő visszatérő érvelése szerint Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére "kirángassák" az Európai Unióból.
Skócia mellett Észak-Írországot is elvesztheti Nagy-Britannia a Brexitnek hála - erről Leo Varadkar ír miniszterelnök beszélt a nyáron. 2016-ban az északírek 56 százaléka szintén a maradásra szavazott, ráadásul az 1998-as nagypénteki megállapodásban szerepel, hogy az egyesülésről népszavazást kell tartani, ha ennek számottevő társadalmi támogatottsága lenne.

Johnson állítja, ha választást nyer, pár nap alatt lezavarja a Brexitet

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.11.03. 10:47
Boris Johnson
Fotó: AARON CHOWN / AFP
December 12-én lesz előrehozott választás, a feladatot eddig megoldani képtelen brit miniszterelnök pedig ígéri, ha nyer, már a hónap közepére életbe lépteti a kilépésről szóló megállapodást.
A brit miniszterelnök szerint ha a kormányzó Konzervatív Párt megnyeri a decemberi előrehozott parlamenti választást, már december közepére "véghezviszi a Brexitet". Boris Johnson a Sky News brit hírtelevízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette azt is, hogy Donald Trump amerikai elnök "egyértelműen tévedésben van", amikor úgy gondolja, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás akadályozza a brit-amerikai kereskedelmet.
Johnson "mélységesen sajnálatosnak" nevezte, hogy korábbi ígéretei ellenére az Egyesült Királyság nem lépett ki az Európai Unióból a csütörtökön lejárt előző határidőre, de ezért a parlamentet tette felelőssé. Kijelentette: csak a jelenlegi kormány ajánl a választóknak kész Brexit-megállapodást, és ha a Konzervatív Párt "abban a szerencsés helyzetben lesz", hogy többséget szerez a december 12-i választáson, akkor ezt a megállapodást december közepére életbe tudja léptetni.
Ha ez valóban megtörténik, az Egyesült Királyság elvileg már december 31-én is kiléphet az EU-ból.

Embervadászat Brazíliában: megint meggyilkoltak egy erdővédő őslakost

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.03. 10:19
Illusztráció
Fotó: Luisa Ricciarini / Leemage
A térségben - ahol egy a külvilágtól elszigetelt törzset is védenek az önkéntesek - ez már a harmadik gyilkosság, amit illegális fakitermelők követhettek el.
Ismeretlenek - vélhetően illegális fakitermelők - lőtték nyakon Paulo Paulino Guajajarát, egy esőerdőket védő őslakos aktivistát pénteken, írja a Reuters. és a Survival International civil szervezet honlapján. Egy társát szintén megsebesítették, két lövés érte, de élve el tudott menekülni. 
"A Bolsonaro-kormánynak őslakosok vére tapad a kezéhez" - kommentálta a történteket a brazil őslakosok szervezete, az APIB. Brazíliában rendszeresnek mondható, hogy illegális fakitermelők és bányászcégek emberei az erdőkben élő törzsekre támadnak - a Survival International szerint csak ezen a területen legalább három erdővédőt gyilkoltak már meg. Az önkéntesek feladata az afrikai vadorzók elleni küzdelemhez fogható mértékben veszélyes, ezért maguk is fegyverrel járőröznek az erdőben. A járőrök ebben a térségben nem csak természeti értékeket védik, de egy a külvilággal még nem kapcsolatba került törzset is.
Ráadásul Jair Bolsonaro már friss elnökségének első intézkedéseivel még kiszolgáltatottabbá tette az őslakosokat, mikor földjeik ügyét ügyüket egyenesen a több szállal a nagyvállalatokhoz kötődő földművelésügyi minisztérium alá utalta. Nyáron az elképesztő mértékű erdőtüzek sem voltak függetlenek a szélsőjobboldali elnök intézkedéseitől és nyilatkozataitól: támogatói például egyenesen gyújtogató napokat szerveztek, "hogy lássa Bolsonaro, hogy dolgoznának". Az elnök pedig hosszú ideig csak minimális erőfeszítéseket volt hajlandó tenni a tüzek megfékezéséért - ellenben a probléma mértékére a figyelmet felhívó szakembert kirúgta a brazil űrügynökség éléről. Az APIB szerint Bolsonaro intézményesült népirtásban cinkos.