Előfizetés

Késes férfi támadt hongkongi tüntetőkre, leharapta egy tanácsos fülét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.03. 15:12

Fotó: VIVEK PRAKASH / AFP
Legalább négyen megsérültek, mire a Peking-párti késelőt leteperték a demonstrálók. A tömeget ezután feloszlatta a rendőrség.
Legalább négy ember megsérült, mikor egy Peking-párti férfi konyhakéssel támadt a hongkongi demokráciáért tüntető emberekre vasárnap, írja a BBC. A demonstráció helyszíne ezúttal a város egy bevásárlóközpontja volt, itt történt az incidens. A beszámolók szerint a támadó előbb - mandarin nyelven, a kínai rezsimet védelmébe véve - vitázni kezdett egy nővel, annak férjével és nővérével, majd kést rántott. Mindhármukat megsebesítette, továbbá a sérültek között van Andrew Chiu Ka-yin helyi tanácsos is, aki fülének egy darabját leharapta a férfi. A fényképek alapján négynél több sérült lehet.
A támadót a feldühödött tüntetők végül leteperték és összeverték - majd pedig nekik rontott a rendőrség. A Reuters azt írja, könnygázzal oszlatták fel a plázában békés élőláncnak indult demonstrációt.
Hongkongban öt hónapja folyamatosak a demonstrációk. A tüntetők több célja teljesült már, de eddig sem a Pekinghez lojális Carrie Lam kormányzó leváltását nem érték el, sem a kirívóan brutális rendőri fellépés kivizsgálása nem indult el, de a rendőrség által több alkalommal is tombolni hagyott, tüntetőket súlyosan bántalmazó fehér ruhás ismeretlenek kilétét sem igyekeznek felderíteni a hatóságok.

Kettős rendőrgyilkosság Moszkvában

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.03. 13:36
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Öccsével együtt agyonlőtték Moszkvában Ibragim Eldzsarkijevet, aki az orosz belügyminisztérium szélsőséges csoportok elleni fellépésért felelős területi részlegének vezetője volt Ingusföldön.
A kettős rendőrgyilkosság szombat este történt. Egy ismeretlen támadó legkevesebb tíz pisztolylövést adott le az Eldzsarkijev fivérekre, miután azok kiszálltak egy gépkocsiból. Az autójukban ülő harmadik férfi sértetlen maradt. A támadást az utcai biztonsági videokamera rögzítette. A kiemelt bűnügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK) vasárnap sajtójelentések szerint kilenc személy lehetséges bűnrészességét vizsgálta, három ellen pedig körözést rendelt el. A nyomozók által legvalószínűbbnek tartott lehetőség az, hogy bérgyilkosság történt és hogy a bűncselekménynek köze van a rendőr szakmai tevékenységéhez. Nem ez volt az első merénylet Ibragim Eldzsarkijev ellen. A rendőrtiszt szolgálati gépkocsijára január 12-én lövéseket adtak le egy másik autóból, amikor éppen Csecsenföldről Ingusföldre hajtott. Eldzsarkijev a támadást épségben megúszta, de három kísérője is megsebesült. Az elkövetőknek sikerül elmenekülniük a helyszínről. A merénylet után Eldzsarkijev állami védelmet kapott. Moszkvában azonban magánügyben járt, testőrök nem voltak vele. 

Húszezren tüntettek Skócia függetlenségéért

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.11.03. 11:34

Fotó: ANDY BUCHANAN / AFP
A kormányfő szerint az ország nem engedheti meg, hogy a Brexittel egyértelmű szándéka ellenére "kirángassák" az Európai Unióból.
Mintegy húszezren gyűltek össze szombaton a skóciai Glasgowban, hogy Skócia függetlenségéért tüntessenek - közölték a szervezők. Nicola Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője is jelen volt a megmozduláson. Öt éve ez volt az első alkalom, hogy a politikus részt vett egy függetlenségi rendezvényen. Órákkal a szombati nagygyűlés kezdete előtt kiadott közleményében azt írta,
"a skót függetlenség még soha nem volt ilyen közelségben. Az már valójában elérhető távolságban van".

Sturgeon pénteken azt mondta, hogy december vége előtt Londontól kérni fogja egy új függetlenségi népszavazás megtartását.
A decemberi szavazás Skócia esélye arra, hogy megússza a Brexitet és kezébe vegye sorsa alakulását - hangoztatta továbbá Sturgeon szombati közleményében. Múlt héten a brit parlament ugyanis megszavazta, hogy előrehozott parlamenti választást tartsanak az Egyesült Királyságban december 12-én. A szavazást Boris Johnson kormányfő kezdeményezte annak érdekében, hogy megtörje a politikai patthelyzetet az általa Brüsszellel együtt kimunkált Brexit-megállapodás érdekében.
A skót függetlenségről 2014 szeptemberében, vagyis a brit EU-tagságról 2016 nyarán tartott - a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött - népszavazás előtt már tartottak egy referendumot, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel. A 2016-os brit EU-tagsági népszavazáson a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt, és Nicola Sturgeon azóta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről. A skót kormányfő visszatérő érvelése szerint Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére "kirángassák" az Európai Unióból.
Skócia mellett Észak-Írországot is elvesztheti Nagy-Britannia a Brexitnek hála - erről Leo Varadkar ír miniszterelnök beszélt a nyáron. 2016-ban az északírek 56 százaléka szintén a maradásra szavazott, ráadásul az 1998-as nagypénteki megállapodásban szerepel, hogy az egyesülésről népszavazást kell tartani, ha ennek számottevő társadalmi támogatottsága lenne.