Előfizetés

Putyin szerint Orbán „kiemelkedik európai kollégái közül”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.04. 09:58

Fotó: Vivien Cher Benko / Orbán Viktor Facebook oldala
Az orosz államfőnek nagyon szimpatikus a magyar miniszterelnök.
Vlagyimir Putyinnak nagyon szimpatikus Orbán Viktor, az orosz államfő szerint a magyar kormányfő olyan bölcs, pragmatikus és tapasztalt vezető, aki képes önálló értékítéletre is – mindezt a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov árulta el az orosz állami televízió Rosszija 1 csatornájának adott nyilatkozatában, a hírt a hvg.hu vette észre.
„Orbán nem hétköznapi vezető, s kiemelkedik európai kollégái közül”

– idézte Putyint Peszkov, aki szerint az is figyelemre méltó, ahogyan Orbán az orosz-magyar energiaügyi kapcsolatokat kezeli. Hozzátette: „Magyarországon nem beszélnek függőségről, vagy arról, hogy Oroszország politikai fegyverként használná az energiahordozókat”, és a magyarok pragmatikusan vásárolnak, és már fel is töltötték valamennyi föld alatti tározójukat.

1956. november 4.: félárbócon a nemzeti lobogó az Országház előtt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.04. 09:27

Fotó: Mohai Balázs / MTI
A forradalom és szabadságharc leverésének 63. évfordulója van ma.
Katonai tiszteletadás mellett Benkő Tibor honvédelmi miniszter jelenlétében felvonták, majd félárbócra engedték Magyarország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 63. évfordulóján, hétfő reggel Budapesten, a parlament előtti Kossuth Lajos téren - írja az MTI. A kegyelet kifejezéseként a lobogó egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon. A lobogót esőben, a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel, majd a Szózat zenéjére eresztették félárbócra. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység. A Parlament főlépcsője feletti erkélyek egyikén egy lyukas magyar zászló, a másikon egy fekete gyászzászló lengett. Egész nap gyertyát lehet gyújtani a Terror Háza Múzeumnál, a Hősök falánál, továbbá protokollmentes megemlékezés lesz a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál. Este 6 órakor emlékkoncert kezdődik a Szent István-bazilikában, közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara. November 4-ét, amikor az 1956-os események áldozatairól emlékeznek meg, a kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá.

Akadályozták az ombudsman munkatársait az idősotthon ellenőrzésénél

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.11.04. 08:30
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nem akarták beengedni a visegrádi Aranykor Alapítvány Idősek Otthonába az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának (AJBH) szakértőit, akik ellenőrizni szerették volna, minden a jogszabályoknak megfelelően működik-e az intézményben – derült ki az AJBH látogatásról készült jelentésből.
Ez ugyanaz az otthon, ahonnan az idei év elején három idős ember ellátási szerződését felmondták, mert a fenntartó alapítvány vezetése szerint valótlanságokat állítottak az intézmény működéséről. Annak, hogy az ombudsman munkatársait be sem akarták engedni, a jelentés szerint az volt az oka, hogy az alapítvány kuratóriumának elnöke (aki telefonon értesült a látogatásról) nem járult hozzá a szakértői ellenőrzéshez. A hozzájárulására egyébként nem is lett volna szükség, a hivatal szakértői ugyanis az ENSZ kínzás elleni egyezménye által előírt Nemzeti Megelőző Mechanizmus keretében jártak el, így korlátozás nélkül beléphettek volna, az együttműködési kötelezettség megsértése alaptörvényellenes. Erre végül az alapítvány vezetője is rájött, aki húsz perc várakoztatás után megengedte az AJBH szakértőinek, hogy belépjenek. A látogatás időpontjában az otthonban 36 lakó élt, az átlagéletkor 75 év, az egészségügyi személyzet létszáma 9 főből állt, közülük négyen a szükséges engedély nélkül dolgoztak. Orvos heti kétszer két órát rendelt, de csak azokat a lakókat vizsgálta, akiknél az ápolók valamilyen problémát jeleznek. Volt olyan ellátott, aki már nem is emlékezett arra, mikor járt utoljára orvosnál. Az intézményt 4-5 személy tudta csak (bejelentés után) elhagyni rendszeresen, akik önállóan mozognak. Akik erre képtelenek, nem tudnak kimozdulni, az otthon emberi erőforrás hiányában nem tud nekik ebben segíteni, ők teljesen elzárva élnek a külvilágtól, többen évek óta nem jutottak ki a szabad levegőre sem. A jelentés említést tett a hivatal munkatársaival beszélő lakók kirúgásáról is: az AJBH szerint az jogsértő módon történt. Minderre az intézmény vezetőjének, az alapítvány elnökének és az emberi erőforrások miniszterének figyelmét is felhívták.