Előfizetés

Valami Dél-Amerika - Az U17-es labdarúgó-válogatott hányattatásai

Hegyi Iván írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.11.05. 11:50

Fotó: Martin Rose - FIFA,Contributor / MLSZ
Nem okozott meglepetést az U17-es magyar labdarúgó-válogatott a brazíliai világbajnokságon, győzelem nélkül, simán kiesett.
Illedelmes volt, nem keltett különösebb feltűnést a magyar együttes az U17-es világbajnokságon: a csapat nyeretlen utolsóként, egyetlen ponttal búcsúzott a tornától már a csoportmérkőzések után. Tekintettel arra, hogy e korosztály vb-i közül korábban csak egyetlen egyen jártak honfitársaink – még 1985-ben, amikor meghívásos alapon zajlott a vetélkedő –, nagy reményeket csupán a hazai hurráoptimizmus titánjai tápláltak, illetve próbáltak meg gerjeszteni, ám megint csak kiderült, hogy a magyar futball huszonegyedik századi, avítt világában a szekértolás bajnokai elsöprő többségben vannak a pálya vitézeihez képest.
Az U17-es találkozón talán még az sem volt váratlan, hogy a magyar csapat három brazíliai mérkőzését – Nigéria 2-4, Ausztrália 2-2, Ecuador 2-3 – együttvéve 2067 szurkoló tekintette meg. (Ha a FIFA-adatoknak hinni lehet, az átlag nézőszám 689-re rúgott.) Az már inkább mellbe vágott, amit Preisinger Sándor, a fiatalok szövetségi edzője mondott a goianiai búcsú után: „A magyar közegnek fel kell ismernie, hogy az afrikai, ázsiai és dél-amerikai futball is előttünk jár, dinamikában és játékgyorsaságban óriási hátrányunk van, amit nem egy pillanat alatt fogunk behozni, ehhez évek szisztematikus munkája szükséges.”
Fogóddzunk meg, elvégre az eddig tapasztaltaknál is nagyobb a baj, ha a magyar közeg nem pusztán azt nem ismerte fel, hogy Afrika és Ázsia nem elhanyagolható része eléje került, de felelős posztot betöltő képviselője szerint arra sem ébredt még rá, hogy Dél-Amerika elhagyta. Pedig hát e térséggel szemben kiáltó a különbség; jóllehet a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) világranglistája korántsem etalon, legalább arról értesülni illett volna, hogy Dél-Amerika négy válogatottja sorakozik a lajstrom első tíz helyezettje között (3. Brazília, 5. Uruguay, 9. Argentína, 10. Kolumbia). Pláne olyankor, amikor arra készül Magyarország ötvenedik helyezett válogatottja, hogy az új Puskás Ferenc Stadion megnyitóján Uruguay legjobbjaival találkozzék...
Volt persze megannyi jóval szebb periódus is a magyar futball történetében, mint az elmúlt harminc év – és kiváltképp a legutóbbi évtized –, mint ahogyan akadt áttekinthetőbb és hitelesebb sorrend is a FIFA-ranglistánál. Amikor még kizárólag Élő-pontok alapján sorolták be a nemzeti együtteseket, komolyabban lehetett és kellett venni a kimutatást, ráadásul hajdanán összehasonlíthatatlanul nagyobb örömmel böngészhették idehaza a sorrendet, mint az eredményekben és talentumban különösen szegény 2010-es években. Egy „százassal” korábban, az 1910-es esztendőkben a 3. és a 6. között mozgott az év végi magyar helyezés, hogy aztán dekádokon át a közvetlen élmezőnyben, sőt 1952-től 1957-ig egyhuzamban listavezetőként zárja az évet a válogatott. Az 1960-as esztendőkben a 2. és a 7. hely között „ingáztak” honfitársaink, s még Marseille évében, 1969-ben, majd az újabb vb-selejtezős – a svéd edströmös – kiesés esztendejében, 1973-ban is hatodikok, illetve nyolcadikok voltak. Utóbb 1985-ben sikerült felmutatni egy 13. helyet, és slussz...
Marad immár a nem túl jó karban lévő ötvenes.
Azért a több mint harminc évet összeköti, hogy 1986, a 3-0-ás magyar–brazil után újra telt ház lesz a zuglói létesítményben. Akadnak, akik a Puskás aréna avatása iránti érdeklődést a stadionépítési program fényes beteljesüléseként aposztrofálják. Ám a jegyek mindenekelőtt azért keltek el, mert néhány, futballban ragyogó évtized során eltéphetetlenné vált a kötődés a Stadionhoz. Az aréna nem attól vált védjeggyé meg szívcsücsökké, hogy milyen korszakban építették, hanem attól: kik – és hogyan! – futballoztak benne. Amikor Anglia, Argentína, Franciaország, az NSZK vagy Olaszország válogatottját győzték le a legendás létesítményben a régiek, senki nem emlegette, mikor készültek a pilonok, ellenben a védelem oszlopaira, valamint a fedezet- és a csatársor kimagasló alakjaira mindenki módfelett büszke volt. Ezért az újra nyitásra akkor is megtelnének a tribünök, ha a Gázművekkel találkozna a válogatott, mint tette azt az 1953 májusában tartott próbameccsen (11:1). Amúgy az a Gázművek osztályozót vívott az NB I-ért „az évszázad mérkőzése”, a londoni 6:3 után ötvenhárom novemberében-decemberében.
Miként Németh András, az U17-es csapat duplázó csatára mondta az „ecuadori” találkozó lefújása után: „Van hova fejlődni.”

Bale és Ramsey is tagja a magyarok elleni walesi keretnek

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.05. 09:41

Fotó: GEOFF CADDICK / AFP
A csapat jövő szombaton Azerbajdzsán vendégeként lép pályára, három nappal később pedig Marco Rossi csapatát fogadja Cardiffban.
A két legnagyobb sztár, Aaron Ramsey és Gareth Bale is tagja az azeriek és a magyarok elleni Európa-bajnoki selejtezőkre készülő walesi labdarúgó-válogatott keretének. A walesi szövetség honlapjának beszámolója szerint előbbi a kvalifikációs sorozatban először áll Ryan Giggs szövetségi kapitány rendelkezésére, míg utóbbi az elmúlt hetekben sérülés miatt nem játszott klubjában, a Real Madridban. A walesi csapat jövő szombaton Azerbajdzsán vendégeként lép pályára, három nappal később pedig Marco Rossi csapatát fogadja Cardiffban. Amennyiben a magyarok nyernek, akkor kijutnak a jövő évi kontinensviadalra, amelynek egyik helyszíne a Puskás Aréna lesz.

A walesi keret:

Kapusok: Wayne Hennessey (Crystal Palace), Danny Ward (Leicester City), Adam Davies (Stoke City) Védők: Ben Davies (Tottenham Hotspur), Neil Taylor (Aston Villa), James Lawrence (St. Pauli), Ashley Williams (Bristol City), Regan Poole (MK Dons), Chris Mepham (Bournemouth), Tom Lockyer (Charlton Athletic), Connor Roberts (Swansea City), Chris Gunter (Reading) Középpályások: Joe Allen (Stoke City), Will Vaulks (Cardiff City), Joe Morrell (Lincoln City), Ethan Ampadu (RB Leipzig), Matt Smith (Queens Park Rangers), Dylan Levitt (Manchester United), Aaron Ramsey (Juventus) Támadók: Harry Wilson (Bournemouth), Daniel James (Manchester United), Tom Lawrence (Derby County), Rabbi Matondo (Schalke 04), Gareth Bale (Real Madrid), Tyler Roberts (Leeds United), Kieffer Moore (Wigan Athletic), Sam Vokes (Stoke City)

Dibusz véd Uruguay ellen

Népszava
Publikálás dátuma
2019.11.04. 18:40

Fotó: Népszava
Sajtótájékoztatón nevezte meg azokat a játékosokat Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, akikre számít az Uruguay elleni felkészülési és a Wales-szel szembeni sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőn. Az olasz szakember huszonöt mezőnyjátékosnak és három kapusnak küldött meghívót.  
"Meg kell vizsgálnunk mindenkinek az állapotát, ezért van ekkora keret, ugyanakkor nem szeretnék kísérletezni Uruguay ellen sem. Rendkívül fontos számunkra, hogy a stadionavatón is jól szerepeljünk” – mondta a kapitány. A dél-amerikaiak elleni november 15-iki mérkőzésen adják át az új Puskás Ferenc Stadiont. Ezen a mérkőzésen a ferencvárosiak kapusa, Dibusz Dénes kap lehetőséget. 
"Dénes remek formában van, gyakorlatilag hét-nyolc meccs óta folyamatosan kiválóan teljesít - hangsúlyozta Rossi. - Sosem volt még ennyi ideig ilyen remek a formája. Ugyanakkor szeretném leszögezni, hogy Gulácsi Péter is nagyszerű teljesítményt nyújt, láthattuk, hogy a Freiburg és a Mainz ellen is remekül védett a Bundesligában. Szóval, azt gondolom, hogy kapusposzton most jól állunk." 
A szakembert megkérdezték nézeteltéréséről Dzsudzsák Balázszsal (a csapatkapitány nem fogott kezet Rossival, amikor a szakember lecserélte Azerbajdzsán ellen) is, amire a kapitány azt mondta: "állami üggyé vált ez a kérdés, úgy látom... A meccs után rögtön tisztáztuk a helyzetet, semmi probléma nincs köztünk. Dzsudzsák a kapitány, fontos a szerepe a két válogatott mérkőzés között is."

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Dibusz Dénes, Gulácsi Péter, Kovácsik Ádám. Mezőnyjátékosok: Baráth Botond, Bese Barnabás, Kádár Tamás, Korhut Mihály, Lang Ádám, Lovrencsics Gergő, Nagy Zsolt, Pávkovics Bence, Willi Orbán, Gazdag Dániel, Holman Dávid, Kalmár Zsolt, Kovács István, Nagy Ádám, Pátkai Máté, Szoboszlai Dominik, Vida Máté, Dzsudzsák Balázs, Feczesin Róbert, Holender Filip, Nagy Dominik, Sallai Roland, Szalai Ádám, Varga Roland, Zsótér Donát.