Előfizetés

Bajok a határon: már útlevéllel sem könnyű bejutni az országba

Doros Judit
Publikálás dátuma
2019.11.05. 06:40

Fotó: Balázs Attila / MTI
Nem bírja a migránsveszélyre hivatkozva elrendelt fokozott terhelést a határátkelők informatikai rendszere, ezért omlik össze gyakran – mondta lapunknak egy volt határőr.
Elavult számítástechnikai rendszerrel dolgoznak a határőrök, s bár ez átlagos napokon még bírja a gyűrődést, hétvégente, vagy hosszabb ünnepek idején gyakran lefagy: ilyenkor például az ukrán határnál akár négy-öt órás várakozás is előfordulhat – fogalmazott lapunknak egy, az informatikai hálózatot belülről ismerő volt határőr, akit a november elsejei teljes, országos leállás miatt kérdeztünk. Hozzátette: sokat romlott a helyzet, amióta a „migránsveszélyre” hivatkozva elrendelték, hogy a nem schengeni határállomásokon minden ki-, és belépő személy adatait rögzíteni kell a számítógépes rendszerben, ez ugyanis felesleges adatforgalmat generál. – Ha valaki például Lónyáról hetente háromszor átutazik az ukrán oldalra családot látogatni, vásárolni, vagy épp az ott sokkal olcsóbb cigarettát, benzint venni, akkor oda is, vissza is felveszik az adatait is, összesen hatszor. Régen ez úgy működött, hogy alkalmanként két-három órára elrendeltük ezt a szigorítást – vagyis "gépre ültettük az embereket" –, de ezt most már állandó és bevett gyakorlat lett, ezért is fagy le gyakrabban a rendszer – fogalmazott. Ezt történhetett a múlt hét végén is, amikor még pénteken rejtélyes módon összeomlott a határátkelők informatikai rendszere, és egyáltalán nem működtek a magyarországi határátkelőhelyek. Minderről ráadásul feltűnően szűkszavúan számolt be a rendőrség. Péntek kora délután kiadtak egy háromsoros, konkrétumok nélküli közleményt, amelyben csak annyit írtak, hogy az informatikai rendszer meghibásodása miatt szünetel az országban a határátléptetés 2019. november 1-jén délelőttől. A rendőrség később jelentette, megszüntették a hibát, de annak okáról és időtartamáról nem közöltek részleteket, továbbá arról sem tettek említést, hogy emiatt nem egy átkelőnél több órás várakozásra kényszerültek az utazók. Mindezek után – bár a rendőrség erről nem adott ki hírt – volt, aki arról számolt be a Facebookon, hogy vasárnap újra megismétlődhetett a hiba, a szerb-magyar határon azért kellett sokat várakozni, mert megint leállhatott az informatikai rendszer. Az ügyben megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot, de egyetlen kérdésünkre sem kaptunk választ. A lapunknak nyilatkozó egykori határőr szerint a hétvégihez hasonló összeomlást vagy egy új számítógépes technológia bevezetésével lehetne orvosolni, vagy azzal, hogy ilyen körülmények között úgynevezett könnyített ellenőrzést rendelnek el. Vagyis megnézik az útleveleket, ellenőrzik a gépjárművet, de az adatokat már nem viszik fel a számítógépre. Ezt a jogszabály is megengedi, sőt, volt is rá példa: idén tavasszal az EP-választáson a kormány ezzel az intézkedéssel is igyekezett megkönnyíteni, hogy a kettős állampolgárok mielőbb eljuthassanak az urnákig, és szavazhassanak.

Nem kebelezne be mindenkit, csak szemezgetne a kispártokból a Momentum

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.11.05. 06:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Momentum nem az egész Párbeszédet és az LMP-t olvasztaná be magába, hanem azok egyes politikusait csábítaná át - állítják forrásaink.
– Jót tenne az ellenzéknek, ha kevesebb párt lenne – így magyarázták momentumos forrásaink Fekete-Győr András lapunknak adott múlt heti interjújában tett kijelentését. A Momentum elnöke azt mondta, bár hisz benne, hogy az együttműködésbe az LMP, a Jobbik, az MSZP és a DK is tud valamit beleadni, azt is látja, „hogy túl sokan vagyunk, tisztázásra van szükség.” Információnk szerint a Momentum vezetésének és tagságának ez az egyértelmű és elsődleges célja, azaz, hogy a független, ex-LMP-s Szélt és Hadházyt, valamint az MSZP-ből minap távozó Botkát „valamilyen módon” integrálják a pártba. Forrásaink úgy vélték, azért is jó, ha ennek kapcsán sokat szerepel a Momentum neve, mert ez is azt mutatja, hogy ez egy erős közösség, ahová adott esetben ismert és felépített politikusok is szívesen csatlakoznának, vagy legalábbis gondolkodnának a lépésen. Hadházy Ákos megkeresésünkre valóban nem tűnt elutasítónak. - Jól esik, ha számítanak rám, de jelenleg kevésbé érdekel a saját politikai helyzetem – mondta.

Hadházy egyébként inkább arról szeretne beszélni, hogy mivel kellene foglalkoznia az ellenzéki politikusoknak. – A játékszabályokat vissza kell állítanunk, fel kell lépnünk a kormánypropaganda ellen és megszervezni az ellenzéket. Például azért, hogy ne maradjanak komplett falvak szavazóköri delegáltak nélkül – sorolta. A független politikus szerint a Momentum ebben nagyon jó partner, jól tud velük dolgozni. Szél Bernadett és Botka László nem reagált hívásainkra. Név nélkül nyilatkozó momentumos forrásaink szerint ugyanakkor a Párbeszédet és az LMP-t „nem érdemes integrálni”, inkább politikusokat „szerződtetnének” a pártokból. Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára a Népszavának mindenesetre azt nyilatkozta, hogy már most is sok helyen együtt vezetnek városokat, vagy kerületeket momentumos politikusokkal. Újpesten például ő az alpolgármestere a momentumos Déri Tibornak. – Az, hogy a jövőben merre fog haladni ez az együttműködés, még nem tudom, de az LMP-n belül jelenleg azon gondolkozunk: hogyan tudjuk ezt tovább fejleszteni – fogalmazott. Arra a kérdésünkre, hogy a továbbfejlesztés jelenthet-e közös pártot, azt mondta: az biztos, hogy választási együttműködésre van szükség, de ennek formáit nem részletezte. Kanász-Nagy szerint ezt legkésőbb 2021-ben kell tisztázni.
A Párbeszédtől azt az ígéretet kaptuk, hogy válaszolni fognak Fekete-Győr András felvetésére, de ez egyelőre nem történt meg. Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász, politológus szerint Szél Bernadett és Hadházy Ákos mozgásán régóta látszik, hogy közelednek a Momentumhoz és Botka László is erre felé tendálhat. – Mindenkinek van múltja, mind a három politikus rengeteg hibát elkövetett az elmúlt években. A Momentum fő attrakciója a választók szemében pedig pont az volt, hogy nem terhelte őket semmi. Van előnye is Botkáék esetleges integrálásának, de ezen még sokat kell gondolkodnia a Momentumnak – mondta a szakértő. Szentpéteri Nagy szerint ugyanakkor az LMP-vel nem éri meg szorosabbra fonniuk a viszonyt. – A halottakat nem kell feltámasztani – jegyezte meg. A Párbeszéd integrálása viszont racionális gondolatnak tartotta, szerinte ugyanis a párt a Momentum természetes szövetségese, tartalmilag ugyanazt mondja mindkét párt. 

„Nincs igény a különutas politikára”

– Az önmagában politikatörténeti csoda, hogy nagyjából ugyanannyi önkormányzati képviselőnk van, mint öt évvel ezelőtt – így érzékeltette egy LMP-s politikus, a pártnál uralkodó hangulatot, az október 13-ai választás után. Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára – aki Újpesten nyert egyéniben – konkrétumokat is mondott: nagyjából negyven LMP-s képviselő lesz a következő öt évben. 2014-ben körülbelül 50-60-an jutottak be, a mostani számok a párt jelenlegi állapotában Kanász-Nagy szerint „tisztességesek”. A jövőről szólva a politikus kijelentette, a mostani voksolás bebizonyította, a külön utas politikára nincsen választói igény. Forrásaink szerint is megszűnt ez a belső vita, csupán két politikus kardoskodik továbbra is az önállóság mellett: Keresztes László Lóránt és Demeter Márta volt társelnökök. A 2022-es választáson reménykednek abban, hogy egy ellenzéki lista lesz, és öt-hat olyan körzet, ahol LMP-s induló lehet. Csárdi Antal, aki jelenleg is a Belváros parlamenti képviselője újra indulhat, emellett bíznak a XVII. kerületben vagy például Érdben.

Rendőrök kutatták át a kormányközeli szegedi lap szerkesztőségét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.04. 21:22
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Állítólag egy cikk feltöltése miatt jelentek meg az ügyről csak szűkszavúan beszélő nyomozók.
Október végén házkutatás történt a SzegedMa hírportál Szentháromság utcai szerkesztőségében, ennek azonban még nem egyértelmű – írja a Szegeder helyi hírportál. A lap megkereste az ügyben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahol megerősítették értesüléseiket, miszerint a Szegedi Járásbíróság végzése alapján a Szentesi Rendőrkapitányság tényleg kutatást hajtott végre a szerkesztőségben. A további kérdésekre a rendőrség nem tudott válaszolni, a nyomozást elrendelő Szegedi Járásbírósághoz irányították az újságírókat.
Az említett bíróság viszont a megadott információk alapján valamiért nem tudta beazonosítani az ügyet,

 és visszairányította a portált a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysághoz, arra hivatkozva, hogy az ügy (amit nem tudtak beazonosítani) nyomozati szakban van, így kérdéseikkel őket keressék.
A házkutatás oka tehát hivatalosan nem derült ki, de a lap informátora szerint a rendőrség munkatársai azt próbálták meg megtudni, hogy egy adott cikket kinek a számítógépéről töltöttek fel. Szintén az elmúlt hetekben merült fel, hogy a SzegedMa december 1-ével megszűnhet, és jó eséllyel teljesen beleolvad a Délmagyarországba. A Szegeder úgy tudja, hogy megszűnik a tartalomgyártás a szegedma.hu oldalon, és a Szentháromság utcán található szerkesztőség a Szabadkai útra költözik a megyei lap otthonába. A beolvadást követően egyfajta bulvár aloldalként funkcionálhat majd tovább a SzegedMa, továbbra is Kapitány Gergely főszerkesztővel az élén. A Szegedmát a Szíjj László érdekeltségébe tartozó  Napfénymédia Kft. adta ki, 122 milliós tavalyi veszteségüket viszont a KESMA állta - jegyezte meg egy korábbi cikkben a Szegeder.