Előfizetés

Porszívót, csillárt is találtak a velencei gondolások a csatornák mélyén

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.05. 09:18

Fotó: MIGUEL MEDINA / AFP
Hatodik alkalommal merültek le a velencei gondolások, hogy összeszedjék a Canal Grandéból a szemetet.
Több különös tárgyat, köztük egy porszívót és egy csillárt, sőt, egy szeméthordó taligát is összegyűjtöttek a Canal Grandéból a lagúnák városának csatornáiban szemetet gyűjtő gondolások vasárnap. „Este hajtottuk végre a projektet, hogy a lehető legkevésbé korlátozzuk a Canal Grande forgalmát” – mondta Ermelinda Damiano, a város közösségi tanácsának elnöke. A búvároknak egy kisebb darura volt szükségük ahhoz, hogy a régóta az iszapba süllyedt taligát kiemeljék.
Ez már a hatodik alkalom volt, hogy a gondolások egy csoportja a híres fekete-fehér csíkos pólót búvárruhára cserélte a csatornák megtisztítása érdekében. 
„Azért tesszük, mert szeretjük a városunkat és szeretnénk hasznossá tenni magunkat”

– hangoztatta Stefano Vio és Alessandro Zuffi, a projekt két kitalálója és vezetője.

 Kiemelték: az akcióval szeretnék felhívni a velenceiek figyelmét a problémára.
A korábbi öt alkalommal összesen 2,5 tonna szemetet szedtek össze a csatornából. A vasárnap esti akció adatait egyelőre nem közölték. A szemétgyűjtő akciót a következő héten folytatják.

Eltűnt egy tórendszer Debrecenben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.04. 12:35

Fotó: Google Street View
A fancsikai tavak medre kiszáradt, a halak elpusztultak. Korábban nemzetközileg is ismert horgászhely volt.
Teljesen eltűnt a debreceniek kedvelt kirándulóhelyén levő tórendszer: a Fancsikai tavak medre kiszáradt, a halak elpusztultak, holott korábban nemzetközileg is ismert horgászhely volt – derül ki az ATV riportjából. A vízügytől kapott tájékoztatás szerint a tórendszer természetes befolyóval nem rendelkezik, azt a környező területek belvizei táplálják. Száraz időben pedig ez alacsonyan van, ilyenkor a tóból eltűnik a víz. Közölték: már készen vannak a tervek arra, hogy a tórendszert összekössék a keleti főcsatornával. Ennek kiépítése, majd a szivattyúk miatt az üzemeltetése is költséges. Abban bíznak, hogy találnak olyan uniós pályázatot, amivel a tórendszer megmenthető lesz és a vízpótlása folyamatos lehet.

Medve- és farkasveszély volt hétfőn egy erdélyi megyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.04. 12:03

Fotó: Michel Gunther / AFP/Biosphoto
A hatóságok SMS-ben figyelmeztették a lakókat arra, hogy óvatosan közlekedjenek a szabadban.
Mozgalmasan indult a hétfői nap a Brassó megyei Felsőtömös lakói számára: medvék és farkasok is tiszteletüket tették a településen, emiatt a hatóságok SMS-ben figyelmeztették a polgárokat arra, hogy csak óvatosan közlekedjenek a szabadban – derül ki a Főtér.ro cikkéből. A cikk szerint először, 8 óra 2 perckor egy bocsos anyamedve miatt jelzett a helybeliek telefonja, majd húsz perc elteltével három farkasra hívta fel a figyelmet a RO-Alert riasztórendszer. A helyszínre két rohammentő és ugyanannyi csendőregység indult. Brassó megyében egyébként egyre többször csatangolnak medvék a lakott területeken: csak idén több mint száz alkalommal kérték a hatóságok segítségét medveveszély miatt.