Előfizetés

„Megmenteni – ezt is”

Balogh Ernő írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.11.06. 12:30
Mihail Bulgakov, Lev Tolsztoj
Fotó: Wikipédia
A zseniális, orvosból íróvá lett Mihail Bulgakov korai novellái saját élményekből táplálkoznak. Nem hasonlíthatóak a Mester és Margaritához, de maradandó alkotások.
A pályakezdés mindig, mindenhol emberpróbáló periódus. De kiváltképp ilyen lehetett egy frissen végzett orvos számára a 20. század eleji Oroszország kis falusi kórházában, melyet az özönvízszerű esőzések vagy az apokaliptikus hófúvások hosszú hetekre teljesen elzárnak a világtól. Ahol persze, mindig valami egészen újat, még sosem próbáltat kell csinálnia, gyakorlásra esély sincs, rögtön élesben kell megoldani a súlyos problémát. A tét pedig – méghozzá szó szerint – élet vagy halál. A doktor úr tehát csak magára számíthat: az egyetemen tanultak kavargó emlékeire, az intuícióira és a szerencsére. Nem véletlen tehát, hogy a szorongás, a félelem valamilyen komplikált esettől, minden napját beárnyékolja. Mert felelősség csak őt terheli, s e nyomás csak fokozza a magányérzetet „egyedül vagyok. Nagyon egyedül vagyok.” De a bénító gátlásokat mindig legyőzi a segítés elemi szakmai-emberi parancsa: „Megmenteni – ezt is. Meg ezt is! Mindegyiket!” Ez a fiatal orvos sikerének végső titka: a tapasztalatok hiányát ugyanis jórészt ellensúlyozza a személyiség minden energiáját, képességét mozgósító szenvedélyes gyógyítási szándék. Az írónak e novellafüzér esetében nem nagyon kellett a fantáziájára hagyatkoznia: maga is orvosegyetemet végzett, s kezdőként ilyen vidéki kórházban praktizált. Belülről ismerte tehát ezt a világot, ezért válhat az elbeszélésmód helyenként riportszerűen valóság közelivé. Például akkor, amikor a falusi páciensek babonáiról, felvilágosulatlanságáról ír. A tudatlanságról, mely néha egyenesen anekdotikus történetté kerekíthető: a maláriás beteg egyszerre beveszi a több napra való gyógyszert, hogy ezzel akkor már ne legyen gond. Súlyosabb kihívás a kezdő orvos – és népnevelő, humanista értelmiségi – számára, hogy az itteniek egyszerűen nem félnek az olyan súlyos, végzetes betegségtől, mint a szifilisz, a kezelést tehát pillanatra sem veszik komolyan. A doktor úr azonban a reménytelennek tűnő küzdelmet is vállalja, így maradva hű szakmája erkölcsiségéhez. A Morfium című elbeszélésben az ismert téma elevenedik meg: az orvos, aki másoknál könnyebben hozzájuthat a gyógyításban is használt kábítószerekhez, idővel (s épp a feszültség szorításában) maga válik függővé. Egy másik novella (Én öltem) arra a paradoxonra épül, hogy az életmentésre felesküdött orvos a körülmények kényszerére gyilkossá válik. A polgárháború idején egy fehér különítmény parancsnoka szadista módon kínozza a hatalmába került embereket – nőket, férfiakat egyaránt. Az orvos, akit a megsebesült parancsnokhoz hívtak, igazságot szolgáltat: revolverével kivégzi a tömeggyilkost. Az erkölcsi világrend épp ezáltal áll helyre. A kötet darabjai, melyek most Kiss Ilona fordításában jelentek meg, Bulgakov korai pályaszakaszának művei közé tartoznak. Persze, más esztétikai minőséget képviselnek, mint az életmű csúcsteljesítménye, A Mester és Margarita, ennek ellenére a zseniális író munkásságának maradandó részét képezik. Infó:  Mihail Bulgakov: Egy fiatal orvos feljegyzései Magvető, 2019           

Zenekari munka és a fennmaradás ára

Varga Péter
Publikálás dátuma
2019.11.05. 19:31

Sólyom András Élet, öröm, zene címmel készített filmet a 25 éves Budafoki Dohnányi Zenekarról.
A rendező-operatőr másfél évig követte az együttest, az alkotásban megszólal Hollerung Gábor, aki már 1989-92 között az akkor még Budafoki Ifjúsági Zenekar karmestere volt, majd 1993-tól a már intézményesült Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar karmestere, majd ügyvezetője lett. Elbeszéléseiből nem csak arra a munkájára derül fény, amelyet a magas zenei színvonal eléréséért tett, hanem arra a tevékenységére is, amelyet az együttes anyagi biztonságának, szervezeti létének megteremtésért végzett az elmúlt évtizedekben. Igen, nem szégyen Sting koncerten játszani, arénabeli mega-filmzene hangversenyt rendezni, főleg, ha ez az ára fennmaradásnak, derül ki a filmből. És ez utóbbiak színvonalas szimfonikus zenék, amelyek magát a műfajt kedveltethetik meg a közönséggel. De játszik az együttes a Müpában, a Zeneakadémián, van rezidens zeneszerzője Gyöngyösi Levente személyében, kortárs magyar zene is gyakran szerepel műsorukon. Abból is ízelítőt kapunk, hogyan végzi Hollerung zeneismertetői tevékenységét, akár egy vidéki tornateremben is – muzsikustársaival együtt. Megszólalnak a hangszeres művészek is, akik mindannyian az együttesben uralkodó jó hangulatot emelik ki, és beszélnek arról, hogy az sem ritka, ha valamelyik szólamvezető vitába száll a „főnökkel", a karmesterrel. A közönségbemutató november 9-én lesz Az Uránia moziban, majd egyszer-egyszer decemberben és januárban is látható lesz a film.  

Irodalmi életművek zárókövei - Bodor Ádám és Czakó Gábor a Nemzet Művésze lett

Tölgyesi Gábor
Publikálás dátuma
2019.11.05. 15:01
A Nemzet Művésze díjban részesült Bodor Ádám Kossuth-díjas író (k), Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (j) és Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke az átadóünnepségen
Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
Két Kossuth-díjas író, Bodor Ádám és Czakó Gábor a Nemzet Művésze lett. Vashegyi György Pilinszky Jánosra hivatkozott beszédében, Kásler Miklós Tormay Cécile-re.
„Az alázat az igazi tudás és az igaz megismerés kapuja. Minden nagy tett, minden valódi erkölcsi és szellemi erőfeszítés előfeltétele. Már a dolgok természetéből fakad, hogy aki feladatán elmélyül − »megfeledkezik önmagáról«. A hiúság, az önzés, az érdek nem csak erkölcsi rossz, de szellemi akadály is, s nem egy kitűnő alkotást fosztott meg attól hiú tökélye, hogy valóban közkincs, halhatatlan alkotás legyen.” A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, Vashegyi György karmester kedden Pilinszky János költő soraival méltatta a Pesti Vigadóban a Nemzet Művésze díjjal frissen kitüntetett Bodor Ádám és Czakó Gábor Kossuth-díjas írókat, mint akik alázattal teszik közkincsé tehetségüket. Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós beszédében úgy fogalmazott: a magyar irodalom azért játszott rendkívüli szerepet a magyar nemzet történetében, mert mindig a magyar emberek életszemléletét, világlátását, törekvéseit fejezte ki – úgymond a nemzet fennmaradását tápláló identitástudatot erősítve. Említette Gárdonyi Gézát, Jókai Mórt, Vörösmarty Mihályt, Madách Imrét, József Attilát és Márai Sándort. „Nem érthetnénk meg a Tanácsköztársaságot sem a Bujdosók könyve nélkül” – méltatta továbbá Tormay Cécile antiszemita művét. (Tormay Cécile jórészt másodkézből szerzett, téves információkon és kitaláción alapuló könyvét sokan, sajnálatos módon, még ma is hiteles naplóként olvassák – nyilatkozta Csunderlik Péter történész júniusban a Népszavának.) Ami a nemzet történetét és a magyar emberek törekvéseit illeti: A Sinistra körzet írója, Bodor Ádám tavasszal megjelent kötetének, a Sehol rendhagyó bevezető novellájában az ügynökakták megismerhetőségét is felveti.
Czakó Gábor Kossuth-díjas író
Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
Egy ilyen magas szintről érkező elismerés mérföldkő egy alkotói pályán, is, még ha életútja vége felé is részesült is benne. Tekinthető úgy is, mint egy boltív záróköve – mondta Bodor Ádám. Az író köszönőbeszédében a sorsnak adott hálát, hogy Erdélyben születhetett, ahol élete felét leélhette: e természeti, történelmi, etnikai és kulturális sokszínűségéről ismert vidék rengeteget élményt, ajándékot adott neki. A 77 magyar rémmese szerzője, a Duna Televízió Beavatás című esszésorozatának szerkesztő-műsorvezetője, Czakó Gábor „nyelvrégészként” is köszönetet mondott: felesége nélkül félember volna, állította megindultan. Bár Kásler Miklós a kormány elismeréseként beszélt a Nemzet Művésze díjról, valójában ez az MMA elismerése, odaítéléséről egy 11 Kossuth-díjas művészből álló bizottság dönt. (Igaz, annak két tagját, Aknay János festőművészt és Eperjes Károly színművészt a kultúráért felelős miniszter delegálta.) A Nemzet Művésze címet egyidejűleg 70 alkotó viselheti, köztük 12 író-költő. A díjjal 655 500 forint havi életjáradék jár 2014 óta.