Előfizetés

Karácsony: Megvalósítom az ígéreteim

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2019.11.05. 12:12

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A főpolgármester 10 pontban sorolta azokat az értékeket, amelyek mentén dolgozni akar Budapest élén.
Budapest mindenkié – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén, nem egyik vagy másik politikai oldalé. A rengeteg érdeklődő és baloldali politikus jelenlétében tartott ülés elején a képviselők esküt tettek, egyelőre nem jelent meg a tanácskozáson két kormánypárti polgármester, Kovács Péter és Karsay Ferenc. A főpolgármester nyitó beszédében kiemelte, hogy a következő öt évben a testület tagjainak nem egymás ellen, hanem együtt kell működniük egymással, mindenkinek változni kell, nem példaedzésekre, hanem példamutatásra van szükség.  Karácsony Gergely azt ígérte, hogy megvalósítja választási ígéreteit, ez alapján 10 pontban sorolta azokat az értékeket, amelyek mentén dolgozni akar a főváros élén. Ezek között szerepel a kerületek és az itt élők, idelátogatók egyenlősége, a lakhatás, mint alapjog, és az átlátható, korrupciómentes működés. Ezt követően technikai szünet volt az ülésteremben, mert fideszes képviselők kifogásolták a szavazati arányokat, amelyeket a kerületek népességszáma alapján számoltak ki. A főpolgármester később bejelentette, hogy távozik a város eddigi főjegyzője és pályázati úton Számadó Tamást választották ki a feladatra. A jogász uniós ügyekkel foglalkozott az igazságügyi tárcánál, később pedig a Nemzeti adatvédelmi és információs hivatal munkatársa volt. Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy vizsgálatot kezdeményez a számolási hiba miatt, de jelezte, hogy ezt nem az ő munkatársai követték el. A napirend elfogadása után a képviselők főpolgármester helyettessé választották Gy. Németh Erzsébetet, aki a humán területért felel majd, és Tüttő Katát, aki a városüzemeltetésért felel. Dorosz David lett a 21. századi kihívások és a klímavédelem felelőse, Kerpel-Fronius Gábor lesz Budapest lelkiismerete, a korrupció elleni küzdelem vezetője, míg Kiss Ambrus általános helyettesként a város pénzügyeit tartja majd kézben.

A belügyminiszterhez fordult Baranyi Erdoganék iskolája miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.05. 12:08

Fotó: Népszava
A polgármester levélben kért tájékoztatást Pintér Sándortól a Maarif Általános Iskola és Gimnázium működésével kapcsolatban.
Pintér Sándor belügyminisztertől kért tájékoztatást hétfőn Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a kerületben helyet kapott török alapítványi Maarif Általános Iskola és Gimnázium működésével kapcsolatban. „A sajtóból szerzett információk alapján úgy tudom, hogy jövő szeptembertől a török elnök legszűkebb köreihez tartozó magánemberek nyitnak iskolát Budapesten, épp a kilencedik kerületben” – kezdte a közösségi oldalán is közzétett levelét Baranyi. A polgármester egyebek mellett kiemelte:  
  • szokatlannak tűnik, hogy egy külföldi állampolgár által alapított, alig pár hónapos szervezet kevesebb, mint egy hónap alatt meg tudja szerezni a magyar kormány illetékes hatóságától és a kormányszervétől a működéshez, induláshoz szükséges engedélyeket,
  • a hazai és a nemzetközi sajtó is biztonsági kockázatokról írt korábban,
  • valamint „több helyen is a Turkish Maarif Foundation iszlamista terrorszervezetekkel való kapcsolatáról írtak, és kiderült, hogy az iskolákban a radikális iszlám megjelenése mellett diáklányok szexuális zaklatására is volt példa. Ezek a hírek nyugtalanítóak és a kerületi lakosokban is bizalmatlanságot és komoly aggodalmat ébreszthetnek.”
Baranyi arról szeretne tájékoztatást kérni, hogy
  • az esetleges köz-, és nemzetbiztonsági kockázatok feltárása érdekében elvégezték-e az ilyenkor szükséges biztonsági ellenőrzéseket,
  • készült-e megfelelő alaposságú kockázatelemzés az Alkotmányvédelmi Hivatalnál és a Terrorelhárítási Központnál,
  • valamint készült-e átfogó jelentés a kormányfő részére a biztonsági kockázatokat feltáró ellenőrzésekről.
Amennyiben nincsenek biztonsági kockázatok a Maarif Általános Iskola és Gimnázium működésével összefüggésben a kerületben, akkor szeretné megismerni a kockázatokat értékelő jelentést, illetve dokumentumokat – tette hozzá.

Karácsony nem lesz miniszterelnök-jelölt: "nekem most más a dolgom"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.05. 12:02

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Hosszú interjúban részletezte a budapesti főpolgármester, hogy az embereket a döntésekbe bevonó politika segítette választási győzelméhez.
Magyarországon azok a polgárok, akik nem értenek egyet a kormány politikájával, többségben vannak - nyilatkozta Karácsony Gergely az Euronews Global Conversation című műsorában. Budapest új főpolgármesterét többek közt arról kérdezték, hogy szerinte mi vezetett választási győzelméhez, és mihez kezd azzal. Karácsony azt hangsúlyozta, hogy nem a pártok találták meg őt, mint főpolgármester-jelöltet, hanem egy két körös előválasztáson a fővárosi szavazók, ezért, mint fogalmazott,
"nem is arról beszéltem a kampányban, hogy az ellenzék jelöltje vagyok, hanem arról, hogy a budapestiek jelöltje vagyok a hatalom embereivel szemben".

A győzelem szerinte kizárólag arról a politikáról szól, ami megpróbálja az embereket jobban bevonni a döntésekbe. Karácsony szerint "az egész világon a képviseleti demokráciának nagyon komoly gondokkal kell szembenéznie. A rossz válasz az, hogyha úgy érzed, hogy a képviseleti demokrácia bajban van, akkor válassz erős kezű vezetőket, akik megmondják helyetted, hogy mire van szükséged, és megvédenek a veszélytől. Ezt lehet látni a magyar kormány politikájában. Ezt lehet látni nagyon sok helyen, ahol a politika kezd kisodródni az európai alapértékek felől. Ezt lehet látni a brexitjelenségben és az amerikai politikában is. A jó válasz az, hogy a képviseleti demokráciát tovább erősítjük, és kiegészítjük a részvételi demokrácia intézményeivel, és az embereket még inkább be akarjuk vonni a döntéseinkbe". Ami a kormánnyal szembeni tárgyalási pozícióját illet, arról így nyilatkozott:
"azért tudok a kormánnyal hatékonyabban tárgyalni, mint bárki más, mert nem én tárgyalok a kormánnyal, hanem a budapestieket képviselem. A budapestiek véleményét ismerve ülök le a tárgyalóasztalhoz. Ez az erő sokkal erősebb annál, mint bármelyik politikus gondolná".

A kormánnyal egy normális partneri viszonyt szeretne kialakítani főpolgármesterként, mint fogalmazott, "ez a dolga". Drukkol az ellenzéknek, hogy találjanak egy jó jelöltet 2022-re, de az Euronews-nak adott interjújából kiderül: Karácsony Gergely hiába a legsikeresebb ellenzéki politikus jelenleg, nem lesz miniszterelnök-jelölt. A 7 perces interjú alább megtekinthető: