Előfizetés

Esett, esik és esni fog, de van remény

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.05. 22:01
Képünk illusztráció
Fotó: OLIVIER MORIN / AFP
A szerdában, ha csak egy kicsit is, de bízhatunk, már ami az időjárást illeti.
Miután kedden napközben a déli, délkeleti megyékben is fokozatosan megvastagodott a felhőzet, és erősen felhős és borult volt az ég, többfelé pedig eső, zápor és zivatar is volt, az OMSZ szerint éjszaka a felhő- és csapadékzóna halad tovább kelet felé, mögötte pedig nyugat felől egyre nagyobb területen szakadozik, csökken a felhőzet. Szerda hajnalban az Alpokalján és a Kisalföldön ködfoltok képződhetnek, a nyugati területek után a Tiszántúlon is fokozatosan megszűnik a csapadék.
Napközben az ország nagyobb részén a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap.

Késő délutántól délnyugat felől azonban ismét erős felhősödés kezdődik, és az esti órákban a Dunántúlon egyre többfelé ered el az eső. Szél nem nagyon lesz. Keddről szerdára a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 14 fok között alakul, nyugaton lesz a hidegebb. Szerdán a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 18 fok között várható.

Karácsony elárulta, mit visz a kormányülésre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.05. 21:26

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Budapest főpolgármestere Facebook-oldalán tette közzé, hogy szerda reggel csak a programját viszi magával a Várban tartandó kormányülésre, amelyre Orbán Viktortól kapott meghívást.
Ez a program – tette hozzá –, a kormány élsport-fókuszú beruházási terveivel szemben egy zöld- és egészségfókuszú fejlesztési irányt jelöl ki a városnak. Karácsony Gergely úgy fogalmazott: a Városliget ügyében a mai közgyűlési döntés világos mandátumot adott: új, még el nem kezdett épület a Ligetben nem épülhet, ezek helyett a zöldfelületet kell megnövelni. Kezdeményezni fogja a kormányülésen, hogy az így megtakarított összeget a budapesti közlekedés fejlesztésére fordítsák. Azt is hangsúlyozta a közösségi oldalára feltett esti bejegyzésben, hogy az új fővárosi vezetés legfontosabb dolga a kormánnyal közösen folytatni az Egészséges Budapest programot, javítani a járóbeteg-ellátást, a kerületek diagnosztikai felszereltségét. Ezt követően minden egyes budapesti beruházásnál három szempontnak kell érvényesülnie – írta. Nem csökkenhet a városban a zöldfelületek aránya, minden beruházásnak fenntarthatóan működtethetőnek és finanszírozhatónak kell lennie és végül az összes beruházás költségének átláthatónak és ellenőrizhetőnek kell lennie. Ezt képviseli a holnapi kormányülésen is, mert ez Budapest érdeke – zárta üzenetét a főpolgármester.

Tóth Bertalan benyújtotta, a teljes ellenzék beállt a török offenzívát elítélő politikai nyilatkozat tervezete mögé

Pion István
Publikálás dátuma
2019.11.05. 19:30
Lángoló város a "Béke Forrása" török hadművelet első napján
Fotó: Esber Ayaydin / Anadolu Agency
Bónusz: a nyilatkozat ugyanazt tartalmazza, amit a Fidesz elsőre megvétózott az unióban, és csak másodikra szavazta meg.
Tóth Bertalan (MSZP) jegyzi azt a politikai nyilatkozattervezetet, ami érdekes helyzet elé állíthatná a kormányt. A szöveg tulajdonképpen egy az egyben átveszi az Európai Unió által ratifikált, Törökországot elítélő nyilatkozat szövegét, amelynek elfogadása kapcsán a magyar kormány került ismét a világsajtó érdeklődésének középpontjába, hiszen a 28 ország közül egyedül Magyarország nem írta alá elsőre a dokumentumot. Csak azután voltak hajlandók érdemben reagálni rá és elfogadni, amikor Törökország már elindította a hadműveletet. Vagyis amikor már mindegy volt. Az ügy érdekessége, hogy a magyar illetékeseknek feltett uniós, többségében a miértre vonatkozó kérdések megválaszolatlanul maradtak a nyilatkozat elfogadása után is. Tehát a fideszesek nagyjából csendkirályosat játszottak Brüsszelben, mint a gyerekek itthon az óvodában. Na de, miután Tóth Bertalan október 29-én Kövér Lászlónak benyújtotta az unióban végül elfogadott dokumentum magyar változatát, a parlamenti pártok egymás után elkezdetek beállni mögé: az MSZP mellett a DK, a Párbeszéd, a Jobbik és az LMP teljes ellenzéki összefogást hozott össze az ügyben, ugyanis mind társbenyújtóként csatlakoztak a politikai nyilatkozathoz. A Fidesz és a KDNP ugyanezt nem tette meg. Ennek ellenére az ügy mostanra eljutott oda, hogy kijelölték a külügyi bizottságot, hogy vegye tárgysorozatba a nyilatkozatot, és tárgyalja meg annak parlament elé kerülését. Mivel azonban a külügyi bizottságban Fidesz-KDNP többség van, ezért valószínűleg nem kerül majd az Országgyűlés elé a politikai nyilatkozattervezet. Nyilván mindennek akkor lenne igazán nagy értéke, ha egyrészt átmenne a külügyi bizottságon, másrészt ez még az előtt megtörténne, hogy a török elnök, Recep Tayyip Erdogan csütörtökön Budapestre látogat. De utóbbi már csak azért sem fog megtörténni, mert a külügyi bizottság legközelebb november 12-én, kedden tart ülést.