Előfizetés

A doktor már mindent lát

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.11.06. 12:17

Fotó: Népszava
Kevesebb receptet írnak fel az orvosok feleslegesen, azoknak akik egyébként sem váltották ki a gyógyszerüket – hangzott el az IME szaklap konferenciáján, ahonnan futva menekült az Egészséges Budapestért Program irányítója.
Szabó Bálint, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főosztályvezetője arról beszélt a rendezvényen, hogy az e-tér adataiból mind több, a betegellátást javító információ nyerhető. Példaként említette, hogy míg egy éve a felírt vények 25-30 százalékát nem váltották ki a betegek, mostanra ez 5-10 százalékkal mérsékelődött. Az orvos ugyanis a rendszerben látja, ha valaki nem váltotta ki a gyógyszerét, így van alkalma tisztázni az okokat. Ha a beteg állapota csak azért nem javult, mert nem vette be az eredetileg felírt gyógyszert, figyelmeztetheti, ahelyett hogy még erősebb, vagy még több orvosságot írna neki. Szabó Bálint szerint az e-tér a két évvel ezelőtti indulása óta nagyot fejlődött. A háziorvos térinformatikai ábrával megjelenítheti, hogy páciensét mikor, hová és hányszor utalta be, milyen készítményeket írt fel neki, és azokat kiváltotta-e. Ez önmagában javítja az ellátás minőségét. A rendszer már arra is képes, hogy egy újabb vizsgálat kérésekor jelezze, ha már van lelete a betegnek. Szabó Bálint hangsúlyozta: természetesen a jelzés ellenére az orvos dönthet úgy, hogy mégis megírja a beutalót, de használhatja a már meglévő adatokat is. Azzal, hogy orvosok sokkal pontosabb képet látnak a beteg mozgásáról a rendszerben, segíti a biztosabb diagnózist és a gyorsabb gyógyulást is. Mindez – szerinte – milliárdos megtakarítást jelenthet az ellátórendszernek. A főosztályvezető beszélt arról is, hogy az e-tér újabb mérföldkőhöz érkezett, 2020 januárjától ugyanis az orvosi szolgáltatást nyújtó magánvállalkozásoknak is csatlakozniuk kell a rendszerhez. Valamennyi általuk végzett kezelést, gyógyszer vagy egyéb terápia rendelést is rögzíteniük kell, és a ha páciensük meg nem tiltotta, láthatják az egyéb paramétereket is. Egy minapi kormányrendelet értelmében 2021-től már valamennyi ellátónak az e-térben kell beutalót írnia. Hozzátette: lesz egy átmeneti időszak, mint az e-recept esetében is volt, amikor a szolgáltatók az elektronikus mellett a papír alapú beutalót is alkalmazhatják. Jelezte azt is, hogy ugyan 2020 januárjától már nem kötelező felírási igazolást adniuk az orvosoknak, de ha a beteg kéri, nem tagadhatják meg. 
Elektronikus recept
Fotó: Népszava

Elfutott a vezető, nem tudtunk meg semmit az Egészséges Budapestért Programról

„Könnyebb feladatom lenne, ha volna némi luxusautó-kereskedői tapasztalatom, de mivel ilyen nincsen, sajnos a programnak be kell érnie egy mérnök-közgazdász végzettségű, menedzserszemléletű szakemberrel” – debütált a fórumon Tóvizi Attila, Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettese, az Egészséges Budapestért Program (EBP) irányítója. Kijelentése kissé furcsa, mert kinevezésekor lapunk megírta: Tóvizi Attila miniszteri biztossága előtt vállalkozó volt, egyebek mellett egy Pomázon bejegyzett cég tulajdonosaként luxusautó-kölcsönzőt működtetett. Tóvizi előadásából csak annyi derült ki, hogy a fővárosiak egészségügyi ellátásának megújítása a gyakorlatban nagyjából ott tart, ahol Cserháti Péter a program éléről nyáron távozó miniszteri biztos hagyta. Tóvizi Attila hosszan méltatta a kormány „2010 óta tartó egészségpolitikai és fejlesztési eredményeit”, azt az 500 milliárdos uniós fejlesztési programot, amelyből a vidéki kórházak megújultak. Hozzátette 2026-ig az EBP-re 700 milliárdot fognak elkölteni. (Ez az összeg legutóbb Orbán Viktor miniszterelnök éveleji évértékelő beszédében került elő, ám az előtt, de azóta sem került nevesítésre még egyetlen kormányhatározatban sem vagy egyéb költségvetési dokumentumban. Miután nyilvános fórumon most először beszélt az EBP-ért felelős vezető, a hallgatóságból többen is szívesen kérdezték volna Tóvizi Attilát, ám ő előadása végén azonnal távozott a teremből. Az újságírók érdeklődését pedig azzal hárította el:
"a kolléganőim felszólítottak arra, hogy fussunk".

Orbán nem rúgja fel a Budapest-paktumot, Karácsonynak sem fájnak már a stadionok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.06. 12:14

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A kézilabda-Eb-re tervezett sportcsarnok legalábbis felépül. A főpolgármester és a miniszterelnök partnerként tárgyalt, de a BKV finanszírozásában nagyon nem értettek egyet.
Ez egy ígéretes kezdete volt annak a folyamatnak, hogy a főváros fontos partnere legyen a kormánynak – mondta Karácsony Gergely a szerdai kormányülés után Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján.
A főpolgármester szerint a főváros és a kormány közötti együttműködés kiindulópontja a Tarlós István és Orbán Viktor között korábban létrejött megállapodás

– ez az a paktum, amiről a kormány korábban váltig állította, hogy Karácsony győzelmével érvényét veszti. Nincs változás tehát abban, hogy a Budapesti Közfejlesztések Tanács tárgyal minden fontosabb beruházásról, ám a tanács személyi összetétele annyiban módosul, hogy az ellenzéki polgármester tag értelemszerűen egy fideszes kerületvezető lesz majd.

Orbán nem kért a Budapest-törvényből

A kormányülésről Karácsony azt mondta: felvetette, hogy külön törvény rendezze a főváros és a kormány viszonyát, de Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy egy ilyen törvényt nem támogat. Karácsony programja Egészséges Budapest című fejezetéről is beszélt főpolgármesterként fontosnak tartja, hogy az egyes kerületek az alapellátásban az eddiginél több szolgáltatást tudjanak nyújtani. Tárgyaltak a Liget-beruházásról is: Karácsony Gergely nagyon biztatónak tartja, hogy a kormány részéről is nyitottak egy olyan felüljáró megépítésére, ami a Városligeten most áthaladó autóforgalmat vezetné el. Összességében úgy értékelte a megbeszéléseket, hogy az elmúlt hetek felfokozott politikai kampányai után szakmai kérdésekben lehetőséget lát a jó együttműködésre.

A kézilabdacsarnok jöhet, az atlétikai stadiont még emésztik

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megismételte, hogy a kormány partnernek tekinti a főváros ellenzéki vezetését, és fontos pozitívumnak nevezte, hogy Karácsony Gergely már nem ellenzi sem a Kispest-Honvéd stadion, sem a 2022-es kézilabda EB-re építendő, közel 79 milliárd forintba kerülő multifunkcionális sportcsarnok felépítését (igaz, Karácsony korábban stadionstoppal kampányolt a választások előtt.)  
Egy másik nagy beruházással, a még csak tervek szintjén létező atlétikai stadionnal kapcsolatban az a megállapodás született, hogy a főváros a november végi közgyűlésig megvizsgálja a kérdést, és ott hoz erről végleges döntést – ezt Gulyás Gergely szerint a kormány elfogadja majd.

„Akarata ellenére senkivel sem teszünk jót”

A Dél- Budára tervezett úgynevezett szuperkórházzal kapcsolatban Gulyás azt mondta, amennyiben a kerület ellenzéki vezetése és a főpolgármester is elutasítja a projektet, akkor nem épül új kórház, „Akarata ellenére senkivel sem teszünk jót”, és más megoldást kell találni az egészségügyi fejlesztésre; László Imre, a XI. kerület DK-s polgármestere, volt kórházigazgató még jóval a választások előtt arról beszélt, hogy nem támogatja a szuperkórházat, és helyette a Szent Imre kórházat fejlesztené fel. 

Alamizsna helyett közös fenntartást? Na, még mit nem!

Szóba került a BKV  is, amit a kormány mentőövekkel, változó összegű támogatásokkal tart életben. Karácsony Gergely elmondása szerint azt az általános európai gyakorlatot javasolta a kormánynak, hogy egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban a főváros, a kormány és a tömegközlekedést használó utasok állják a társaság fenntartását,  
de a felhúzott szemöldökök számából úgy ítélte meg, hogy erre nem nyitottak a kormányban.

Az is valami, hogy olcsóbbak lettek az automaták

A keddi közgyűlésen hozott személyi döntésekről a főpolgármester úgy nyilatkozott, ezek többségében az őt támogató pártok javaslatai voltak, de Atkári János szakértelmére szerinte például nagy szüksége van Budapestnek. A zuglói parkolási automaták beszerzésével kapcsolatban a Népszava kérdésére azt mondta: ezt a korábban meghozott kerületi döntést polgármesterként nem támogatta, azt viszont, hogy sikerült elérni, hogy a cég 40 százalékkal csökkentse az automaták árát, pozitívnak tartja.

Hungarikum lett a dobostorta

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2019.11.06. 11:17
A 71. hungarikum
Fotó: Shutterstock
Ezzel 71-re bővült a Hungarikumok Gyűjteménye. A hosszifurugla, a regölés, a cifraszűr és a betyárköltészet pedig a Magyar Értéktár része lett.
A dobostorta bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe és a Magyar Értéktár része lett a jellegzetes dunántúli pásztorhangszer, a hosszifurugla; a regölés, a cifraszűr és a betyárköltészet – tájékoztatott a Hungarikum Bizottság döntéséről az Agrárminisztérium. 
A bővítéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe 71 érték, a Magyar Értéktárba 167 érték tartozik.
A dobostortát a magyar szakács- és cukrászművészetért sokat tevő, sokoldalú szakember és szakíró, Dobos C. József 134 évvel ezelőtt mutatta be először, kóstolói között volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József is.
A regölés, a hozzá kapcsolódó szokás és ének, a különleges termékenységvarázsló és köszöntő rítus csak a Kárpát-medencei magyarságra jellemző. A hosszifurugla játéktechnikájában, hangsorában és morfológiai kiképzésében is egyedülálló sajátosságokat hordoz. A cifraszűr nemcsak egy reprezentatív magyar népi ruhadarab, hanem nemzeti szimbólum is, míg a magyar betyárköltészet közel 200 éves múltra tekint vissza és hozzájárult a magyar virtus eszmei tartalmának fennmaradásához – írták a közleményben.
A 2012-ben hatályba lépett hungarikum törvény szerint a hungarikum gyűjtőfogalom olyan "egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye." Egy formanyomtatvány kitöltésével bárki javasolhat értéket. A felvétele után az úgynevezett nemzeti érték felterjeszthető a Hungarikum Bizottsághoz a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek közé, majd pozitív döntést követően újabb felterjesztéssel a Hungarikumok Gyűjteményének hungarikumai közé – olvasható a Hungarikum.hu-n.