Előfizetés

Szigorúbb határellenőrzést rendelt el a német belügyminiszter

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.11.06. 14:55

Fotó: OLIVER BERG / AFP
Szigorúbb határellenőrzésre utasította Horst Seehofer német belügyminiszter az illetékes hatóságokat. Ibrahim Miri német klánvezérnek ugyanis sikerült visszajutnia német területre deportálása után is.
Miri libanoni származású bűnöző, akit kiutasítását követően, néhány hónapja, szülőhazájába szállítottak egy repülőgép fedélzetén. Ám néhány nappal ezelőtt már német területen menekültstátuszt kért a helyi hatóságoktól azt állítván, hogy halálos fenyegetést kapott Libanonban. Német lapértesülések szerint embercsempészek segítségével került vissza Németországba, de amikor fény derült kilétére, azonnal letartóztatták. Seehofer kijelentette, a Miri-ügy a német demokrácia fokmérője. „Amennyiben ebben az esetben nem kerekedne felül a jogállamiság, akkor az egész lakosság elveszítheti a teljes menekültügyi rendszerbe vetett bizalmát” – fejtette ki a német belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) egykori elnöke. Hozzátette, cél továbbá az is, hogy felkutassák azokat az embereket, akik törvénytelenül tartózkodnak Németországban. „A rendőrségnek rugalmas ellenőrzéseket kell végrehajtania a teljes szövetségi határ közelében” – hangoztatta. Németország a 2015-ös súlyos menekültválságot követően visszaállította a határellenőrzést az osztrák határszakaszon függetlenül attól, hogy mindkét állam a schengeni övezet tagja. Ez azonban nem jelentett egy szigorú ellenőrzést, ezen azonban – mint a Bild napilap is megírta – változtatnak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a határtól induló főutakon ellenőrző pontokat állítanak fel. A meglepetésszerű ellenőrzések számát is növelik. A rendelkezések értelmében azokat, akiket rajtakapják a beutazási tilalom megszegésén, azonnal kiutasítják az országból. Aki pedig a törvények megszegése ellenére menekültstátuszhoz folyamodik, amint azt Miri is tette, letartóztatják. Az illegális beutazókat három évig tartó börtönbüntetéssel sújthatják. Seehofer ezzel kapcsolatban elmondta, a letartóztatottak bírósági eljárását a börtönben tartják, vagyis nem védekezhetnek szabadlábon. Mint a Bild megjegyzi, ez azt jelenti, hogy azoknak a bevándorlók, akiket német területen tartóztatnak le, egészen az országból való kitoloncolásukig börtönben maradnak, vagyis jobban járnak az azonnali kitoloncolás esetén. Mirit július 10-én egy Learjet fedélzetén deportálták Libanonba. Hogy Németországban sem őrölnek mindig gyorsan a hatóságok malmai, jelzi: már 13 éve el kellett volna hagynia az országot. A libanoni a 2011-ben betiltott rockerklubot, a Mongols MC-t irányította, amelyet egyebek mellett kábítószer-kereskedelemmel és prostitúcióval is összefüggésbe hozták. A Bundestag parlamenti ellenőrző bizottságának elnöke, a kereszténydemokrata Armin Schuster azt kérte, Miri menedékkérelmét december 2. előtt utasítsák el, hogy kitoloncolásáig börtönben maradhasson.

Orbannak elege van az ingyenélő kormányközeli rokonokból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.06. 14:45

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Feddhetetlen tisztségviselőket akarok látni a hivatalokban – üzente a frissen megválasztott román miniszterelnök.
Hadat üzent a nepotizmusnak, és meg akarja tisztítani az államapparátust a "pártfogoltaktól" Ludovic Orban, a hétfőn hivatalba lépett új román kormány miniszterelnöke.
Orban szerdán, az első hivatalos kormányülés elején leszögezte: ezentúl kizárólag hozzáértő, feddhetetlen és a polgárok szolgálata iránt elkötelezett tisztségviselőket akar látni a kormányhivatalokban, amelyeket szerinte megtöltöttek "ingyenélő" rokonaikkal az eddig kormányon lévő szociáldemokraták (PSD).
A minisztériumokban létszámstop lép hatályba, és ellenőrzik azokat a kinevezéseket, amelyeket a távozó PSD-kormány a román diplomáciai posztokon eszközölt a napokban. A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) által alakított új kormány első intézkedéseként sürgősségi rendeletet hozott a minisztériumok számának csökkentéséről is, írja az MTI. 

Jó nagy pofont kapott Trump Kentuckyban

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.11.06. 13:58

Fotó: Kyle Mazza / Anadolu Agency
Súlyos vereségeket szenvedtek el az amerikai republikánusok, egy évvel az elnökválasztás előtt. Különösen nagy pofon számukra a Kentucky kormányzóválasztás eredménye.
Három államban tartottak voksolást az Egyesült Államokban. Kentuckyban és Mississippiben kormányzóválasztást rendeztek, Virginiában pedig a helyi parlament képviselőire voksolhattak. A republikánusok egy kivétellel minden fronton vereséget szenvedtek. Virginiában mind a szenátusban, mint a képviselőházban a demokraták szereztek többséget. Mississippiben a republikánus jelölt, Tate Reeves legyőzte demokrata ellenfelét, Jom Hoodot, 54,4-44,3 arányban, de a republikánus fellegvárként számon tartott Kentuckyban a demokraták jelöltje végzett az élen. Igaz, az eredmény annyira szoros, hogy vélhetően megtámadják azt. A regionális igazságügyi miniszter, Andy Beshear a szavazatok 49,2 százalékát szerezte meg, a hivatalban lévő republikánus kormányzó, Matt Bevin 0,3 százalékkal maradt le tőle. Ám hogy ez mekkora visszaesés a republikánusok számára, jelzi: Donald Trump elnök a három évvel ezelőtti elnökválasztáson ebben az államban 30 százalékkal előzte meg demokrata párti ellenfelét, Hillary Clintont. Mint a CNN írta, automatikus újraszámolás nem lesz Kentuckyban, de az alulmaradt jelölt minden szavazókörben kezdeményezheti a leadott voksok vizsgálatát. A helyi választási irodának november 12-ig kell elküldenie a hivatalos számokat az állami választási hatóságnak. Trump számára azért is kínos az eredmény, mert egy nappal a választás előtt látogatott el Kentuckyba, hogy a republikánus jelöltet segítse. Mindenesetre sajátos érveléssel támogatta a kormányzót. Azért kérte a választókat arra, hogy Bevinre szavazzanak, mert ha veszítene, akkor azt fogják állítani, hogy „Trump a világtörténelem legnagyobb vereségét szenvedte el. Ezt pedig nem tehetik velem” – hangoztatta. A jelek szerint mégis megtették. Bevin a kampányfinisben játszotta ki a Trump kártyát, áldozatnak állította be az amerikai elnököt, aki ellen hamarosan hivatalosan is megindulhat az elnök alkotmányos eltávolítását célzó impeachment. Közölte, a Kentucky választás „az első erről szóló népszavazás”. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy demokrata ellenfele, Beshear, akinek az apja, Steve Beshear 2007-2015 között volt a szövetségi állam kormányzója, nem nyilatkozott arról, jó ötletnek tartja-e az elnök leváltását célzó alkotmányos vádeljárást és Trump nyilvános bírálatától is ódzkodott. Barack Obama előző elnök egykori kampány-tanácsadója, David Axelros szerint a republikánusok számára nagy kudarc az eredmény. Trump ugyanis keményen odatette magát a kampányban. Ha nem látott volna esélyt Bevin győzelmére, akkor ezt nem tette volna meg. Trump a Twittweren csak a mississippi győztesnek gratulált, Kentuckyval kapcsolatban csak annyit írt a Twitteren: a „fake news média” majd azt írja, hogy miatta kapott ki a republikánus jelölt.

Kínos magyarázat

Változtatott korábbi állításain az Ukrajna-gate kapcsán Gordon D. Sondland, az Egyesült Államok uniós nagykövete. Az impeachmentet előkészítő vizsgálat során ugyanis – szemben szeptemberi tanúvallomásával – elismerte szerepét az ukránokkal folytatott egyeztetéseken. Elismerte azt az általa korábban tagadott tényt is, mely szerint egy magas rangú ukrán tisztségviselővel közölte: Kijev vélhetően nem kapja meg a segélyt az amerikai kormánytól, ha nem kötelező magát a Trump ügyvédje által követelt vizsgálatokkal szemben. Utóbbi Joe Biden demokrata elnökjelölt fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti érdekeltségeit célozta.