Orbannak elege van az ingyenélő kormányközeli rokonokból

Publikálás dátuma
2019.11.06. 14:45

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Feddhetetlen tisztségviselőket akarok látni a hivatalokban – üzente a frissen megválasztott román miniszterelnök.
Hadat üzent a nepotizmusnak, és meg akarja tisztítani az államapparátust a "pártfogoltaktól" Ludovic Orban, a hétfőn hivatalba lépett új román kormány miniszterelnöke.
Orban szerdán, az első hivatalos kormányülés elején leszögezte: ezentúl kizárólag hozzáértő, feddhetetlen és a polgárok szolgálata iránt elkötelezett tisztségviselőket akar látni a kormányhivatalokban, amelyeket szerinte megtöltöttek "ingyenélő" rokonaikkal az eddig kormányon lévő szociáldemokraták (PSD).
A minisztériumokban létszámstop lép hatályba, és ellenőrzik azokat a kinevezéseket, amelyeket a távozó PSD-kormány a román diplomáciai posztokon eszközölt a napokban. A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) által alakított új kormány első intézkedéseként sürgősségi rendeletet hozott a minisztériumok számának csökkentéséről is, írja az MTI. 
Szerző

Jó nagy pofont kapott Trump Kentuckyban

Publikálás dátuma
2019.11.06. 13:58

Fotó: Kyle Mazza / Anadolu Agency
Súlyos vereségeket szenvedtek el az amerikai republikánusok, egy évvel az elnökválasztás előtt. Különösen nagy pofon számukra a Kentucky kormányzóválasztás eredménye.
Három államban tartottak voksolást az Egyesült Államokban. Kentuckyban és Mississippiben kormányzóválasztást rendeztek, Virginiában pedig a helyi parlament képviselőire voksolhattak. A republikánusok egy kivétellel minden fronton vereséget szenvedtek. Virginiában mind a szenátusban, mint a képviselőházban a demokraták szereztek többséget. Mississippiben a republikánus jelölt, Tate Reeves legyőzte demokrata ellenfelét, Jom Hoodot, 54,4-44,3 arányban, de a republikánus fellegvárként számon tartott Kentuckyban a demokraták jelöltje végzett az élen. Igaz, az eredmény annyira szoros, hogy vélhetően megtámadják azt. A regionális igazságügyi miniszter, Andy Beshear a szavazatok 49,2 százalékát szerezte meg, a hivatalban lévő republikánus kormányzó, Matt Bevin 0,3 százalékkal maradt le tőle. Ám hogy ez mekkora visszaesés a republikánusok számára, jelzi: Donald Trump elnök a három évvel ezelőtti elnökválasztáson ebben az államban 30 százalékkal előzte meg demokrata párti ellenfelét, Hillary Clintont. Mint a CNN írta, automatikus újraszámolás nem lesz Kentuckyban, de az alulmaradt jelölt minden szavazókörben kezdeményezheti a leadott voksok vizsgálatát. A helyi választási irodának november 12-ig kell elküldenie a hivatalos számokat az állami választási hatóságnak. Trump számára azért is kínos az eredmény, mert egy nappal a választás előtt látogatott el Kentuckyba, hogy a republikánus jelöltet segítse. Mindenesetre sajátos érveléssel támogatta a kormányzót. Azért kérte a választókat arra, hogy Bevinre szavazzanak, mert ha veszítene, akkor azt fogják állítani, hogy „Trump a világtörténelem legnagyobb vereségét szenvedte el. Ezt pedig nem tehetik velem” – hangoztatta. A jelek szerint mégis megtették. Bevin a kampányfinisben játszotta ki a Trump kártyát, áldozatnak állította be az amerikai elnököt, aki ellen hamarosan hivatalosan is megindulhat az elnök alkotmányos eltávolítását célzó impeachment. Közölte, a Kentucky választás „az első erről szóló népszavazás”. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy demokrata ellenfele, Beshear, akinek az apja, Steve Beshear 2007-2015 között volt a szövetségi állam kormányzója, nem nyilatkozott arról, jó ötletnek tartja-e az elnök leváltását célzó alkotmányos vádeljárást és Trump nyilvános bírálatától is ódzkodott. Barack Obama előző elnök egykori kampány-tanácsadója, David Axelros szerint a republikánusok számára nagy kudarc az eredmény. Trump ugyanis keményen odatette magát a kampányban. Ha nem látott volna esélyt Bevin győzelmére, akkor ezt nem tette volna meg. Trump a Twittweren csak a mississippi győztesnek gratulált, Kentuckyval kapcsolatban csak annyit írt a Twitteren: a „fake news média” majd azt írja, hogy miatta kapott ki a republikánus jelölt.

Kínos magyarázat

Változtatott korábbi állításain az Ukrajna-gate kapcsán Gordon D. Sondland, az Egyesült Államok uniós nagykövete. Az impeachmentet előkészítő vizsgálat során ugyanis – szemben szeptemberi tanúvallomásával – elismerte szerepét az ukránokkal folytatott egyeztetéseken. Elismerte azt az általa korábban tagadott tényt is, mely szerint egy magas rangú ukrán tisztségviselővel közölte: Kijev vélhetően nem kapja meg a segélyt az amerikai kormánytól, ha nem kötelező magát a Trump ügyvédje által követelt vizsgálatokkal szemben. Utóbbi Joe Biden demokrata elnökjelölt fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti érdekeltségeit célozta.

EP: Erdogannal egyre nehezebb

Publikálás dátuma
2019.11.06. 11:37
Recep Tayyip Erdogan
Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Az EU hatmilliárd euróval támogatja a Törökországba menekült szíreket.
Feszültek az Európai Unió és Törökország kapcsolatai. Az eurázsiai országban aggodalomra ad okot az emberi jogok és a demokrácia helyzete. Egyes tagállamoknak különösen kiélezett a viszonya Törökországgal. Mindezt Maciej Popowski, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős főigazgató-helyettes mondta az Európai Parlament három szakbizottságának együttes meghallgatásán. A szerdai tanácskozáson a Törökországba menekült szíriaiak helyzetét és a támogatásukat szolgáló uniós források elköltését értékelték a résztvevők. Brüsszel és Ankara 2015-ben kötött megállapodást ​​a szíriai menekültek megsegítésére. Ennek értelmében a közösség 6 milliárd euróval támogatja a háború elől Törökországba menekült szíreket, akiknek száma meghaladja a 3,6 milliót. A parlamenti ülésen az Európai Bizottság képviselője beszámolt arról, hogy az összeg felhasználása jól halad, már 96 százalékát kiutalták, illetve elkülönítették különféle projektekre. 2022-23-ra várhatóan az összes tervezett beruházás megvalósul. A 6 milliárdból 2,4 milliárdot szánnak a legsebezhetőbb menekültek humanitárius segélyezésére. Az EU által finanszírozott projektek alapvető megélhetési támogatást nyújtanak mintegy 1,7 millió menekült számára, több mint félmillió menekült gyermekek számára lehetővé teszik a tanulást - hangzott el. Az bizottsági illetékes megerősítette, hogy az uniós pénz nem a török államkincstárat gyarapítja, az EU az ENSZ és nemzetközi civil szervezetek bevonásával közvetlenül juttatja el a forrásokat a rászorulóknak. A meghallgatáson az EP-képviselők aggályukat fejezték ki, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök zsarolni próbálja az Európai Uniót, amikor a kapuk kitárásával és a menekültek Európára szabadításával fenyegetőzik. Nyugtalanítónak nevezték azt is, hogy az Észak-Szíriában létrehozandó úgynevezett biztonsági övezetbe kényszerrel próbálja majd betelepíteni szírek millióit. Az Európai Bizottság főigazgató-helyettese megerősítette, hogy az EU nem fogja pénzzel támogatni az emberi jogi szempontból is aggályos deportálásokat. "Elítéltük az észak-szíriai török beavatkozást, és a tervezett zónát nem tartjuk biztonságosnak. A kétoldalú megállapodás egyébként is lehetetlenné teszi a Törökországon kívüli finanszírozást" - hangsúlyozta Maciej Popowski. Több hozzászóló bírálta a 2015-ös megállapodást, amivel szerintük a huszonnyolcak kiszolgáltatták magukat Ankarának, és az autoriter rezsimet építő Erdoganra bízták az európai határok őrzését. Bírálták az észak-szíriai török beavatkozást is, amelyet az EP októberben éles hangú határozatban ítélt el - többek között a fideszes képviselők szavataival.