Előfizetés

Kiürítették az amszterdami repülőteret, óriási volt a rendőri készültség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.06. 21:02
Képünk illusztráció
Fotó: REMKO DE WAAL /
De téves riasztás történt.
Miután rendőrök özönlötték el az amszterdami Schiphol repülőteret, az egész világsajtón végigment, hogy valami történt az Air Europa Amszterdamból Madridba tartó esti, UX1094-es számú járatán, és ez okozza a készültséget. Az Air Europa légitársaság azonban közölte, hogy téves riasztás történt, és a rendőrség azért vonult ki ekkora erőkkel, a repülőteret pedig azért kellett kiüríteni, mert a riasztás repülőgép-eltérítésről szólt. A világsajtó egyébként három késes támadóról írt, a lapok szerint a pilóta nyomta meg a riasztó gombot. Azonban nem voltak késes támadók, és a riasztó magától indult el. A riasztás miatt először kiadták a GRIP-3 riadófokozatot, ami olyan események esetén lép életbe, amikor „a helyi lakosságra nézve komoly következményekkel járhat“. ?M?Mostanra ezt is lefújták. A Schiphol Európa 3. legforgalmasabb repülőtere, valószínűleg óriási késésekre lehet majd számítani.

Erdogan bejelentette, hogy elfogták al-Bagdadi feleségét, és beszólt Trumpnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.06. 17:22

Fotó: MURAT KAYNAK / AFP / Anadolu Agency
Mondjuk arról egy szót sem szólt a török elnök, hogy az Iszlám Állam volt vezetőjének több felesége is lehetett.
Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán bejelentette, hogy Törökország elfogta az Iszlám Állam terrorszervezet meggyilkolt vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi feleségét - írja az MTI. "A Bagdadi halálához vezető amerikai műveletet követően Washington hatalmas kommunikációs kampányba kezdett. Ami minket illet, elfogtuk Bagdadi feleségét - és ezt ma árultam el először -, mégsem harangoztuk be nagy csinnadrattával" - mondta Erdogan, amivel valószínűleg Donald Trump orra alá akart törni egy kis borsot. A török vezető azt nem árulta el, hogy mikor és hol kapták el a nőt, ahogy arról sem beszélt, hogy al-Bagdadi valószínűleg többnejű volt, így a lehetséges feleségek közül kaphattak el egyet. A török hatóságok még kedden tudatták, hogy egy szíriai hadművelet során letartóztatták al-Bagdadi egyik lánytestvérét is, illetve annak férjét, valamint mostohalányát és öt gyerekét. Ezt Erdogan is megerősítette. Donald Trump amerikai elnök október 27-én számolt be al-Bagdadi haláláról. A terroristavezérrel egy éjszakai razziában végeztek az amerikai csapatok Szíria északnyugati részén, a török határtól mindössze néhány kilométerre. A bejelentést követően Törökország azt mondta, hogy hírszerzése és hadserege folyamatos kapcsolatban állt az amerikaiakkal a művelet éjszakáján. Törökország - amely többször vált az Iszlám Állam véres merényleteinek célpontjává az elmúlt években - 2015-ben csatlakozott a terrorellenes koalícióhoz. Ankarát a szíriai konfliktus kezdetét (2011) követően azzal gyanúsították meg, hogy hagyta, hogy a dzsihadisták szabadon közlekedhessenek a török-szíriai határon.

Brexit: Félszázezer magyar biztos ott marad

A folyamatosan változó kilépési határidők miatt erős a bizonytalanság a Nagy-Britanniában tanuló és dolgozó magyar állampolgárok körében, és különösen azoknál, akik az esetleges Brexitet követően szánják rá magukat, hogy a szigetországban éljenek. Akik legalább öt esztendeje az Egyesült Királyságban élnek - és velük együtt a családtagjaik is - kötelesek regisztráltatni magukat, ha letelepedési engedélyt, majd brit állampolgárságot kívánnak elnyerni. A magyar kormány arra számít, hogy olyanok is kérnek majd brit állampolgárságot, akik nem kívánják új hazájuknak Nagy-Britanniát választani, viszont előnyösnek tartják ezt, s kettős állampolgárok lesznek. Ennek nyomán szeptember végéig 55 600 magyar kérelmezte az a a letelepedett státuszt. Mivel eddig semmilyen regisztrációs kötelezettség nem volt, így a Nagy-Britanniában élő magyarok tényleges száma nem ismert, a magyar kormány 150-200 ezer fősre becsüli a közösséget. (Mivel a két ország megállapodott abban, hogy Brexit esetén kölcsönösséget alkalmazzanak, érdemes megjegyezni, hogy hazánkban 5-10 ezer brit állampolgár élhet.) A legtöbb bevándorló Lengyelországból érkezett, akik egymilliónyian vannak, s az első tízben találhatók a franciák, az olaszok és a spanyolok, a magyarok a tizedik helyet foglalják el. Az uniós országokból érkezett 3,2 millió tanulóból és munkavállalóból 1,8 milliónyian regisztráltak. Egyébként a regisztrációs feltétel mindössze az - mint már említettük-, hogy öt éve a szigetországban éljen valaki, de nem szükséges sem tanulnia, sem dolgoznia. Ha a Brexit megállapodás nélkül jönne létre, akkor a regisztráció határideje 2020. december 31., ha "puha" távozás lesz, akkor pedig 2021. június 30.  Akik 2020. dece,ber 31. után döntenek a nagy-britanniai tanulás vagy munka mellett, akkor 3 évig tartózkodhatnak az országban különösebb engedély nélkül, függetlenül attól, hogy a Brexit milyen körülmények között jött létre.