Erdogan bejelentette, hogy elfogták al-Bagdadi feleségét, és beszólt Trumpnak

Publikálás dátuma
2019.11.06. 17:22

Fotó: MURAT KAYNAK / AFP / Anadolu Agency
Mondjuk arról egy szót sem szólt a török elnök, hogy az Iszlám Állam volt vezetőjének több felesége is lehetett.
Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán bejelentette, hogy Törökország elfogta az Iszlám Állam terrorszervezet meggyilkolt vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi feleségét - írja az MTI. "A Bagdadi halálához vezető amerikai műveletet követően Washington hatalmas kommunikációs kampányba kezdett. Ami minket illet, elfogtuk Bagdadi feleségét - és ezt ma árultam el először -, mégsem harangoztuk be nagy csinnadrattával" - mondta Erdogan, amivel valószínűleg Donald Trump orra alá akart törni egy kis borsot. A török vezető azt nem árulta el, hogy mikor és hol kapták el a nőt, ahogy arról sem beszélt, hogy al-Bagdadi valószínűleg többnejű volt, így a lehetséges feleségek közül kaphattak el egyet. A török hatóságok még kedden tudatták, hogy egy szíriai hadművelet során letartóztatták al-Bagdadi egyik lánytestvérét is, illetve annak férjét, valamint mostohalányát és öt gyerekét. Ezt Erdogan is megerősítette. Donald Trump amerikai elnök október 27-én számolt be al-Bagdadi haláláról. A terroristavezérrel egy éjszakai razziában végeztek az amerikai csapatok Szíria északnyugati részén, a török határtól mindössze néhány kilométerre. A bejelentést követően Törökország azt mondta, hogy hírszerzése és hadserege folyamatos kapcsolatban állt az amerikaiakkal a művelet éjszakáján. Törökország - amely többször vált az Iszlám Állam véres merényleteinek célpontjává az elmúlt években - 2015-ben csatlakozott a terrorellenes koalícióhoz. Ankarát a szíriai konfliktus kezdetét (2011) követően azzal gyanúsították meg, hogy hagyta, hogy a dzsihadisták szabadon közlekedhessenek a török-szíriai határon.
Szerző

Úzvölgyi temető: négy nemzet képviselői nem tudnak megegyezni

Publikálás dátuma
2019.11.06. 15:54
Korábbi felvétel.
Fotó: Veres Nándor / MTI
Román, orosz, német és magyar hadisírgondozók jártak az emlékhelyen, hogy dűlőre jussanak.
A román Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) meghívására az úzvölgyi katonatemetőben tájékozódtak szerdán délelőtt a román, a magyar, az orosz és a német hadisírgondozó hivatalok képviselői.
Annyit előre elárulhatunk, hogy sokra nem jutottak.

Röviden:
  • a román fél szerint a magyarok engedély nélkül újították fel a temetőt,
  • a magyar fél szerint a románok kegyeletsértést követtek el,
  • az orosz fél emlékhelyet szeretne a temetőben nyugvó 22 orosz katonának,
  • a német fél pedig diplomatikusan hallgatott.
A tanácskozás után Kovács Vilmos ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének és Múzeumának a parancsnoka az MTI-nek telefonon elmondta: a román és a magyar hadisírgondozó hivatal illetékeseinek júniusi megbeszélése óta semmilyen előrelépés nem történt a temető helyzetének rendezése ügyében.

Egy feltárás segíthetné az ügyet

Az ezredes a temetőben történt kegyeletsértő állapot megszüntetését tartotta a magyar fél legsürgetőbb elvárásának. Kijelentette: azáltal történt kegyeletsértés a temetőben, hogy az ismeretlen román katonáknak állított, négy sorban elhelyezett ötven betonkereszt közül két sor keresztet bizonyosan magyar katonák sírjára helyeztek. Hozzátette: a román fél nem látta bizonyítottnak a kegyeletsértést. "Erre egy megoldás van. Azon a területen ahol az 50 kereszt, az emlékmű és a zászlósor áll, hajtsunk végre a román féllel közösen egy feltárást, ami igazolná, hogy vannak idetemetve katonák. Ha katonákat találunk a keresztek alatt, azok nem lehetnek mások, mint az 1917-ben eltemetett magyar katonák" - jelentette ki az ezredes. Kovács Vilmos azt is elmondta: a magyar fél képviselőjeként azzal kapcsolatban is kétségeit fogalmazta meg, hogy mi szükség van a temetőben ötven olyan keresztre, amelyen az "ismeretlen román hős" felirat áll, amikor a román védelmi minisztériumnak alárendelt ONCE álláspontja szerint 11 román katona nyugszik a temetőben, a magyar fél pedig iratokkal bizonyította, hogy a 11 románnak vélt hős közül öt magyar katona, egy pedig orosz katona volt. "Legfeljebb öt román katona nyugszik a temetőben, de nem kaptunk kielégítő választ arra a kérdésünkre, hogy mit jelképez a nekik állított ötven kereszt" - nyilatkozott az ezredes.

A magyar fél füle mögött is van vaj

Arra a kérdésre, hogy nem követett-e el hibát Darmanesti polgármesteri hivatalához hasonlóan Csíkszentmárton önkormányzata is, amikor az elmúlt években a szükséges engedélyek nélkül újította fel a temetőt, Kovács Vilmos úgy vélte: nem lehet egyenlőségjelet tenni a két temetőátalakítás közé. Szerinte ugyanis Csíkszentmárton egy rendezetlen területen alakított ki jobbító szándékkal egy emlékparkot, melyre több mint 600 fakeresztet állított. Azt is hozzátette: a fakeresztek vállaltan nem pontosan a sírok fölé kerültek, és a keresztekre rögzített jel: a kard és sisak valamennyi itt eltemetett katonát jelképezi. Megjegyezte: a temetőben 800-900 magyar katona nyugszik.

Az orosz és a német fél higgadt

"A 600 fakereszt jelképes kihelyezése a mi olvasatunkban egyáltalán nem kegyeletsértő. Ezzel szemben Darmanesti önkormányzata az itt nyugvó öt román katonának helyezett ki ötven keresztet, amelyek egy része magyar sírokra került" - magyarázta az ezredes. Kovács Vilmos elmondta: a többször is feltett kérdésére azt a választ kapta, hogy a román félnek egyelőre nincsen megoldási javaslata a kialakult helyzetre. Azt is megjegyezte, hogy a német hadisírgondozó hivatal képviselője nem foglalt állást az úzvölgyi temetővitában. Nyilvánvalóan csak tájékozódni jött a megbeszélésre. Az orosz hadisírgondozó hivatal képviselője felszólalásában a magyar javaslatot támogatta, és azt is közölte: számára az a fontos, hogy a temetőben emlékhelyet alakítsanak ki az itt nyugvó 22 orosz katonának is. Kovács Vilmos közölte: valamennyi érintett ország képviselőjét meghívta Budapestre, hogy ott folytassák a temető helyzetének rendezéséről elkezdett párbeszédet. 
Szerző
Frissítve: 2019.11.06. 15:55

Megkéseltek három turistát és öt helyi lakost Jordániában - az Iszlám Állam vállalta

Publikálás dátuma
2019.11.06. 14:59

Fotó: AHMAD ABDO / AFP
Az eset egy romvárosnál történt, a tettes indítékai ismeretlenek. Az országban nagyon ritkák az ilyen esetek.
Nyolc ember, köztük három mexikói és egy svájci turista sebesült meg késes támadásban szerdán a jordániai Dzserasban, a római kori romváros közelében - közölték biztonsági források. A korábbi hírek öt sebesültről és arról szóltak, hogy megsebesített turisták mind spanyol nők, de a spanyol külügyminisztérium ezt cáfolta, és az al-Arabíja hírtelevízióban is az hangzott el, hogy a korábbi hírekkel ellentétben a három sebesült turista nem spanyol, hanem mexikói. A helyi közbiztonsági főigazgatóság szerint a jordániai sebesültek között két rendőr, egy idegenvezető és egy buszsofőr van. Jelenleg mindnyájan orvosi kezelés alatt állnak, az egyik rendőr és az egyik mexikói turista válságos állapotban van. A támadót a helyszínen elfogták, kihallgatják - derül ki a főigazgatóság közleményéből, amely nem közölt részleteket a támadó személyével kapcsolatban. A rendőrség lezárta környéket, és nyomozást indított. A közösségi médiában felvételek jelentek meg a támadásról: egy nő vértócsában fekszik a földön, és mellette ül egy másik, pánikba esett nő vérfoltos pólóban, illetve egy lábon szúrt férfi. A rendőrség felszólított az állampolgárokat, hogy ne terjesszék a videofelvételt, mivel az jogsértésnek számít, és a sebesültek, valamint családtagjaik jogait sérti. Jordániában ritkán fordulnak elő támadások külföldi turisták ellen, az utazási irodák idegenforgalmi szempontból az egyik legbiztonságosabb közel-keleti országnak tartják. Az elmúlt két évben nőtt is az Európából érkező turisták száma. z Ammántól 48 kilométerre lévő Dzseras az ókori Gerasza városra épült, amely a római korban fontos kereskedelmi központ volt, és a Dekapolisz városszövetséghez tartozott. Az antik város súlyos károkat szenvedett a 749-es földrengésben, ennek ellenére római és bizánci korból való, viszonylagos épségben maradt épületek sokasága található ott. Ez Jordánia második leglátogatottabb romvárosa Petra után. A dpa német hírügynökség azonban megjegyzi, hogy 2016 decemberében legalább 10 ember, köztük egy kanadai turista vesztette életét egy támadásban a fővárostól, Ammántól mintegy 120 kilométerre délnyugatra található el-Kerak városában. A támadás végrehajtójaként az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett.
Szerző
Frissítve: 2019.11.06. 18:03